Godine 1977. američka država Oregon donijela je novi zakon o silovanju prema kojemu je za silovanje mogao biti optužen i muž koji bi vlastitu suprugu prisilio na seksualni odnos.

Mladi bračni par, Greta i John, jako se vole, ali imaju problema s Johnovom sklonosti nasilju. John misli da je njegovo bračno pravo da spava s Gretom kad god to poželi. Zato se nađe u čudu kad ga Greta, prema savjetu udruge za zaštitu žena, tuži za silovanje. Kad javnost dozna za taj presedan – prvi put u Oregonu žena je tužila muža za silovanje – Greta gubi posao i poštovanje poznanika, a Johnu, naprotiv, raste slava. Većina ljudi misli da je silovana žena nečim izazvala i zaslužila taj čin. Još je neugodnije u sudnici, kad Johnov branitelj javno izvlači sve primjere Gretine navodne nepoćudnosti...

“Brak i silovanje: Slučaj Rideout” vrlo je zanimljiv film, zbog toga što, kao većina istinitih priča, ostavlja dojam autentičnosti i osobito zato što ni nakon 28 godina otkako je snimljen ne djeluje ni zastarjelo ni kao da je društvo preraslo pitanja koja postavlja. Mladi i lijepi par, Linda Hamilton i Mickey Rourke, izvrsni su kao Greta i John.