Viktor Taransky (Al Pacino) bivša je velika redateljska zvijezda, svojevremeno čak nominiran i za Oscara, kojemu karijera posljednjih nekoliko godina ide samo prema dolje, i koji izgubi i posljednju šansu za veliki povratak kada temperamentna glumica njegova budućeg filma jednog dana napusti filmski set.

No, ubrzo se s rješenjem pojavljuje kompjuterski genijalac Hank Alano (Elias Koteas), tvorac potpuno uvjerljive digitalne glumice. S1møne je san svakog redatelja: nikada neće ostarjeti, nikada se neće udebljati, nikada neće morati u kliniku za odvikavanje, nikada neće trebati menadžera ni gurua, nikada neće tražiti veću prikolicu, nikada neće imati problema s golotinjom... Može li išta poći po zlu?

Iako nije sudjelovao u snimanju velikog broja filmova, za Andrewa Niccola se bez ikakve dvojbe može reći kako je jedan od najoriginalnijih i najfokusiranijih redatelja i scenarista u Hollywoodu, usmjeren na razotkrivanje obmana i iluzija koje svijetu oko nas omogućuju nesmetan napredak. Nakon scenarija za „Trumanov show“ i kompletnog autorskog posla na „Gattaci“, Niccol je napisao i režirao satiričnu kombinaciju komedije, drame i znanstvene fantastike „Simone“, film o pokušaju zamjene prave glumice onom koja je stvorena računalnim programom.