Dvoboj Seville i Porta jedan je od jačih parova šesnaestine finala Eurolige. Do prije par sezona ova dva kluba redovno su igrala Ligu Prvaka i čak i u tom natjecanju ovo bi bio jak par, no ove sezone svoje europske ambicije morati će zadovoljiti u drugoj klasi europskog nogometa. Izostanak Porta iz elitnog natjecanja ove sezone posljedica je odličnih prošlosezonskih nastupa Brage u portugalskom prvenstvu kada je uspjela dohvatiti drugo mjesto i nastup u LP. No to je bila prošla sezona a ta se priča neće ponoviti i ove godine.

Porto je izrazito dominantan u portugalskom prvenstvu i ove sezone nakon dvadeset odigranih kola još nisu izgubili, upisali su sjajnih osamnaest pobjeda i dva remija i pritom primili samo sedam golova! Nakon lošije odigrane prošle sezone, Porto je reagirao na pravi način i pokazao da mu je mjesto među elitom.

Sevilla ove sezone u Primeri igra ispod svake razine, jer s obzirom na igrački kadar kojim raspolaže morali bi se boriti za sam vrh, a koliko stvari ne štimaju u andaluzijskom klubu pokazuje činjenica da Sevilla u ovome trenutku za mjestom koje vodi u LP zaostaje nedostižnih četrnaest bodova. Ipak Sevillu ne treba do kraja otpisati, jer ne bi bilo prvi put da klub koji loše igra u prvenstvu pruži odlične igre u europskim natjecanjima.

U vrhu napada Seville igra sjajan tandem Kanoute-Fabiano, a ako njima dodamo zimsko pojačanje, našeg Ivana Rakitića, jasno je kolika opanost prijeti Portu u ovoj utakmici. Porto njeguje za portugalske prilike netipično tvrd i odgovoran nogomet, no daleko od toga da im nedostaje ideje i kreativnosti u igri, a Moutinho, Hulk i Falcao mogu složiti 'vatru' pred golom ama baš svakom protivniku.