Borba za vrh portugalske lige ove sezone je vrlo izvjesna; Porto je apsolutno nedodirljiv na vrhu tablice (u 23 odigrana kola upisali su 21 pobjedu i dva remija!), a slijedi ga na priličnom rastojanju Benfica koja ima petnaest bodova više od trećeg Sportinga. Za jedno od mjesta na tablici koje sljedeće sezone vodi u kvalifikacije za Euroligu kandidira i maleni klub iz okolice Porta, Pacos Ferreira. Trenutno su na četvrtom mjesto i  ako do kraja sezone nastave igrati kao do sad, ovo bi mogla biti najbolja sezona u povijesti toga kluba. Do sada im je najbolje ostvarenje šesta pozicija na tablici portugalske prve lige, a valja spomenuti da su prije dvije godine ušli u finale portugalskog kupa.

Benfica je preko francuskog PSG-a ušla u četvrtfinale Eurolige u kojem će za proboj u polufinale igrati sa PSV-om. Budući da u domaćem prvenstvu više ne može napredovati, a niti nazadovati, Benfici su u fokusu europske utakmice pa će im mečevi portugalske lige, osim derbija, do kraja sezone poslužiti za uigravanje momčadi. U tom smislu, utakmica sa Pacos Ferreirom će im poslužiti kao dobra provjera prije susreta s Nizozemcima, jer Pacos igra defanzivniji, tvrđi nogomet s malo postignutih golova, a to je jedna od glavnih odlika i PSV-a. Iako je uvriježeno mišljenje da se u portugalskoj ligi igra lepršav, 'južnoamerički' nogomet, statistika pokazuje sasvim drugačiju sliku. Polovica od šesnaest sastava prve portugalske lige ne postiže više od jednoga gola po utakmici, a samo četiri najjača sastava imaju pozitvnu gol razliku. Čini se da Brazilci, kojima obiluje portugalska liga, prelaskom Atlantika i dolaskom u Europu izgube neke od svojih glavnih odlika...

Benfica je favorit svake utakmice u domaćoj ligi, osim onih s Portom, i za očekivati je da će zagospodariti terenom, no Pacos je u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazao da se zna braniti. Domaći sastav je pozitivno iznenađenje ove sezone u portugalskoj ligi Zon Sagres i iako su slabiji od Benfice, imaju jednu prednost, a to je motiv. Gosti će 'čuvati noge' za europske dvoboje, igrati za sportski prestiž i održavanje forme. S druge strane, Pacos igra za najveći uspjeh u povijesti kluba i ako zadrže četvrtu poziciju (iza tri velikana portugalskog nogometa) slavit će kao da su osvojili prvenstvo! Hoće li se Benfica nakon uzbuđenja u Euroligi opustiti u domaćem prvenstvu i hoće li zbog toga biti kažnjena od Pacos Ferreire, pogledajte na kanalu SportKlub+ .