Navigation Content

Bogovi su pali na tjeme

Bogovi su pali na tjeme

The Gods Must Be Crazy

Kako boca Coca-Cole nađena u pustinji od strane Bušmana može promijeniti do tada ne pretjerano uzbudljivu svakodnevicu i unijeti razdor u miroljubivo pleme

INFO

RedateljJamie Uys

GlumciMarius Weyers, Sandra Prinsloo, N!xau , Louw Verwey, Nic De Jager

Sažetak

Duboko u pustinji Kalahari sa svojom širokom obitelji živi dobronamjerni Bušman Xi (N!xau), koji o svijetu zna upravo onoliko koliko mu je potrebno da preživi i nahrani svoje najbliže. Xi, naime, ne zna za civilizaciju izvan svoje plemenske zajednice i vjerojatno je nikada ne bi ni otkrio da jednoga dana pored njega na zemlju nije pala boca Coca-Cole.

Taj božji dar, kako je Xi protumačio bocu, njegovu se plemenu isprva pokaže izrazito korisnim, no uskoro postane predmet svađa i fizičkih okršaja. Xi tada odluči riješiti se ‘zle stvari’ i to na način da pronađe kraj svijeta i baci bocu u bezdan.

Upravo na tom putu simpatični Bušman otkrit će civilizaciju: ‘čudne životinje’ s četirima okruglim nogama i velike, ‘teške’ ljude. Među njima naći će prijatelje, poput nespretnog mikrobiologa Steyna (Marius Weyers) i učiteljice Kate (Sandra Prinsloo), ali i neprijatelje, kao što je zločinac Sam Boga (Louw Verwey)...

U vrijeme kad je film bio završen malo je tko doista vjerovao u komercijalni potencijal Bušmana Xija i njegove pustolovine. ‘Bogovi su pali na tjeme’ originalno je bio predviđen za ograničenu domaću distribuciju, no četiri godine poslije, zahvaljujući američkom filmskom studiju 20th Century Foxu, ipak je dobio priliku zaživjeti na međunarodnoj sceni. Kad je napokon predstavljen široj publici, film je nevjerojatno brzo osvojio srca gledatelja i naklonost kritičara te je uskoro postao globalni hit o kojem se naveliko pričalo, a poznata je i anegdota o jednom američkom kinu koje je ovaj film na repertoaru držalo punih 532 dana bez prekida.

Da je film na kraju ipak postigao takav uspjeh, ne treba nimalo čuditi. Kombinacija životnih i simpatičnih likova, egzotičnih pejzaža, priče koja slavi prijateljstvo, slobodu i prirodu, te izrazito nadahnutog autorskog pristupa koji sve navedeno pakira u urnebesnu slapstick komediju, ovaj film raspolaže svim adutima potrebnim za osvajanje masovnog sljedbeništva.

‘Bogovi su pali na tjeme’ svoje mjesto u filmskoj povijesti ponajprije zaslužuje kao originalna, inteligentna i izrazito efektna slapstick komedija. Zasluge za to svakako idu južnoafričkom autoru Jamieju Uysu (redatelj, scenarist, producent, direktor fotografije i montažer filma), te glavnom glumcu - naturščiku N!xauu.

Ovdje valja napomenuti kako je Uys glumca za glavnu ulogu mjesecima tražio po pustinji Kalahari, ali se trud višestruko isplatio. Naime, ne samo da je N!xau jako dobro odradio svoj glumački zadatak, nego je pritom i znatno pridonio uvjerljivosti radnje: većina njegovih začuđenih reakcija na vanjski svijet u filmu uopće nije odglumljena.

‘Bogovi su pali na tjeme’ dobre je rezultate ostvario i na svjetskoj festivalskoj sceni. Osim osvojene nagrade u kategoriji najpopularnijeg filma na Montréal World Film Festivalu, osvojio je i Young Artist nagradu kao najbolji strani film, te je u istoj kategoriji bio nominiran i za prestižnu francusku filmsku nagradu César.

Podjednako uspješan nastavak ovoga filma, ‘Bogovi su pali na tjeme 2’, u kinima se pojavio 1989. godine.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...