Navigation Content

Bruce Parry i Amazona

Bruce Parry i Amazona

Amazon With Bruce Parry

Istražite Amazonu uzduž i poprijeko uz izvrsnog vodiča Brucea Parryja

INFO

Sažetak

Prvi dio putovanja vodi Brucea Parryja u visoke Ande i kroz opasne peruanske doline gdje se proizvodi kokain. Na peruanskoj planini Nevado Mismi visokoj 5400 metara Parry započinje putovanje na svoj uobičajen način i pridružuje se obitelji koja uzgaja alpake te se s njima brine o ljamama, lovi pastrve i skuplja drvo za ogrjev. No uskoro kreće opasnijim putem prateći tok rijeke do doline Apurímaca, područja gdje vlada bezakonje, a siromašno lokalno stanovništvo, radeći za mizeriju, godišnje proizvede stotine tona kokaina.

Parry istražuje početak trgovine kokainom razgovarajući s pripadnicima plemena Asháninka. 'Razumijem zašto su ljudi odlučili uzgajati koku', priznaje. 'Čini se da im drugo ne preostaje. No to je pogubno za narod Asháninka, njihove se šume spaljuju, a rijeke zagađuju.' Parry otkriva da su se lokalna plemena našla usred sukoba vojnika, uzgajivača koke i drvosječa, te upoznaje druge važne igrače u trgovini kokainom i policajce koji odlučno žele stati na kraj narkomafiji.

Područje Amazone složeno je i raznoliko. Nemilosrdno krčenje šuma zbog potreba drvne industrije i plantaža soje već je uništilo petinu Amazone. Zemlja domorodačkih plemena nestaje, a njihov je tradicionalan način života u opasnosti.

Pješice, lakim letjelicama i čamcima Bruce Parry prelazi put dugačak više od 10.000 km kako bi upoznao plemena koja mirno žive zakrivena prašumom. Uključujući se u njihove živote, Bruce otkriva kako na njih utječu promjene koje se događaju u svijetu.

BBC-jeva dokumentarna serija također govori o ljudima koji ondje žive i rade: uzgajivačima soje i stoke, drvosječama, ilegalnim rudarima koji iz prašume uzimaju posljednje komadiće zlata, o borcima za zaštitu okoliša koji žrtvuju svoje živote ne bi li spasili prašumu, o znanstvenicima koji traže nove lijekove i ljekovito bilje.
Nije više jednostavno razlikovati dobro od zla: domoroci su dobri, a drvosječe su negativci. Veoma su često drvosječe siromašniji od pripadnika plemena, a sve njih s vlastite zemlje guraju nepoznati multinacionalni poljoprivredni konglomerati.

Nagrade: BAFTA TV Awards 2009. - za najbolju dokumentarnu seriju; nominacija za BAFTA Craft Awards 2009. - za najbolju stvarnu fotografiju, Matt Norman; Royal Television Society Awards 2008./09. - za najboljeg prezentera, Bruce Parry; Velška BAFTA Cymru Craft Awards 2009. - najbolji dokumentarac ili najbolja dokumentarna drama, te nagrada za najboljeg redatelja (Rob Sullivan).

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...