Navigation Content

Put u svemir

Put u svemir

The Right Stuff

Akcijska drama o počecima svemirskih istraživanja nagrađena je s četiri Oscara

INFO

Redatelj Philip Kaufman

GlumciSam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid, Fred Ward, Barbara Hershey, Kim Stanley, Charles Frank

Sažetak

Godine 1947. u američkom zrakoplovnom središtu pokusni pilot Chuck Yeager (Sam Shepard) svojim zrakoplovom uspijeva probiti zvučni zid. S njim se natječu i drugi odvažni i ambiciozni letači, odlučni biti najbolji.

Deset godina kasnije, međutim, iz sovjetskog svemirskog središta s uspjehom se lansira satelit Sputnik. To izaziva paniku među Amerikancima koji žele osposobiti vlastiti svemirski program i ponovno postati prvi i najbolji. Tada započinje mukotrpno novačenje najboljih pilota, sastavljeno od niza psiho-fizičkih testova.

Iako je najbolji, Yeager nije izabran, jer nema fakultetsko obrazovanje. Kao prvi astronauti na povijesnom projektu Mercury odabrani su John Glenn (Ed Harris), Gordon Cooper (Dennis Quaid), Gus Grissom (Fred Ward), Scott Carpenter (Charles Frank) i Alan Shepard (Scott Glenn).

Thomas Wolfe u svojoj knjizi "The Right Stuff" prikazao je povijest američkog svemirskog programa. Prema toj knjizi snimljen je i ovaj film. Poseban je kuriozitet da su među prvom sedmoricom američkih astronauta bili Alan Shepard i John Glenn, a u filmu glume Sam Shepard i Scott Glenn.

'Put u svemir' zapravo je ujedno i pustolovina i društveni komentar i satira i film prepun specijalnih efekata te kao takav može imati širok krug obožavatelja. Impresivan je to rad redatelja i scenarista Philipa Kaufmana čiju su karijeru obilježile filmske adaptacije književnih djela Milana Kundere i Anaïs Nin, točnije remek-djelo "Nepodnošljiva lakoća postojanja" (1988) te "Henry & June" (1990).

No, Kaufman je u suradnji s Georgeom Lucasom napisao i priču za "Otimače izgubljenog kovčega" Indiane Jonesa (1981), da bi se samo dvije godine kasnije prihvatio "Puta u svemir", filma nominirana za osam Oscara, od kojih je dobio četiri: za najbolji zvuk, glazbu, montažu i specijalne zvučne efekte, dok su ga mimoišli oni za najbolji film, najboljeg sporednog glumca (Sam Shepard), umjetničko vodstvo i fotografiju (glasoviti Caleb Deschanel).

Uz brojne druge nagrade, film je bio nominiran u kategoriji najboljega filma i za Zlatni globus.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...