Navigation Content

Odmetnik Josey Wales

Odmetnik Josey Wales

The Outlaw Josey Wales

Prilično nasilan vestern Clinta Eastwooda o južnjačkom farmeru koji želi osvetiti svoju obitelj

INFO

RedateljClint Eastwood

GlumciClint Eastwood, Chief Dan George, Sondra Locke, Bill McKinney, John Vernon, Paula Trueman, Sam Bottoms

Sažetak

SAD u kaosu Građanskog rata. Mirni i radišni farmer s Juga Josey Wales (Clint Eastwood) skrbi za svoju obitelj ne sluteći što ga čeka.

Vojnici Unije zvani Red Legs predvođeni okrutnim Terrillom (Bill McKinney) opljačkaju Walesovu farmu, pobiju obitelj i spale kuću. Preživjevši napad, on se uključi u vojsku Konfederacije odbivši da se sa svojim zapovjednikom Fletcherom (John Vernon) preda pobjedničkoj sjevernjačkoj strani. Postane odmetnik…

Od režije prvog filma u karijeri (Play Misty for Me, 1971.) do filma koji će mu donijeti prvog Oscara za režiju (Nepomirljivi, 1992.), Clintu Eastwoodu trebat će nešto više od dva desetljeća.

Već polovicom 1970-ih bilo je jasno da je karizmatični glumac i junak špageti vesterna (Dobar, loš, zao) i akcijskih trilera (Prljavi Harry) podjednako uvjerljiv i s druge strane kamere. Najbolji je dokaz tomu ovaj film koji je svestrani Eastwood režirao i nastupio u glavnoj ulozi. Film je još u vrijeme snimanja dobio (ne)željeni publicitet, jer je Eastwood zamijenio prvotnog redatelja Philipa Kaufmana (Put u svemir) i tako peti put u karijeri sjeo u redateljski stolac.

Eastwood je realizirao arhetipsku priču o borbi dobra i zla u kojoj je ideološko svrstavanje posve nevažno. Uz Eastwooda za kojega mnogi kritičari tvrde da je upravo u ovom filmu ostvario jednu od svojih najboljih i najslojevitijih uloga, glume i C. D. George (Little Big Man) te Eastwoodova tadašnja partnerica u privatnom životu S. Locke (The Heart Is a Lonely Hunter). Glavnog negativca Terrilla tumači B. McKinney (Rambo), a jedna je od uloga pripala i Eastwoodovu glumačkom kolegi iz «Prljavog Harryja» J. Vernonu.

Spoj tradicionalnih vesterna Johna Forda i naturalizma u radovima Sama Peckinpaha, Eastwoodov je film i režijski i glumački i vizualno (sjajna fotografija Brucea Surteesa) postigao uspjeh. Nominiran je za Oscara u kategoriji najbolje glazbe zaslugom skladatelja Jerryja Fieldinga koji se proslavio partiturama za Peckinpahove hitove (Divlja horda, Psi od slame).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...