Navigation Content

Ptice umiru pjevajući

Ptice umiru pjevajući

Thorn Birds

Richard Chamberlain i Rachel Ward u ekranizaciji romana australske spisateljice Coleen McCullough

INFO

GlumciRichard Chamberlain, Rachel Ward, Christopher Plummer, Bryan Brown, Barbara Stanwyck, Jean Simmons, Richard Kiley, Brett Cullen

Sažetak

Bogata Mary Carson (Barbara Stanwyck), glava obitelji i zlobna gospodarica Droghede, najveće i najbogatije farme ovaca u Australiji, zabavlja se dražeći zgodnog, mladog i karizmatičnog župnika, oca Ralpha de Bricassarta (Richard Chamberlain) idejom da bi svoje golemo financijsko carstvo mogla ostaviti Crkvi.

Ambiciozni otac Ralph, također Irac, protjeran je u Australiju jer je prekršio zavjet poslušnosti i Mary zna da je naoko ponizan svećenik itekako svjestan što bi tako golem dar značio u očima crkvenih moćnika. Mary Ralphu daje do znanja da će mu ostaviti Droghedu ako je šarmira te se naljuti kad on odbije njezino zavođenje. Kako bi ga kaznila što ju je odbacio, Mary poziva svog siromašnog brata s Novog Zelanda Paddyja Clearyja (Richard Kiley) i njegovu obitelj te ih postavlja za upravitelje Droghede koju će možda i naslijediti nakon njezine smrti.

Ralphu se na prvi pogled svidi Meggie (Sydney Penny), najmlađe dijete Clearyjevih, lijepa ali zanemarena desetogodišnjakinja. Meggie ga obožava i između njih se razvije snažna veza. Paddyjevi sinovi Bob (Brett Cullen), Jack (Stephan Burns) i mali Stu (Vidal Peterson) ubrzo zavole novi dom i oduševljeni su jahanjem, lovom i striženjem ovaca koji su neodvojiv dio ovčarskog života. Za razliku od njih najstariji sin Frank (John Friedrich) osjeća se zarobljenim. Njegova urođena nesklonost ocu još više ojača kad otkrije da je njegova obožavana majka, koju smatra predobrom za Paddyja, opet trudna. U žestokoj svađi oca i sina Paddyju izleti da Frank nije njegovo dijete. Budući da je njegov odnos s Paddyjem nepovratno uništen, Frank, koji se na seoskom sajmu dokazao kao boksač, odlazi sa skupinom putujućih profesionalnih boksača i jako rastuži majku i sestru.

Nakon nekog vremena Ralph je i dalje Meggien prijatelj, pruža joj ljubav, razumijevanje i vodstvo koje joj obitelj uskraćuje. Meggie, izrasla u lijepu mladu ženu (Rachel Ward), počinje sanjariti o ocu Ralphu i maštati da će se on jednog dana odreći svećeničkog poziva kako bi se njome oženio. I Ralph postaje svjestan sve jače seksualne napetosti između njih. To zamjećuje i Mary koja je odavno ljubomorna na Ralphovu naklonost prema Meggie.

Za svoj 75. rođendan Mary priređuje veliku proslavu na Droghedi kojoj prisustvuju svi imućni sumještani. Meggie je u novoj haljini boje 'ružina pepela' najljepša djevojka na zabavi, ali otac Ralph smišljeno je zanemaruje kako bi izbjegao ogovaranje. Odlazeći u svoju sobu dok je zabava još u jeku, Mary Ralphu otvoreno izjavljuje ljubav otkrivajuću svoju ljutnju i frustraciju. Iste noći odluči umrijeti što se i dogodi.

Sljedećeg jutra Maryin odvjetnik (Richard Venture) nudi Ralphu izbor između dvije oporuke. Osvetoljubiva Mary zavela ga je da prekrši zavjet siromaštva, a i pobrinula se da ga udalji od Meggiene napasti. Otac Ralph, koga muči izdaja prema Clearyjima, najavljuje Meggie da će uskoro napustiti Droghedu. Neutješna Meggie osjeća se napuštenom. Izjavljuje mu ljubav i moli ga da ostane i oženi se njome. Ralph joj priznaje da i on voli nju, ali Boga voli više. Ona nikad ne bi mogla zadovoljiti njegove potrebe koje zadovoljava svećenički poziv…

Serija je  osvojila 4 Zlatna Globusa (najbolja mini-serija, najbolja glavna muška uloga (Richard Chamberlain) i najbolje sporedne uloge (Richard Kiley i Barbara Stanwyck)  i 6 Emmyja.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...