Navigation Content
Opasan let

Con Air

Ratni veteran napokon se vraća kući, no njegova sreća bit će kratkoga vijeka

INFO

RedateljSimon West

Glumci Nicolas Cage, John Cusack, John Malkovich, Monica Potter, Danny Trejo, Ving Rhames, Colm Meany

Sažetak

Nakon povratka iz Zaljevskog rata tijekom kojeg se istaknuo u postrojbi američkih rendžera, Cameron Poe (N. Cage) vraća se kući u Alabamu gdje ga nestrpljivo iščekuje trudna supruga Tricia (M. Potter).

Čim je stigao, u mjesnom baru se sukobio s trojicom nasilnika pri čemu je u tučnjavi nehotice usmrtio jednog od njih. Završi u zatvoru i nepunih sedam godina poslije napokon se vraća voljenoj supruzi i kćerki Casey (L. Allbright).

Međutim, u zrakoplovu ministarstva pravosuđa kojim putuje izbije pobuna nekolicine okorjelih kriminalaca predvođenih zloglasnim Cyrusom "The Virusom" Grissomom (J.Malkovich).Uz pomoć ostalih zatvorenika, među kojima su i silovatelj Johnny "Johnny 23" Baca (D. Trejo), te afroamerički militant Nathan "Diamond Dog" Jones (V. Rhames), Grissom preuzme nadzor nad letjelicom i smišlja način kako pobjeći policiji, koju predvode savezni šerif Vince Larkin (J. Cusack) i njegov kolega Duncan Malloy (C. Meany)...

"Opasan let" britanskog redatelja S. Westa se slobodno može nazvati baroknom fazom Cageovih zgusnutih angažmana sredinom 90-ih u iznimno skupim holivudskim projektima. Baš kao i Cage, tih se godina i redatelj West podjednako posvećivao i umjetničkoj i komercijalnoj strani posla, pri čemu je zenit u prvom slučaju doživio s humornom dramom "High Fidelity" (2000.), a u drugom godinu dana poslije spektaklom "Lara Croft: Tomb Raider".

Obojici je "Opasan let" važan, jer je Cagea definitivno uvrstio među najtraženije američke glumce, a Westu omogućio početak unosnog rada u SAD-u. Film vrvi akcijskim scenama i kanonadom specijalnih efekata, osobito onih zvučnih, pa stoga ne čudi da je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg zvuka.

Ipak je najveća atrakcija galerija slikovitih kriminalaca koje uz J. Malkovicha (Opasne veze, Na vatrenoj liniji) tumače i izvrsni S. Buscemi, V. Rhames i D. Trejo. Za drugog je Oscara film predložen u kategoriji najbolje pjesme ("How Do I Live" kantautorice Diane Warren), također nominirane i za Grammy, a zanimljivo je da je filmsku antinagradu, Zlatnu malinu, dobio u kategoriji "bezobzirnog odnosa prema ljudskim životima i imovini na filmu".

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...