Navigation Content
Žal

The Beach

Bježeći od zapadne civilizacije, mladi pustolov Leonardo DiCaprio pronalazi svoje mjesto na zabačenom otoku

INFO

RedateljDanny Boyle

GlumciLeonardo Di Caprio, Tilda Swinton, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet, Robert Carlyle

Sažetak

Mladi Amerikanac Richard (Leonardo DiCaprio) putuje jugoistočnom Azijom i zaustavi se na kratko u Bangkoku. U opskurnom hotelu u kojem je odsjeo upozna ekscentričnog Daffyja (Robert Carlyle) koji mu otkrije da se na jednom od tajlandskih otoka krije prekrasna plaža na kojoj se živi kao u raju.

Richard sutradan na vratima sobe pronađe Daffyjev zemljovid do tajanstvenog otoka, ali otkriva da je Daffy počinio samoubojstvo. Udruživši se s francuskim ljubavnim parom, Françoise (Virginie Ledoyen) i Étienneom (Guillaume Canet) iz susjedne hotelske sobe, Richard krene put otoka.

Nakon napornog puta troje mladih napokon stignu na očaravajuću plažu shvativši da je otok naseljen. Na otoku žive dvije skupine ljudi: beskrupulozni uzgajivači marihuane i radišni pacifisti koje vodi zagonetna Sal (Tilda Swinton)...

'Sutra ću putovati mnogo milja biciklom', kaže to na manje-više tečnom hrvatskom glumački superstar Leonardo DiCaprio (Uhvati me ako možeš, The Aviator) u filmu 'Žal'. Hrvatskim, naime, pokušava govoriti neobična zajednica naseljenika na rajskom otoku u jugoistočnoj Aziji na kojem se odvija radnja ove pustolovne drame snimljene prema hit romanu britanskog autora Alexa Garlanda. Proputovavši u ranoj mladosti Aziju od Indije do Filipina, Garland je kao 27-godišnjak 1997. objavio debitantski roman 'The Beach' koji su uspoređivali s klasikom 'Gospodar muha' nobelovca Williama Goldinga.

I dok je Golding u svojoj knjizi opisao dinamiku izolirane skupine djece koja malo-pomalo tonu u predcivilizacijsko barbarstvo, Garland je krenuo u suprotnom smjeru. Njegovi su junaci mladići i djevojke koji se dobrovoljno odriču zapadne civilizacije i na zabačenom otoku ispred Tajlanda grade vlastitu inačicu beskonfliktnog društva.

Film je sniman na očaravajućim lokacijama tajlandskog otoka Phi Phi Leha pri čemu su ekološke udruge prosvjedovale protiv niza scenografskih intervencija. 'Žal' je potvrdio zvjezdani status Leonarda DiCaprija te još jednom skrenuo pozornost na dvoje izvrsnih britanskih glumaca Tilda Swinton (Orlando, Ljubav bez izlaza) i Roberta Carlylea (Skidajte se do kraja, Svijet nije dovoljan). Uvršten je u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2000. Rajske vizure tajlandskog otoka iz ovog filma više se ne mogu vidjeti jer je i on krajem 2004. poharan tsunamijem.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...