Prvi dio trilogije o životu siromašnog banatskog seljaka Save Lađarskog, inače opjevanog u pjesmama Đorđe Balaševića

Malo selo negdje u Banatu, početkom 20. stoljeća. Savo (Branislav Trifunović), Petrašin (Igor Đorđević) i Marija (Marija Karan)su prijatelji. Žive u siromaštvu pomažući roditeljima.

Savo i Marija se zaljube, no 1. svjetski rat prekida njihovo druženje. Savo i Petrašin mobilizirani su u Austro-ugarsku vojsku.

Po povratku iz rata Savo obavještava oca da će se oženiti s Marijom, no otac je protiv jer je Marija, baš kao i Savo, iz siromašne obitelji. Savo ostavlja Mariju i odlazi u obližnje selo, te pronalazi posao kod bogate obitelji Granfild. Dan za danom se opija, ali i sve više vremena provodi s Granfildovom kćeri Anicom.

Granfild mu nudi kćerinu ruku i sve bogatstvo, no Savo se vraća u rodno selo i sazna da je Marija umrla pri porodu...

Trilogija "Jesen stiže, Dunjo moja", (2004), "Konji vrani" i "Bledi mesec" kronike su o životu siromašnog banatskog seljaka Save Lađarskog, inače opjevanog u pjesmama Đorđe Balaševića (pod imenom Vasa Ladački), a koje su ujedno bile i inspiracija Ljubiši Samardžiću da režira i producira ova tri filma. Uz izvrsne glumce i glazbu filmom dominira ambijentalna scenografija, naturalni interijeri i eksterijeri koji svjedoče i donose duh vremena.