Navigation Content

Dunya i Desie

Dunya i Desie

Dunya & Desie

Dvije tinejdžerice iz Amsterdama, usprkos karakternim, socijalnim i etničkim razlikama, najveća su potpora jedna drugoj još od djetinjstva

INFO

RedateljDana Nechustan

GlumciMaryam Hassouni, Eva van de Wijdeven, Mahjoub Benmoussa, Rachida Iaallala, Christine van Stralen, Theo Maassen

Sažetak

Osamnaestogodišnje Dunya El-Beneni (Maryam Hassouni) i Desie Koppenol (Eva van de Wijdeven) dvije su najbolje prijateljice iz Amsterdama. Iako u mnogo čemu različite, povučena Dunya marokanskog podrijetla i vrckava Desie koja nikad nije upoznala oca, najveća su potpora jedna drugoj još od djetinjstva.

Bezbrižni dani odrastanja za dvije djevojke poprime drukčiji tijek kada Dunyna majka (R. Iaallala) i otac (M. Benmoussa), koji ne odobravaju kćerino prijateljstvo s Desie, dogovore njezino vjenčanje u Maroku, a Desie ostane trudna.

I dok Dunya s nevjericom odlazi u zemlju svojih predaka, Desie je odluči pratiti kako bi napokon pronašla oca koji je prije osamnaest godina iz Nizozemske otišao u Maroko...

Filmska inačica istoimene popularne i višestruko nagrađivane televizijske serije koja se snimala od 2002. do 2004. Njezine su naslovne junakinje dvije tinejdžerice iz Amsterdama koje usprkos svim razlikama - karakternim, socijalnim i etničkim - dijele ono najvažnije, nalazeći u svom prijateljstvu i međusobnom razumijevanju ključnu potporu u godinama odrastanja.

Iako je bilo teško nadmašiti izvornu seriju, film je poprilično svježe i zabavno ostvarenje u kojemu se spretno nižu prikazi oprečnih životnih situacija. Snimljen na lokacijama u Nizozemskoj i Maroku, film je, baš kao i TV serija, zajedničko djelo redateljice Dane Nechushtan (Djinn, Nachtrit) i scenarista Roberta Alberdingka Thijma, dok su svoje nastupe ponovile dvije mlade glumice proslavljene ulogama Dunye i Desie.

To su vršnjakinje M. Hassouni (Offers, Kicks) i E. van de Wijdeven (I Prey, Escort), obje rođene 1985., koje su razvile izvrsnu interakciju uvjerivši gledatelje još jednom da su idealne za likove koje tumače. Obje su proglašene velikim glumačkim nadama nizozemske kinematografije, a ne bi čudilo ni da ostvare međunarodne karijere.

Film je nominiran za nizozemsku nacionalnu filmsku nagradu u tri kategorije, a može se pohvaliti i osvojenom nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu 2008. u programu TeenArena.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...