Navigation Content

Lawrence od Arabije

Lawrence od Arabije

Lawrence of Arabia

Peter O'Toole u, po mnogima, najboljem britanskom filmu svih vremena, dobitniku 7 Oscara.

INFO

RedateljDavid Lean

GlumciPeter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Sharif, Jose Ferrer, Anthony Quayle

Sažetak

Kontroverzni vojnik i pustolov T. E. Lawrence (Peter O'Toole) gine u prometnoj nesreći, vozeći motocikl. Nakon komemoracije, među prisutnima se povede razgovor o pokojniku.

Ključno razdoblje pokojnikova života bio je Prvi svjetski rat. U to doba Lawrence je bio poručnik britanske vojske u Kairu. Ljubitelj arapske kulture, Lawrence je bio na glasu kao svojeglav i neposlušan časnik. Ipak, zbog poznavanja arapske kulture, Lawrence je poslan u misiju kako bi istražio šanse arapskog princa Faisala (Alec Guiness) u pobuni protiv Turaka. Izuzetno šarmantan i snalažljiv, Lawrence postaje važan čimbenik u događajima koji će promijeniti povijest…

Povijesni spektakl 'Lawrence od Arabije' za mnoge je jedan od najboljih filmova svih vremena. U zasad posljednjoj anketi britanskog filmskog magazina 'Sight and Sound', najuglednijoj od svih takvoga tipa, 'Lawrence od Arabije' bio je četvrti najbolji film svih vremena po izboru anketiranih redatelja.

Više puta u sličnim anketama proglašavan najboljim britanskim filmom svih vremena, 'Lawrence od Arabije' od početka je bio 'osuđen' na nagrade, osvojivši tako 1963. godine 7 Oscara, među kojima i one za najbolji film i režiju. Sve nagrade koje su mu ikada pripale bile su zaslužene: 'Lawrence od Arabije' vrhunac je karijere velikog redatelja Davida Leana (Doktor Živago, Most na rijeci Kwai, Ryanova kći).

Majstor velikih spektakla, Lean je u 'Lawrenceu' nadmašio samoga sebe. Polazeći od života glasovitog vojnika i pustolova T. E. Lawrencea, Lean je snimio monumentalno djelo o jednom prostoru i vremenu, dotaknuvši se kroz priču o zagoetnom karakteru T. E. Lawrencea brojnih vječitih umjetničkih i civilizacijskih pitanja.

Peter O'Toole odigrao je glavnu ulogu fantastično, no iako njegov nastup mnogi uvrštavaju na top ljestvice najboljih uloga u povijesti, Oscara mu je te godine preoteo Gregory Peck za ulogu u filmu 'Ubiti pticu rugalicu'. Peter O'Toole za Oscara je nominiran ukupno čak 8 puta, no nagrađen je jedino 2003. počasnim Oscarom za životno djelo.

Osim O'Toolea u filmu su sjajne uloge odigrali i O. Sharif, A. Guinnes, A. Quinn i brojni drugi vrsni karakterni glumci. Briljantnu glazbu potpisuje Maurice Jarre, nagrađen prvim od ukupno tri Oscara - ostala dva donijeli su mu također Leanovi filmovi - 'Doktor Živago' i 'Prolaz za Indiju'.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...