Navigation Content

Jedan muškarac i jedna žena

Jedan muškarac i jedna žena

Un homme et une femme

Muškarac i žena upoznaju se sasvim slučajno u školi koju pohađaju njihova djeca

INFO

RedateljClaude Lelouch

GlumciAnouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Pierre Barouh, Valérie Lagrange, Antoine Sire, Souad Amidou

Sažetak

Anne (A. Aimée), mlada udovica i majka djeteta, po zanimanju filmska skripterica, slučajno susretne udovca Jeana-Louisa (J-L. Trintignant), vozača trkaćih automobila, samohranoga oca koji, baš kao i ona, svakoga dana prati svoje dijete u školu.

Upoznavši se, oni shvate da nose slične životne priče: naime, njezin je suprug kaskader tragično poginuo prilikom snimanja opasnog filmskog prizora, dok je Jean-Louisova supruga počinila samoubojstvo nakon što je pomislila da se on nikada neće izvući iz kome zbog automobilske nesreće.

Jedne večeri Anne propusti posljednji vlak za Pariz te je Jean-Louis odluči odvesti. Tada počne lijepa ljubavna veza koja će se razvijati kako će se oni učestalo viđati i zajedno putovati, no Anne će postupno proganjati neugodan osjećaj jer joj se sve čini kao nepošten postupak nakon što je izgubila supruga...

‘Jedan muškarac i jedna žena’ peti je igrani film Claudea Leloucha, francuskoga redtelja koji je, iako generacijski i stilski vezan uz poetiku Novoga vala, u svojim filmovima najčešće obrađivao ležernije, čak i trivijalnije teme poput ljubavi i nostalgije. Tako i ovaj film, po mnogima njegovo najbolje ostvarenje, donosi jednostavnu priču o slučajnom susretu dvoje još uvijek mladih ljudi, roditelja, no udovaca, koji pronalaze ljubav iako su bili uvjereni da je više nikada neće doživjeti.

Uz izvrsne glumce, slavne A. Aimée i J-L. Trintignanta, posebnosti filma pridonose izvrsna glazba - jako poznata partitura Francisa Laija i osebujna režija na novovalovskom tragu koja kombinira reportažne televizijske forme i klasični, ‘nevidljivi’ režijski stil.

‘Jedan muškarac i jedna žena’ osvojio je dva Oscara - za najbolji strani film i scenarij, te Zlatnu Palmu na festivalu u Cannesu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...