Godina je 1993. Šestero beogradskih glumaca pritisnuti lošom financijskom situacijom, nesvjesni ozbiljnosti ratnog stanja, pristaju otputovati u Srpsku krajinu kako bi tamo u mjestu Srbobran izveli Feydeauevu predstavu 'Buba u uhu'. Putuju u transporteru i ubrzo doživljavaju prvo bombardiranje. U Srbobranu ih dočekuje pukovnik Gavro, te saznaju da će imati dvije predstave: jednu u mjestu za civile, a drugu na prvoj liniji za vojnike…

'Turneja' je antiratni film poznatog srpskog redatelja Gorana Markovića ('Specijalno vaspitanje', 'Nacionalna klasa', 'Variola vera', 'Tito i ja') koji vrlo jasno progovara o ratu u Bosni. Sam čin putovanja glumaca u starom transporteru podsjeća na Šijanov 'Tko to tamo peva' samo što u 'Turneji' protagonisti putuju iz Beograda. Pun komičnih i apsurdnih situacija, film kritizira velikosrpsku politiku i ismijava nacionalizam.

Film je dobilo nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI za najbolje ostvarenje na filmskom festivalu u Montrealu, a Goran Marković nagradu za najbolju režiju.