Navigation Content

Praško proljeće

Praško proljeće

Prager Frühling

Dirljiva priča o kratkoj liberalizaciji Čehoslovačke pod Aleksandrom Dubčekom i propasti koja je uslijedila 1968. godine, ispričana arhivskim snimcima i interjvuima sa svjedocima iz tog vremena.

INFO

Sažetak

21. kolovoza 1968. godine, trupe Varšavskog ugovora okupirale su Čehoslovačku sa 460 tisuća vojnika i sedam tisuća tenkova. Bila je to najveća vojna operacija od Drugog svjetskog rata, koja je u korijenu sasjekla kratak period reformi i novih društvenih i političkih sloboda u toj zemlji.

Mnoge državne arhive otvorile su posljednjih godina svoja vrata, pa su tako dostupne brojne nove informacije o okupaciji, političkom kontekstu i najvažnijim akterima. Ova emisija bavi se političkim događanjima između siječnja i kolovoza 1968., eskalaciji sukoba između reformistički nastrojenog vođe češke komunističke partije Aleksandra Dubčeka i Kremlja.

Posebno je istaknuta specijalna uloga Istočne Njemačke, koja je nastupala kao agitator protiv reformista u Čehoslovačkoj, a svjetlo je bačeno i na krhku ravnotežu snaga između SAD-a, Sovjetskog saveza i Kine.

Film je baziran na arhivskom materijalu, rekonstruiranim dijelovima i intervjuima sa očevicima koji govore o tome kako je izgledalo Praško proljeće i kako je na kraju propalo.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...