Navigation Content

Od 3. svibnja u 21:00

Republika

Autor Božidar Domagoj Burić vodi nas u povijest jednog od najvećih fenomena Hrvatske i svijeta - Dubrovačke Republike, prve europske države koja je ukinula ropstvo (1416.), 150 godina prije Engleske i 450 godina prije SAD-a

Foto: Viasat/ Dokumentarna serija Hrvatske radiotelevizije vodi vas u povijest jednog od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike. Taj predivni grad smješten na jugu Hrvatske poznat je diljem svijeta, no koliko su ljudi zapravo upoznati s njegovom bogatom poviješću?

Ovjekovječen u brojnim filmskim i televizijskim projektima, Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija 'Republika' nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik.

Prva epizoda, naslovljena 'Mali među velikima', donosi pregled dubrovačke povijesti od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačke vlasti i postaje neovisan grad-država te ubrzo dobiva odrednicu 'republika', pa do početka 19. stoljeća, kad uslijed europskih previranja uzrokovanih Francuskom revolucijom i napoleonskim ratovima Dubrovačka Republika prestaje postojati kao međunarodni subjekt.

Druga epizoda tematizira neka područja svakodnevnog života Grada i Republike, poput medicine, obitelji, stanovanja i ljetnikovaca. Gledatelji će tako moći zaviriti i u dubrovačke kasnosrednjovjekovne krčme. Temeljem podataka iz kaznenih spisa Dubrovačke Republike, upoznat ćemo neke vrlo živopisne likove i njihove probleme s alkoholom te zaviriti u bordele iz 17. stoljeća.

Treća epizoda pokazuje očaravajuću vještinu odnosa s okolnim svijetom, s posebnim naglaskom na glasovitu dubrovačku diplomaciju, ali i na manje poznatu činjenicu da je Dubrovnik bio jedno od najvažnijih europskih obavještajnih čvorišta u 16. i 17. stoljeću.

Četvrta epizoda, pod naslovom 'Sustav', svjedoči o jednostavnosti i učinkovitosti unutarnjeg ustrojstva dubrovačke države. Stari su Dubrovčani već prije više od pola tisućljeća znali – i to dosljedno provodili – da je opći interes iznad osobnog te da se sloboda ne prodaje ni za sva blaga svijeta. Shvatili su, također, i sve opasnosti kulta ličnosti.

Peta epizoda donosi kratke životopise petorice znamenitih Dubrovčana. Vidjet ćemo genijalnog Ruđera Boškovića – poslije primljenog u londonsko Kraljevsko društvo – kako spašava kupolu crkve svetog Petra u Rimu od propadanja. Vidjet ćemo i premijerne izvedbe djela buntovnog barda hrvatske književnosti Marina Držića, jednog od najvećih renesansnih komediografa.

U šestoj epizodi upoznajemo sve najvažnije dubrovačke građevine i svjedočimo nemjerljivom bogatstvu materijalne ostavštine Dubrovnika: malo je mjesta na svijetu koja se mogu pohvaliti time da na tako malom prostoru imaju toliko važnih spomenika. Gledatelji će imati priliku vidjeti i kako genijalni hrvatski kipar i graditelj Juraj Dalmatinac nadgleda izgradnju impozantne tvrđave Minčete koju je u 17. stoljeću slavni turski putopisac Evliya Celebi usporedio s Babilonskom kulom.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...