Navigation Content

IGRA PRIJESTOLJA

Jeste li preživjeli Bitku kopiladi?

Trebalo nam je par dana da dođemo k sebi i napišemo nešto o devetoj epizodi 'Igre prijestolja'. Nema dileme – riječ je o jednoj od ponajboljih epizoda ove serije uopće. Producentski je tim jednostavno nadmašio svoj dosadašnji rad i visoko podigao ljestvicu očekivanja za buduće bitke. Počevši od prvoga dijela, u kojem Daenerys sa svojom ekipom privodi kraju napad na Meereen, pa do sukoba vojski Jona i Ramsayja te Sansine osvete, teško je pronaći slabu točku ove epizode koja je, po svemu sudeći, osmišljena, odrađena i producirana besprijekorno. Do kraja brojimo još samo jednu, no iako se ova sezona približava kraju i teško ćemo se pomiriti s kojom god nas situacijom u zraku ostavili tvorci ovog serijala, utješno je što će posljednja epizoda 'Vjetrovi zime' trajati najdulje u povijesti 'Igre prijestolja' – čak 69 minuta!

Foto: YouTube/

Sloboda zmajevima!

daenerys

Daenerys i Yara – novi savez

Krenimo od Daenerys. Efekt bitke kopiladi je, na neki način, zasjenio vrlo bitne trenutke na drugoj strani svijeta, te je stoga potrebno podsjetiti se i zmajeva. Zmajevi su napokon slobodni i, izgleda, poslušni. Flota gospodara Slobodnih gradova pometena je u kratkom roku, a samo je jedan gospodar preživio, iako su ga kolege predložile kao onog koji treba biti ubijen. Moguće je pretpostaviti kako je za diplomatsko rješenje zaslužan Tyrion, a za direktniji je pristup (čitaj: spaljivanje flote i likvidaciju Sinova Harpija) zaslužna Daenerys. Ona je napokon pokazala svoju pravu moć, moć vatre, ali i iznimnu targaryensku odlučnost i odrješitost u rješavanju problema. Je li napokon spremna za odlazak u Westeros? U pothvatu će joj zasigurno dobro doći Theon i Yara Greyjoy, s kojima je sklopila savez. Zanimljiva je bila i scena u kojoj se na istom mjestu nalaze Daenerys, Yara, Theon i Tyrion, koji imaju jednu zajedničku karakteristiku: očevi su im bili nemilosrdni vladari, a oni žele biti bolji od njih. Žele zamijeniti stari način vladanja novim, boljim i pravednijim sistemom. Osim toga, Yara i Daenerys time čine jednu zanimljivu kombinaciju – tandem žena koje se bore za svoja prava u svijetu nemilosrdnih muških vladara. Novonastaloj konstelaciji ženskih snaga bi se ubrzo mogla pridružiti i Sansa Stark.

Sansina osveta

Sansa je u noći prije bitke za Oštrozimlje zauzela čvrst stav pred Jonom. Uputila mu je oštre kritike. On ne poznaje Ramsayija kao što ga ona poznaje. I to je istina. Sansa je pogodila koje će biti Ramsayjeve namjere i metode te koja će biti sudbina maloga Rickona. Jon Snow je nasjeo na Boltonove trikove upravo zbog toga što nije poslušao Sansu. Nadalje, Sansa je odigrala ključnu, presudnu ulogu u bitci – dovukla je Baelisha i vojsku iz Doline. Nakon svega što je prošla, zaslužila je osobnu satisfkaciju u odnosu s Ramsayjem, a koju joj je priuštio Jon ne ubivši ga svojim rukama. Međutim, izgleda kako za Sansu, nakon pobjede i osvete, slijedi neugodan trenutak. Naime, Littlefinger se uključio u ovu bitku jer ima očekivanja prema Sansi. Baelish nije tip osobe koji bi se upustio u takvo što, a da iz situacije ne izvuče neku osobnu korist. Za pretpostaviti je kako očekuje ženidbu sa Sansom. Hoće li se ona uspjeti oduprijeti i izboriti vlastitu samostalnost koju postupno gradi? Sve u svemu, Baelishu neće biti lako s obzirom na to da je Sansa sazrela i učvrstila svoj karakter i stav.

Bitka za pamćenje

Bitka kopiladi ili bitka za Oštrozimlje – kako god je nazvali i koliko god nahvalili producente, nije donijela neke velike neočekivane obrate. Očekivali smo pobjedu Jona Snowa, na ovaj ili onaj način, te dolazak Baelisha koji će spasiti već izgubljenu bitku. Mogla se očekivati i smrt maloga Rickona, ali i Ramsayja. Nekako se moglo pretpostaviti da se i dobrom starom divu Wun-Wunu bliži kraj koji bi svakako bio bolan za fanove ovog čudnovatog stvorenja. Međutim, dok su ispunjena očekivanja onoga što će se dogoditi, sumnjamo da je itko očekivao kako će se bitka odvijati, na koji ćemo način pratiti kako Jon, Tormund, Davos i Sansa dolaze do pobjede. Za sve to, osim standardne ekipe producenata i redatelja, odgovoran je genijalan redatelj Miguel Sapochnik. Tvorci serije Benioff i Weiss govore kako je Sapochnik svojim intervencijama omogućio ovakav spektakl, i mi smo mu na tome vječno zahvalni.

>>IGRA PRIJESTOLJA: TKO SU UOPĆE DJECA ŠUME?

Brdo blata, krvi i mesa

jon snow1

Jon Snow, okružen tijelima svojih suboraca

Sukob Divljaka i Sjevernjaka, masovni sudari konjanika i pješadije, izmrcvarena tijela koja tvore brdo blata, krvi i mesa, kiša strijela Boltonovih vojnika, Wun-Wunovo razbacivanje konja i ljudi… potpuni kaos kojega gledateljstvo promatra iz posve drukčije perspektive od one očekivane. Uronjeni smo u samo žarište bitke. Tako reći, gotovo da iz prvoga lica – s fokusom na perspektivi Jona Snowa – pratimo nevjerojatnu dinamiku bitke. Gledateljstvo je jednostavno uronjeno u borbu, a takvo zumiranje omogućuje jasniji pogled na surovost srednjovjekovnog načina ratovanja: moguće je vidjeti mnogobrojne pojedinosti, slučajnosti i neočekivane poteze i pokrete u borbi koji za neke mogu biti kobni, za druge sretni. Jon Snow duguje mnogo toga upravo slučajnostima – u više je navrata, na sreću, izbjegao masu kobnih udaraca, od strane pješaka, konjanika ili strijela. Romantike, teatralnosti i epskih momenata jednostavno nema. Nema ni trenutka predaha ili klasičnih dramatičnih dijaloga za pamćenje između glavnih likova tijekom bitaka. Čak je i trenutak u kojem Jona jednostavno guta masa nabacanih tijela, a on uspijeva izaći i simbolično oživjeti drugi put u kratkom roku, vjerodostojno odrađen, iako je mogao biti pretvoren u klišej junaka koji se u posljednji tren spašava. Bitka je surova, i upravo smo je takvom i doživjeli.

Gubitnici – Ramsay i Umber

rickon i ramsey

Rickon Stark – posljednja žrtva igrica Ramsayja Boltona

Tko su veliki gubitnici ove bitke? Dakako, jedan od njih je Ramsay Bolton. Arogantan, prepotentan i psihički poremećen upravitelj Sjevera okončao je svoj životni put na najgori mogući način – rastrgan od strane vlastitih psina, upravo onako kako je njegov sadistički um volio mučiti druge ljude. Sansa je iskoristila upravo njegovu metodu kako bi ga kaznila za sve što joj je učinio. Ramsay se nije iskazao u ulozi vođe ili ratnika od formata. Vidjevši kako gubi bitku, jednostavno je okrenuo leđa i vratio se na sigurno iza zidina Oštrozimlja. Sigurnost je trajala vrlo kratko. Osim što ćemo ga pamtiti kao onog koji je mučio Theona i Sansu, pamtit ćemo ga i kao onog koji je zabio konačni udarac divu Wun-Wunu. Ostao je dosljedan svojem stilu do kraja, s bolesnim pogledom i osmijehom na licu. Drugi veliki gubitnik je i Lord Umber. Nakon što se priklonio Ramsayju i uhvatio Rickona te pobio veliki broj vojnika Jona Snowa u bitci i potom se našao s njime licem u lice – sigurno nije očekivao da će ga na kraju uništiti jedan Divljak. Tormudova divljačka borba ušla je u legendu.


Što dalje?

tormund

Tormund – jedan od junaka bitke

Barjaci obitelji Stark ponovno su izvješeni na zidinama Oštrozimlja. Ramsay je napokon isključen iz igre. Moglo bi se reći da je rasplet ove bitke možda jedini moment u seriji koji bi se mogao shvatiti kao osveta i pravda obitelji Stark. No riječ je o bolnoj osveti, o pravdi koja za sobom ostavlja prazninu. Još je jedan Stark u tom pothvatu izgubljen, ostali smo bez malog Rickona koji je mogao vladati Sjeverom. Mnogo je ljudi na Jonovoj strani poginulo na blatnjavom polju pred Oštrozimljem. Umro je i, koliko znamo, posljednji div. Je li itko od šezdeset i dvojice Mormontovaca preživio? Koliko je Divljaka izguralo do kraja? Vidjet ćemo kako će se posljedice ove bitke odraziti na iduće korake Starkovih. Bit će zanimljivo vidjeti i što će Davos učiniti nakon što je otkrio mjesto gdje je spaljena princeza Shireen jer je uputio poprilično oštar pogled Melisandri. Moglo bi se pretpostaviti da će Jon i Sansa – koju će u međuvremenu mučiti i odnos s Baelishem – pokušati regrupirati svoje snage i konsolidirati svoju poziciju na Sjeveru, kako bi krenuli dalje. Hoće li se spuštati prema Jugu, iako znamo da je ta ruta za Starkove u većini slučajeva jednosmjerna? Moguć je i ostanak na Sjeveru, gdje bi mogli pripremati obranu za pravu, veliku bitku koja tek slijedi. Bijeli hodači sve su bliži Zidu, a Crni dvorac prilično je ispražnjen…

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...