Navigation Content

Život na Marsu

Život na Marsu

Life on Mars

Nakon umalo smrtonosne automobilske nesreće, John Simm se neobjašnjivo prebaci u 1973. godinu

INFO

GlumciJohn Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Marshall Lancaster, Noreen Kershaw

Sažetak

Pametan, razuman i pronicav detektiv Sam Tyler (John Simm) jedan je od vodećih u svojoj profesiji. Frajer je, smiren i sabran. Sam ima potpunu kontrolu nad svojim poslom, životom i međuljudskim odnosima. Sve dok mu se svijet ne okrene naglavačke i dok se lov na hladnokrvnog ubojicu ne pretvori u očajničko spašavanje vlastite djevojke i kolegice Maye.

Nakon umalo smrtonosne automobilske nesreće, Sam se neobjašnjivo prebaci u 1973. - samo četiri godine nakon svoga rođenja.

Zbunjen novim i starinskim okruženjem, nestrpljivo se pokušava vratiti u sadašnjost, ali bezuspješno. Prestrašeni Sam mora se pomiriti s novom okolinom, što uključuje povratak u djetinjstvo i posjećivanje vlastite majke u pokušaju da popravi njihov odnos.

Samov je novi šef praktičan viši inspektor Gene Hunt (Philip Glenister), koji rezultate postiže slijedeći instinkt te često pribjegavajući sili. Ostatak ekipe ima sličan stav prema poslu. Narednik Ray Carling (Dean Andrews) nema povjerenja prema novom kolegi i sumnja u njegove novotarije, dok je policajac Chris Skelton (Marshall Lancaster) drzak, ali pristupačan i željan znanja. Jedini manje zadrti član ekipe jest policajka Annie Cartright (Liz White), obrazovana i slobodoumna žena koja Samu pomaže u potrazi za istinom u novim okolnostima i borbi protiv kriminalaca u Manchesteru 1970-ih godina...

U prvoj sezoni ove izvrsne BBC-jeve serije Sam se suočio s potisnutim sjećanjima na svoga oca. Napokon se oslobodio krivnje i strahova iz djetinjstva. Pa ipak, ostao je i dalje zarobljen u prošlosti.

Na početku druge sezone Sam se učvrstio na položaju inspektora u A postavi Odjela za zločine. No strastven, minuciozan i moderan policajac poput Sama uvijek će iskakati od svojih zadrtih, tehnički zaostalih, korumpiranih i zastrašujućih kolega koji dime kao lokomotive. A ponajviše od Guva, inspektora Genea Hunta, zatucanoga murjaka koji se po maločemu razlikuje od šerifa Divljega zapada, svojih idola.

Sam se znanjem i tehnikama iz budućnosti trudi riješiti zločine kao što bi to učinio u sadašnjosti. Neobjašnjivo, u svakoj istrazi uviđa nešto iz vlastita života, postupno prihvaćajući svoj život u 1973. godini.

Kako serija doseže vrhunac, Samove poruke i vizije postaju sve smislenije i idu u istom smjeru. Možda glasovi s druge strane ne pripadaju liječnicima iz 2006. godine. Možda Samovo putovanje ima mračnije polazište nego li je on to zamišljao. Krajnje odredište Samu će utjerati strah u kosti. Prelazak u drugo vrijeme dovoljno je čudan sam po sebi, no Sam sada mora razmotriti ima li život koji je izmislio stvarne temelje i može li i dalje vjerovati svom budućem stvarnom životu. A ako može, kako li će se, pobogu, Sam Tyler vratiti kući? I gdje i kada se ta kuća nalazi?

Serija je 2006. osvojila Banff World Television Awards nagradu Rockie za najbolju seriju koja se prikazuje više sezona; Međunarodnu nagradu Emmy 2006. za najbolju dramsku seriju; godine 2007. Akademija znanstvene fantastike, fantazije i horor filmova nominirala ju je za nagradu Saturn za najbolju prezentaciju na televiziji; BAFTA 2007. osvojila je nagradu publike te bila nominirana u kategoriji najbolje serije, najboljeg redatelja i scenarista; osvojila je i nagrade ceha televizijskih novinara za 2006./2007. za najbolju dramsku seriju i najbolji scenarij, a John Sim i Philip Glenister bili su nominirani za najboljeg glumca.

Uz još druge strukovne nominacije serija je 2007. dobila nagradu Nagrade Edgar Allan Poe 2007. za najbolji scenarij epizode serije - Matthew Graham, za 1. epizodu.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...