Vanja Solncev (K. Spiridonov) ima šest godina i živi u siromašnom, zapuštenom domu za siročad u nekom ruskom selu daleko od grada.

Štićenici doma djeca su pred kojom nema budućnosti, osim ako ne budu posvojena. Za većinu njih mogućnost da budu posvojena samo je lijepi san. A simpatični, pristojni, ljepuškasti Vanja svidio se talijanskom bračnom paru, na radost poduzetne agentice za posvojenja i njezinih suradnika. Zbog toga ga djeca prozovu Talijanom.

No, on ima drugačije snove: upravo kad se sređuje procedura oko njegovog posvojenja, u dom dolazi nečija majka tražeći svoje dijete. I Vanja se ponada da bi jednoga dana i njegova majka mogla doći potražiti njega, a kako bi ga našla kad bi živio u Italiji? Zato uz pomoć druge djece na svom kartonu pronalazi adresu na kojoj je živjela njegova majka i bježi iz doma, u potrazi za njom. A agenti koji ne žele ispustiti zaradu krenu u potjeru za malim bjeguncem...

Film je režirao Andrej Kravčuk, ruski redatelj srednje generacije (rođ. 1962. u Lenjingradu), kojemu je ovo tek drugi igrani film. Prvi, “Božićno čudo”, režirao je 2000. godine, a 2008. snimio je svoj treći film, “Admiral”. Režira i za televiziju.

“Talijan” je Kravčukov najuspjeliji film, nagrađen sa šest međunarodnih nagrada za režiju: Zlatnom kozom u Poznanu; Kristalnim medvjedom i Grand Prixom dječjeg žirija na Berlinskom festivalu, glavnim nagradama na festivalima Carrousel, Cinekid i Honfleur.

Daroviti i simpatični Kolja Spiridonov, koji je tako uvjerljiv kao Vanja da zaboravljamo da glumi, već ima bogatu filmsku i televizijsku karijeru: do sada je glumio u tri igrana filma i jednoj televizijskoj seriji.