Selo u Banatu, 1921. godine. Prvi svjetski rat ostavio je duboke ožiljke u životima stanovnika, osobito onih siromašnijih.

Sava Lađarski (Milan Vasić) napustio je grad i bogatu kuću austrougarske obitelji Granfild kako bi u svojemu selu odgojio 5-godišnju kćer kojoj je majka umrla na porodu. Na selu se susreće s mnogo problema, od onih s vodom jer je bunar presušio, do podmirivanja dugova mutnim tipovima, pa do izglađivanja odnosa s Anicom Granvild (Kalina Kovačević) koja ga, zaljubljena, pod svaku cijenu želi zadržati…

“Konji vrani” poznatoga srpskog glumca i redatelja Ljubiše Samardžića drugi je dio autorove trilogije o sudbini osiromašenih ljudi u Banatu nakon Prvog svjetskog rata. Banat je bio iznimno opustošen, a starosjedioci i pridošli bogati kapitalisti morali su organizirati suživot.

Redatelj je prikazao uvjerljivu priču o mladom seljaku kojega, uz borbu za preživljavanje, muče i osobni problemi vezani uz traženje ljubavi i pronalazak sreće. Uz izvrsne kostime, scenografiju i dobro pogođenu glazbu, u filmu su odlične uloge ostvarili srpski glumci M. Vasić, K. Kovačević, M. Ražnjatović, te hrvatski glumac I. Gregurević.