Navigation Content

Nedjeljom na Viasat Historyju

Intimni portret Thomasa Cromwella, briljantnog savjetnika Henrika VIII.

Mark Rylance i Damian Lewis u mini-seriji temeljenoj na bestseleru spisateljice Hilary Mantel, koja donosi intimni portret Thomasa Cromwella, briljantnog savjetnika Henrika VIII.

Foto: HRT/ Pratimo složene spletke i tajne dogovore Thomasa Cromwella (Mark Rylance), pragmatičnog i vještog političkog manipulatora, čovjeka skromne, ali i zagonetne prošlosti - koji služi kralju i domovini nastojeći preživjeti opasne političke intrige, kraljevu burnu vezu s Anom Boleyn i vjerska previranja tijekom protestantske reformacije.

Priča počinje 1529. godine. Kralj Henrik VIII. (Damian Lewis) već je 20 godina u braku s Katarinom Aragonskom, no još nisu dobili muškog nasljednika. Papa ne uvažava Henrikove molbe za poništenje braka. Za to vrijeme Ana Boleyn (Claire Foy) čeka u prikrajku.

Kardinal Wolsey (Jonathan Pryce) nije uspio ishoditi poništenje i iznevjerio je kralja u samo toj jednoj stvari. No Henrik nije poznat po praštanju i Wolseyjeva budućnost - i njegov život - vise o niti.

Wolseyjev je saveznik Cromwell, vojnik, šarmer, trgovac, odvjetnik. Taj skromni potkivačev sin uspio se izdići iz blata i postati Wolseyjev sluga od povjerenja.
Kad Ana Boleyn i njezini pomagači napokon sruše Wolseyja, Cromwell će staviti sve na kocku dok balansira između beskrajne odanosti umirućem kardinalu i vlastite sigurnosti i budućnosti.

Ubrzo će se ovaj politički genij zateći usred kraljevih planova da uzme Anu za svoju ženu i kraljicu te pritom raskine engleske veze s Rimom i Katoličkom Crkvom. No, Cromwell zna da je Henrikova naklonost nestalna.
Kad Ana ne uspije roditi sina, Cromwell dobiva zadatak osloboditi kralja od problematične kraljice. Kada dobije nalog da prikupi dokaze protiv nje, pohvatat će one koje on smatra krivima, no ne nužno za taj konkretni prijestup...

Ovo je uzbudljiva priča o životima i osjećajima ljudi koji su živjeli u jednom izvanrednom vremenu. Cromwell je prikazan kao kompleksan i sjajan čovjek, katkad oštar, bešćutan i osvetoljubiv, no i sućutan, mudar te human.
Serija je bila nominirana za 19 nagrada, od čega čak šest za nagradu Emmy (najbolja mini-serija, glavna muška uloga, epizodna muška uloga, režija, scenarij i casting).

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...