Navigation Content

Apokalipsa - Drugi svjetski rat

Apokalipsa - Drugi svjetski rat

Apocalypse - La 2ème guerre mondiale

Otkriven, u boji i sa restauriranim snimkama - film o Drugom svjetskom ratu koji do sada nije viđen

INFO

Sažetak

Francuski dokumentarni serijal o ogromnim sukobima i tragičnoj sudbini vojnika, civila, ali i političara koji su vodili ovaj rat, priča je o stravičnom ratu koji je u smrt odveo 50 milijuna ljudi diljem svijeta.Vidjet ćemo restaurirane snimke još nikad viđene.

Svibanj, 1945. Nakon nekoliko dana žestokih borbi sovjetska vojska napokon ulazi u opustošeni Berlin. Ali kako je uopće došlo do toga?

U Europi se cijela stvar počela zahuktavati 1933. godine kada je Hitler došao na vlast u Njemačkoj. S vremenom će Führer cijelu Europu uvući u rat. Činilo se da pred njemačkom vojskom nema prepreka. Nisu je mogle zaustaviti ni europske demokracije u rasulu, ni Sovjetski Savez, koji je na opće iznenađenje postao saveznik Njemačke, pa čak ni SAD koji je stajao po strani te promatrao promjene.

Nakon sovjetsko-njemačke invazije na Poljsku nije više bilo nade da bi se moglo pronaći mirno rješenje. Velika Britanija i Francuska nisu imale izbora te su Hitleru objavile rat. Bombardiranje Varšave zabrinulo je cijeli svijet. Poljska je pregažena i podijeljena. Nijemci i Sovjeti razgrabili su njezin teritorij. No najgore tek slijedi, posebno za sve one koje nacistički režim smatra neprijateljima. Na popisu su Židovi, Romi, homoseksualci i politički protivnici.

U Francuskoj je proglašena opća mobilizacija. Na željezničkoj postaji Gare de l'Est muškarci se opraštaju od voljenih i odlaze na frontu. U njima još žive sjećanja na rovove Prvoga svjetskoga rata. Francuska čeka. Uvjerena je da je Maginotova linija dobro štiti. No Nijemci ne napadaju. To je takozvani lažni rat, razdoblje čekanja i neizvjesnosti, ali i razdoblje nade. Hoće li ipak sve dobro završiti?

Amerika još oklijeva i nije sigurna bi li se trebala umiješati u rastući sukob. Nacističke stranke i dalje jačaju, čak i unutar demokratskih država.

Sukob se širi na sjever Europe, na norveške fjordove poput Narvika. Njemačka želi kontrolirati opskrbu čelikom.

Za to vrijeme Hitler potanko razvija strategiju o osvajanju Europe. Njegov je plan sulud, ali i odvažan. Hoće li saveznici upasti u njegovu klopku?

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...