Gospodin Lavička, gospođa Lavičková, njihova kći Zuzana i sin Petr odlaze iz bučnog Praga posjetiti prijatelje koji su kupili stari seoski mlin i preuredili ga u vikendicu. I sami požele kupiti seosku kuću u kojoj bi mogli provoditi vikende i godišnji odmor.

Budući da kuća na prodaju trenutačno nema, ostali vikendaši savjetuju im da unajme sobu kod starog Komáreka, koji živi sam. Dogovor je da će Komárek prvo prodati kravu i ostale životinje, obitelji Lavička prodati kuću i odseliti se sinu u Slovačku. Lavičkovi dolaze na odmor i upoznaju čari seoskog života: u sobu im ulaze kokoši, koza im pojede tek ispečene kolače, a mještani zaviruju kroz prozor i čude se koliko dugo mogu spavati. Vrijeme prolazi, a čini se da djedici Komáreku odgovara zajednički život i da se ne namjerava odseliti. Kad cijelu obitelj u krevetu izgrizu buhe, domaćica postavlja ultimatum: ili će otići ona, ili Komárek...

Suradnja češkog glumca i scenarista Zdenĕka Svĕráka s redateljem Jiříjem Menzelom počela je 1968. kad je Svĕrák kao glumac debitirao u Menzelevu filmu ‘Zločin u noćnom klubu’. Godine 1974. Menzel je prema Svĕrákovu scenariju režirao film ‘Tko traži zlatni grumen?’. Dvije godine poslije surađivali su na filmu ‘Vikendica u šumi’, za koji je Svĕrák jedan od scenarista, a drugi je Ladislav Smoljak.

Obojica scenarista u filmu se pojavljuju i kao glumci, Svĕrák u jednoj od glavnih uloga, dobrodušnog i pomalo dosadnog Lavičke, a Smoljak u manjoj ulozi ponosnog vlasnika obnovljenog mlina, Zvona.

Priča o gradskoj obitelji koja se u susretu sa seoskim životom nađe u mnogim komičnim situacijama zabavila je, a i danas može zabaviti, gledatelje svih generacija. Osim po suradnji s Menzelom, čiji je vrhunac bila komedija ‘Selo moje malo’, Svĕrák je poznat i kao scenarist mnogih drugih uspješnih čeških komedija, među kojima su ‘Osnovna škola’ i ‘Kolja’, koje je režirao njegov sin, Jan Svĕrák.