Navigation Content

Carstvo poroka

Carstvo poroka

Boardwalk Empire

Steve Buscemi u petoj sezoni nagrađivane serije čija se radnja odvija u Atlantic Cityju dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je prodaja alkohola bila nezakonita, a odmetnici su bili poput kraljeva

INFO

Redatelj Martin Scorsese

GlumciSteve Buscemi, Dabney Coleman, Michael Shannon, Kelly Macdonald, Michael Pitt

Sažetak

Djelo scenarista i dobitnika Emmyja, Terencea Wintera (The Sopranos) i redatelja te dobitnika Oscara, Martina Scorsesea (The Departed), Boardwalk Empire prikazuje život i vrijeme u kojemu je živio Enoch "Nucky" Thompson (Steve Buscemi). On je bio poput cara u Atlantic Cityju u vrijeme kada je prohibicija potakla porast organiziranog kriminala u Americi.

Ujedno političar i gangster, Nucky (Steve Buscemi) i njegovi suradnici - uključujući mladog i ambicioznog veterana Prvoga svjetskog rata Jimmyja Darmodyja (Michael Pitt) - vladali su tijekom ere u kojoj je ilegalna prodaja alkohola nudila prilike za unosnu zaradu kako proizvođačima tako i distributerima alkohola. Zbog svog položaja na obali oceana Atlantic City je bio važno središte djelovanja krijumčara alkohola među kojima su bili i Arnold Rothstein, Lucky Luciano i Al Capone, a Nucky je poslovao sa svima njima.

Dijelom inspiriran knjigom Nelsona Johnsona "Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City", Boardwalk Empire se usredotočuje na uži krug tog kralja podzemlja, njegov utjecaj na zakulisnu politiku, nemilosrdnu borbu za vlast, stalne okršaje s policijom i njegov nezasitan apetit za ženama, novcem i moći...

Serija s vrhunskom postavom ispred kamere i iza nje bila je i ostala velik hit među kritičarima i gledateljima. Osvojila je 17 nagrada Emmy: osam 2011., četiri 2012. i pet 2013., 2 Zlatna globusa (Steve Buscemi i Kelly MacDonald) 2011., ukupno tridesetak različitih nagrada i pedesetak nominacija.

Peta sezona počinje 1931., šest godina nakon kraja četvrte sezone. U opreci ludim dvadesetim godinama, zemlja grca pod teretom Velike depresije. Prohibiciji se bliži kraj i Nucky se u pripremama za legalno poslovanje nastoji povezati s proizvođačima alkoholnih pića, uključujući i kubanski Bacardi.

Nakon ubojstva Arnolda Rothsteina, Lucky Luciano i Meyer Lansky (Vincent Piazza i Anatol Yusef) kuju planove ne bi li s gangsterskoga vrha maknuli Joea Masseriju i Salvatorea Maranzana - te uklonili konkurente poput Nuckyja. Rothsteinova smrt zakomplicirala je život i Margaret (Kelly Macdonald), koja je na papiru još u braku s Nuckyjem. Mogla bi izgubiti posao na Wall Streetu kad joj šef počini samoubojstvo i za sobom ostavi spis pun inkriminirajućih dokumenata.

Bijelko White (Michael K. Williams), koji se nakon kćerine smrti u završnici četvrte sezone našao na dnu, iskoristit će priliku i pobjeći s prisilnog rada. Vraća se u Atlantic City da se napokon osveti Valentinu Narcisseu (Jeffrey Wright). Naposljetku, Eli Thompson (Shea Whigham) se nakon ubojstva saveznog agenta Tollivera pritajio i otišao u Chicago, a sad s Nelsonom Van Aldenom (Michael Shannon) radi za Ala Caponea (Stephen Graham), kojemu prijeti pad jer su mu se u organizaciju infiltrirali savezni agenti.

U petoj sezoni u retrospektivnim ćemo prizora gledati Nuckyja, Elia, Komodora, Gillian i druge likove u razdoblju od 1884. do 1900. i pratiti doživljaje iz mladih dana koji će im oblikovati buduće odnose.

Šestogodišnji skok u radnji u petoj sezoni Carstva poroka mijenja izgled produkcije, ukorak sa svim pozitivnim i negativnim povijesnim promjenama. Radio je sveprisutan, moda se promijenila, a zemlja je u gospodarskoj depresiji kakvu nikad prije nije doživjela. Organizirani je kriminal proširio svoje pipke, a raspoloženje diljem zemlje potiče ukidanje prohibicije.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...