Navigation Content

PICKBOX TEČAJ

Gledaj Crna jedra i nauči kako biti pravi gusar

Bili oni surovi razbojnici ili ne, svi volimo slušati o gusarskim pustolovinama na moru, zakopanom blagu, papigama na ramenu bradatih gusara koji gledaju prema otvorenom moru, njihovim kukama i rumu. Ovi vješti mornari bili su pljačkaši brodova i od toga su živjeli, često ih se moglo vidjeti izvaljene među bačvama ruma, a na moru su bili strah i trepet. Svi koji su voljeli 'Pirate s Kariba', sigurno će biti ludi i za serijom 'Crna jedra' (Black Sails) koja je upravo stigla na Pickbox, a usput se mogu prisjetiti svih onih stvari koje jednog pravog gusara razlikuju od običnog čovjeka

Foto: Black Sails © 2016 Starz Entertainment, LLC. All Rights Reserved./

Povez preko oka

Čim pomislimo na gusare, prvo što nam vjerojatno padne na pamet je povez preko jednog oka. To nije zato što su se gusari stalno tukli i gubili oči u bitkama, nego zato što im je jedno oko služilo za boravak na svjetlosti, a oko pod povezom bilo je rezervirano za mrak. Jer kada si gusar, nemaš vremena čekati 20 minuta da ti se oko privikne na svjetlost ili mrak. Dolaze neprijateljski brodovi, valja sve vidjeti na vrijeme, izlaziti na palubu, pa se vraćati u unutrašnjost broda… Bez brige, ako želiš biti gusar/pirat (ne onaj na internetu nego stvarni) možeš u isto vrijeme imati i oko i povez.

 

Boca ruma

Kao moderan čovjek u gradu najvjerojatnije ćeš za opuštanje i druženje s prijateljima izabrati pivo, vino, čašicu pelina ili rakije, ali da si kojim slučajem gusar, piće tvoga izbora sigurno bi bio rum. Rum se u zlatno doba piratstva puno proizvodio na Karibima, imali su ga u izobilju, bio je jeftin za napraviti, a mornare je fino grijao tijekom njihovih morskih pustolovina. Ako se želiš osjećati kao pravi gusar, ne oklijevaj nego si natoči čašicu ovog karipskog eliksira mladosti.


Black Sails © 2016 Starz Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Papiga na ramenu

Iako je u 'Otoku s blagom' ljubimica papiga Johnu Silveru sjedila na ramenu, pravi gusari najvjerojatnije nisu držali papige kao svoje ljubimce. Vjerojatnija priča je ta da su se tu i tamo u svojim pljačkama znali dočepati ovih šarenih ptica i dalje ih preprodavali. A pričljiva ptica ih je sigurno uveseljavala na dugačkim, morskim putovanjima kada nije bilo druge razonode.

 

Brada

Brada je neizostavan modni detalj današnjih muškaraca, ali oni nažalost (ili na sreću) nisu gusari. Njihove brade su čiste, uglađene, pa čak i počešljane, a gusarske su ipak nešto sasvim drugo. Čovjek koji mjesecima živi na moru, često pothranjen i izmučen sumnjama hoće li ubrzo nešto opljačkati, sigurno nema elana da licka bradicu. Tako da gusarske brade volimo gledati, ali ne bi ih bilo preporučljivo dirati.