Navigation Content
Na rubu

Tightrope

Karizmatični Clint Eastwood dojmljivo se snašao u sebi netipičnoj ulozi

INFO

RedateljRichard Tuggle

GlumciClint Eastwood, Genevieve Bujold, Dan Hedaya, Alison Scagliotti, Jenny Beck, Marco St. John

Sažetak

Policijski detektiv iz New Orleansa Wes Block (Clint Eastwood) živi kao samohrani otac sa svoje dvije maloljetne kćeri Amandom (A. Eastwood) i Penny (J. Beck).Rutinske poslove iznenada mu prekinu slučajevi ubijenih prostitutki koje očito likvidira serijski ubojica. No, za Blocka istraga nije nimalo jednostavan zadatak, jer se i sam često upušta u veze s prostitkama iz Francuske četvrti.

Usto, prisiljen je surađivati s feministicom Beryl Thibodeaux (Geneviève Bujold) koja nema nimalo razumijevanja za njegove metode rada. Kada ubojica pritisnut uznapredovalom istragom provali u Blockovu kuću i ozlijedi Amandu, detektivov obračun s njim postane osobna stvar...

Početkom 1980-ih budući oskarovac Clint Eastwood (Nepomirljivi, Djevojka od milijun dolara) učvrstio se na popisu najpopularnijih američkih glumaca zahvaljujući likovima hladnokrvnih boraca za pravdu bez dlake na jeziku (godine 1983. nastupio je tako u novom nastavku priče o inspektoru Harryju Callahanu naslovljenom Sudden Impact).

U tom je kontekstu triler 'Na rubu' iz 1984. bio svojevrsno iznenađenje za Eastwoodove obožavatelje, jer se omiljeni filmaš našao u ponešto drukčijoj ulozi. On je ovaj put policijski detektiv koji se rješavajući serijska ubojstva prostitutki u New Orleansu razotkriva kao pasionirani konzument njihovih usluga u poznatoj Francuskoj četvrti. K tome, Eastwoodov je detektiv Wes Block samohrani otac dviju maloljetnih djevojčica pa je ambivalentnost njegovog lika dovedena do kraja.

No, karizmatični se glumac dojmljivo snašao u sebi netipičnoj ulozi čemu je svakako pomogao scenarij Richarda Tugglea koji su neki kritičari proglasili tekstom ispred svoga vremena, barem kada su u pitanju reganovske 1980-e. Sam se Tuggle (Out of Bounds) kao debitant prihvatio i režije (prethodno je napisao scenarij za Bijeg iz Alcatraza također s Eastwoodom) ostvarivši napeto i atmosferično djelo u uvijek filmičnom New Orleansu. Upravo taj spoj poročnosti s obje strane zakona i tradicionalnih obiteljskih vrednota podaruje Tuggleovu uratku originalnost i prepoznatljivost u odnosu na žanrovski slične radove iz tog vremena (Cruising, Fear City, More ljubavi).

Uz Eastwooda u filmu glumi i Kanađanka Geneviève Bujold (Anne od tisuću dana, Koma) kao Beryl, dok njegovu kći u filmu Amandu tumači stvarna kći Alison Eastwood (Ponoć u vrtu dobra i zla, Friends & Lovers). U to vrijeme dvanaestogodišnjakinja mlada je glumica za svoj nastup nominirana za Young Artist Award. U filmu nastupa i Dan Hedaya (Marvinova soba, serija Newyorški plavci), te Jennifer Beck (Troll, serija Paradise). Uspio spoj psihološkog trilera i istančane studije karaktera, film 'Tightrope' nesumnjivo je jedan od intrigantnijih naslova u bogatoj karijeri Clinta Eastwooda.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...