Navigation Content

Krstarenja svjetskim ljepotama

Krstarenja svjetskim ljepotama

Cruises to a world of discovery

Zaplovite najljepšim i najzanimljivijim krajevima svijeta!

INFO

Sažetak

Od Europe do Yangtzea, plovit ćemo kroz najzanimljivije svjetske gradove, obići najljepše svjetske otoke, upoznati njihove ljude i kulturu i prekrasne krajolike.
Od ponedjeljka do petka pratimo francusku dokumentarnu seriju u 75 epizoda o krstarenju svjetskim oceanima i morima.

6. lipnja - PLAVETNILO TURSKE RIVIJERE - TRAGOM SPUŽVARA U HALIKARNASU
Turska nije samo Istanbul, zanosni grad, Vrata Istoka. Od pretpovijesnoga doba, od Hetitskog kraljevstva pa do Osmanlijskoga carstva, turski teritorij čuva uspomene na desetke civilizacija. Duž obala Sredozemnoga i Egejskoga mora nema zaljeva ili ušća koje ne skriva arheološke ostatke.

Uz egejsku obalu, u pokrajini Liciji, ispod planine Taurus, razvila se jedna od posebnijih civilizacija. Razvijala se od 13. st. pr. Kr. Unatoč raznim gospodarima ostat će autonomna i nastavit će graditi nove gradove znamenite po obilju i ljepoti pogrebnih spomenika, posebno pećinskih grobova - hramova. Ti su hramovi izdubljeni u stijenama oblikovanima tako da pročelja oponašaju grčke hramove.

1920-ih turski spisatelj Cevat Sakir Kabaagaçli bio je u egzilu u Bodrumu, u to doba izoliranom ribarskom seocetu s dvorcem koji je služio kao zatvor. Ono što je trebalo biti čistilište, za pisca se uskoro pretvorilo u istinski raj. Sprijateljio se sa spužvarima, plovio s njima i otkrio sve ljepote egejske obale. Njegovi romani postaju odraz njegova novog života pa ubrzo privlače brojne istanbulske intelektualce. Na palubi broda Tifil otkrit ćemo neka od najljepših licijskih mjesta: Caunos, Fethye, Xanthos, Patara... ali i osmanlijske i bizantske gradove Kekova i Myra.

7. lipnja - PREMA SPITSBERGENU - PUSTOLOVINA NA DALEKOM SJEVERU
Od početka početaka, svladavajući strah, čovjek je otkrivao svijet. Zbog prirodnih razloga, snage vjetra i postojanja struja, morska putovanja zauzimaju prvo mjesto među putovanjima u potrazi za novim kontinentima. Vrlo rano moreplovci su krenuli prema sjeveru. Još je grčki moreplovac Pytheas došao do Islanda i Farskog otočja. Između 8. i 10. stoljeća vikinški moreplovci otkrivaju Grenland i poslije Labrador, tj. Ameriku. Ali sve do 19. stoljeća većina brodova koja kreće prema Arktiku su oni lovaca na kitove. Nakon nekoliko stoljeća istraživanja u 19. stoljeću raste zanimanje za polarne krajeve. Dugo zapostavljen, zahvaljujući zemljopisnom položaju, Spitsbergen postaje polazište ekspedicija koje idu u osvajanje Sjevernog pola.

Naše putovanje počinje na Sjevernom rtu, najsjevernijoj točki europskog kontinenta. To područje već stoljećima nastanjuju Laponci i ondje dolaze ljeti sa stadima sobova. Iza Sjevernog rta su Barentsovo more i Spitsbergen, posljednja postaja prije Pola. Ostavljamo Sjeverni rt i otok Berlevag iza nas. Malo južnije, u gradu Tromsø organiziraju se ekspedicije u polarne krajeve. Tu u društvu znanstvenika otkrivamo povijest tog grada u koji su dolazili lovci, pustolovi i istraživači. Odatle krećemo sjeverno prema Spitsbergenu. Tijekom jednog tjedna plovit ćemo uz obalu, od Longyeargeana, glavnog grada otoka do Barentsburga, ruskog rudarskog grada, posjetiti znanstvenu postaju Ny Alesund i zaljev Madeleine gdje se u podnožju veličanstvenih ledenjaka još mogu vidjeti tragovi koje su ostavili lovci na kitove.

8. lipnja - KRSTARENJE RIJEKOM YANGTZE

Pribojavaju je se kad je bijesna, a štuju je zbog njezine velikodušnosti. Yangtze mirno teče velikom kineskom dolinom. No iza mirnoće krije se snaga zmaja. Rijeka koja izvire u Himalajama i koju Tibetanci zovu 'Rijeka koja se uspinje prema nebu' duga je gotovo 6400 km i teče kroz cijelu Kinu, od zapada prema istoku, i na kraju utječe u Istočnokinesko more. 'Duga rijeka', kako je zovu Kinezi, od izgradnje brane Tri klanca otvorena je za turističku plovidbu.

Na više od 2000 km plovit ćemo rijekom Yangtze i prodrijeti u srce Kine.
Krenut ćemo iz Nanchinga, nekadašnje prijestolnice dinastije Ming i republike Sun Yat Sena, otkrit ćemo grad Chizhou iz kojega put vodi prema samostanima svete planine Jiuhua.

Posjetit ćemo Wuhan koji zovu 'Chicagom Istoka' i drugu najveću kinesku luku nakon Šangaja. Zatim Jingzhou i njegove bedeme duge nekoliko kilometara koji štite povijesnu jezgru te najveću branu na svijetu Tri klanca i jednu od najljepših prirodnih lokacija u Kini. Kad se razina vode popela za 150 metara, progutala je cijele gradove i sela. No tako su nastali novi gradovi kao što su Dachang i Fengdu. Na kraju posjetit ćemo Chongqing, megalopolis s trideset milijuna stanovnika, koji je danas postao najveći grad u svijetu.

9. lipnja - DUNAV - PUTOVANJE SREDIŠTEM EUROPE
Već tisućljećima Dunav mirno teče Europom. Romantična, često opjevana rijeka, 'plavi Dunav' zauzima jedinstveno mjesto u europskoj povijesti. Duž 2850 km toka, od Crne šume u Njemačkoj u kojoj izvire do Rumunjske u kojoj se ulijeva u Crno more, nema zavoja ni obale koji nisu bili u središtu povijesti: sjeverna granica Rimskog Carstva, put za osvajanja i trgovinu za Vikinge ili simbol ujedinjenja Austro-Ugarskog Carstva. Ploviti uzvodno Dunavom znači upoznati kulturnu, jezičnu i vjersku raznolikost europskog kontinenta.

Polazeći od Rumunjske najprije ćemo proći kroz Bugarsku. Iz srednjovjekovnog sela Veliko Trnovo krećemo prema Sofiji. Nakon što prođemo kroz Željezna vrata, uski klanac koji je Dunav izdubio između Karpata i Balkana, dolazimo do Srbije - Beograda i zatim Novog Sada. Zatim ulazimo u Mađarsku. Nakon Mohača odlazimo u središte mađarske Puszte gdje prisustvujemo spektaklu jahača slavne 'čarde' prije nego što pristanemo u Budimpešti, gradu sa stotinjak termalnih kupališta, nasljeđem turske okupacije. Nastavljamo putovanje prema zapadu i dolazimo do Beča, nekadašnje prijestolnice Austro-Ugarskog Carstva, zatim posjećujemo Melk i divimo se samostanu i na kraju dolazimo u Linz, austrijsku luku slavne doline Wachau s obroncima brežuljaka prekrivenim vinogradima.

10. lipnja - NA TRAGU FLAMANSKIH I NIZOZEMSKIH MAJSTORA
Flandrija i Nizozemska otvorene su prema oceanu zahvaljujući širokim ušćima rijeke Rajne i Schelde, a mreža rijeka i kanala, na kojima se odvija važan trgovački promet, povezuje ih s ostatkom Europe. Zbog ovih razloga ove su dvije zemlje stoljećima bile među najbogatijima na svijetu. A bogatstvo koje su stekli bankari i brodovlasnici, zahvaljujući trgovinom začina i tkanina, omogućilo je razvoj trgovačkih gradova kao što su Amsterdam, Delft, Antwerpen, Brugge ili Gent.

No ekonomskoj i trgovačkoj premoći Flandrije i Nizozemske pridonijelo je bez sumnje i slikarstvo. Između 16. i 19. stoljeća ove su nam države podarile neke od najvećih slikara u povijesti: Van Eycka, Memlinga, Bruegela Starijeg, Halsa, Vermeera, Van der Weydena, Rembrandta, Rubensa i, naravno, Van Gogha. U ovom ćemo dokumentarcu upoznati ovo područje, njegove najljepše gradove i diviti se djelima njegovih najvažnijih slikara.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...