Navigation Content

Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi

Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi

How to Lose Friends and Alienate People

Simon Pegg u uspjeloj adaptaciji hvaljene istoimene autobiografske knjige uglednog britanskog književnika Tobyja Younga

INFO

RedateljRobert B. Weide

GlumciJeff Bridges, Danny Huston, Kirsten Dunst, Gillian Anderson, Simon Pegg

Sažetak

Mladi Sidney Young (Simon Pegg) arogantan je britanski trač-novinar magazina Post Modern Review, momak koji svijet slave i glamura istodobno obožava i prezire. On je pomalo nesiguran i zbunjen mladić koji ismijava zvijezde opsjednute svojim slikama u medijima, te koji se iznenadi kad mu moćni urednik Clayton Harding (Jeff Bridges) neočekivano ponudi posao u svom njujorškom listu Sharps.

Odlučan svakako uspjeti u okrutnom svijetu slavnih kroz koji se upravo probija atraktivna starleta Sophie Maes (Megan Fox), Sidney će isprva naići na nerazumijevanje novog šefa Lawrencea Maddoxa (Danny Huston) i utjecajne holivudske publicistice Eleanor Johnson (Gillian Anderson).

Nakon što razmjerno brzo od potpunog anonimusa postane zvijezda trač-rubrika, Sidney će naposljetku donijeti nekoliko pogrešnih odluka i napraviti par krivih koraka. Ipak, kad upozna romantičnu kolegicu Alison (Kirsten Dunst) koja u njemu vidi više od ambicija, arogancije i nespretnosti, Sidney će se postupno početi mijenjati...

Većim dijelom efektno subverzivna i vrlo duhovita satirična romantična komedija redatelja Roberta B. Weidea (serija 'Bez oduševljenja molim'), za režiju dokumentarca 'Lenny Bruce: Swear to Tell the Truth' nominiranog za Oscara, uspjela je adaptacija hvaljene istoimene autobiografske knjige uglednog britanskog književnika Tobyja Younga. Kad mu je ponuđen urednički posao u glasovitom njujorškom magazinu Vanity Fair, Young je bez razmišljanja prekinuo vezu s djevojkom, ugasio svoj časopis u Britaniji i otputovao u New York vjerujući da ga ondje čekaju slava, bogatstvo i utjecaj.

No umjesto toga, ubrzo se posvađao s nadređenima, istodobno postajući iritantan zvijezdama s kojima je dolazio u dodir, da bi sve završilo gubitkom posla i stana, novčanom krizom i kroničnim alkoholizmom. Svoju turobnu životnu priču Young je pretočio u mjestimice urnebesno duhovitu satiričnu prozu u kojoj je na provokativan i subverzivan način oslikao njujoršku novinsku scenu i milje slavnih.

Prema Youngovoj knjizi scenarij je napisao ugledni Peter Straughan (Muškarci koji bulje u koze, Dug), za rad na izvrsnom špijunskom trileru 'Dečko, dama, kralj, špijun' nominiran za Oscara i ovjenčan nagradom BAFTA. Unatoč suvišnom moraliziranju u završnici, konačni rezultat je pomaknuto, dinamično, energično režirano, izuzetno zabavno i vrlo raspoloženo glumljeno ostvarenje koje ne štedi nikoga, ni holivudske zvjezdice lažnog sjaja, ni spodobe spremne na sve da se dokopaju 'crvenog tepiha'.

U glavnoj ulozi nastupa S. Pegg (Nemoguća misija: Protokol Duh, Paul), a uz K. Dunst (trilogija Spider-Man, Melankolija) njegovi su partneri M. Fox (Transformers 1 i 2), oskarovac J. Bridges (Veliki Lebowski, Čovjek zvan hrabrost, Iron Man) i nekadašnja TV zvijezda G. Anderson (Dosjei X, Posljednji škotski kralj).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...