Navigation Content

Na legendarnom putu čaja

Na legendarnom putu čaja

Sur la route legendaire du the

INFO

Sažetak

Najstarija među karavanskim prometnicama prvi put pokazuje gledateljima svoje tajne. Dužinom premašuje 4000 kilometara, prolazi kroz oaze na 200 metara nadmorske visine, prelazi tri klimatske zone i uzlazi do vječnih snjegova na krovu svijeta, na visini od preko 6000 metara: to je najneobičnija trgovačka ruta svih vremena.

Taj put, koji se probija kroz prašume i uspinje se do samog krova svijeta, omogućuje nam susret s više od 26 različitih naroda u velikom trokutu između Sečuana, Junana i Tibeta. Povezuje šest planina glasovitih po uzgoju čaja i predstavlja najveličanstveniji doprinos Kine kulturi i povijesti čaja.

 
1. epizoda: U KRALJEVSTVU ZELENOG ZLATA


Šest legendarnih planina na kojima se uzgaja čaj, blizu Yiwua u pokrajini Xishuangbanna. Nalazimo se nadomak suptropskih prašuma koje se prostiru jugozapadom Kine i sjeverom Vijetnama, Laosa i Mianmara. Upravo ovdje počinje naše putovanje zemljom čaja. Vidjet ćemo najprije berbu divljeg čaja s velikih stabala čajevca (camelia sinensis), a potom i berbu kultiviranog čaja, slavnog Puera koji se uzgaja zanatski, na starinski način. Priprava, berba i razvrstavanje listova, fermentacija čaja i oblikovanje „pogača“ ili „pločica“ koje se otpremaju natovarene na konjima – sve se još uvijek obavlja prema tisućljetnim običajima. Svaka etnička skupina – katkad i svaka obitelj uzgajivača – ima vlastite tajne proizvodnje koje se prenose s koljena na koljeno. Ono što ih sve ujedinjuje jest ljubav prema čaju koji je postao žilom kucavicom njihovog života. Prije i poslije berbe karavane se mogu pripremati za polazak na dugo putovanje, na kojem preko 4000 kilometara razdvaja kraljevstvo čaja od velike tržnice čaja u Lhasi, prijestolnici Tibeta i odmorištu na legendarnom putu čaja.


2. nastavak: U SRCU SHANGRI-LA


Jahači su se okupili i formirali karavane: neke broje tek dvanaestak konja i mula, a u nekima se zna naći i do tri stotine teglećih životinja. Natovarene zelenim zlatom, svladat će dvadeset planinskih lanaca i morat će prijeći četiri goleme rijeke, među kojima Jangce i Mekong. Zabačena sela u gorskim udolinama i na padinama predivnih planina kojima karavane prolaze često su odsječena od svijeta po šest mjeseci godišnje, ili dulje. Kako bi na samodostatan način zadovoljili svoje potrebe, stanovnici su razvili sve vrste zanatstva. Priroda i njezina divlja ljepota u tim su predjelima toliko veličanstvene da se, izgleda, u srcima muškaraca i žena koji ondje žive ugnijezdila neka vrst univerzalne duhovnosti. Budizam je sveprisutan, o čemu svjedoče nebrojeni hramovi, molitveni kipovi i druga obredna mjesta. Dok napuštamo zelene krajolike mitskog Shangri-La i približavamo se stepi Bangda, jasno nam je da nas čeka velika promjena u tijeku putovanja.


3. epizoda: NA KROVU SVIJETA


Krenuli smo prema krovu svijeta. Tek ćemo sada, sred ogoljenih ravnica tibetanske visoravni, vidjeti na koji se način ti ljudi pustolovnog duha organiziraju kako bi preživjeli izazove što ih pred njih postavlja dug i težak put. Kušat ćemo obroke koje pripremaju u priručnim posudama pocrnjelima od vatre, posjetit ćemo karavan-saraje koji im noću pružaju zaklon, odmarat ćemo se zajedno s njima, najčešće pod vedrim nebom. Putovanje traje dvanaest dugih mjeseci: šest mjeseci za dolazak do odredišta i još šest mjeseci za povratak. Neki od starih sudionika karavana koje smo susreli prošli su ga tijekom života više od dvadeset puta. Stižemo u Lhasu, naš krajnji cilj na putu čaja. Drevno i uzvišeno središte budizma, ovaj je grad ujedno i mjesto od iznimne važnosti za trgovinsku razmjenu između Kine i Indije, između jedne i druge strane Himalaje. Tu se vodiči konja iz Junana zaustavljaju, a zeleno zlato – puer – pretovaruje se i odnosi prema Indiji, Pakistanu i drugim dalekim zemljama, sve do drugog kraja svijeta.

 

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...