Već nekoliko sezona Ajax nije uzeo naslov prvaka Erdevisie; osim tradicionalno jakog PSV-a na vrh su se u zadnjih par godina ugurali i Alkmar te Twente, a Ajax čini se plaća ceh svoje klupske politike. Poznata je stvar da je amsterdamski klub inkubator sjajnih igrača koje, nakon što ih odgoji u nogometnom smislu, proda za dobre novce. Zbog takve politike izostaju uspjesi na međunarodnoj i domaćoj pozornici, a i sami perspektivni igrači vide Ajax kao prolaznu stanicu na putu do nekog kluba prve europske klase. Zadnji takav primjer je Urugvajac Luis Suarez koji je sa navršene 24 godine osjetio da je dovoljno dao Ajaxu, tražio transfer te na kraju bio prodan Liverpoolu za 27 milijuna eura. No, i takav Ajax koji prodaje najvrjednije igrače dovoljno je jak da se plasira u osminu finala Eurolige, a za proboj među osam najboljih igrati će sa Spartakom iz Moskve.

Forma Rusa je nepoznanica jer njihovo prvenstvo još nije počelo, a prema prijateljskim susretima ili duelu s Baselom u šesnaestini finala, ne može se dobro procijeniti u kakvom se stanju nalaze. Natjecateljska forma u kojoj se Ajax nalazi je sigurno prednost Nizozemcima, no Rusi, s druge strane, u meč ulaze svježi i bez akumuliranog umora. U moskovskom klubu stasa i jedan mladi hrvatski igrač, Filip Ozobić. Talentirani veznjak je za nadolazeću sezonu promoviran iz rezervnog sastava u prvi tim i nadajmo se da će i on dobiti priliku da pokaže svoje nogometno umijeće. Ovu utakmicu možete pratiti na kanalu Arenasport 2.

Na kraju treba spomenuti da je Ajax nakon prodaje Suareza ove zime ipak doveo jedno veliko pojačanje, a riječ je o velikom Johanu Cruyffu. Proslavljeni igrač i trener je trenutno izbornik nogometne reprezentacije Katalonije, a kako na toj funkciji nema puno posla, prihvatio je vratiti se u Amsterdam u svojstvu savjetnika treneru Franku De Boeru. Treba li uopće reći da od njegova povratka u klub, Ajax još nije izgubio utakmicu...