Navigation Content

ZVIJEZDA 'MILIJARDI'

Damian Lewis: Britanac koji živi američki san

Posljednjih godina u Hollywoodu povećao se broj britanskih glumaca koji dobivaju glavne uloge u američkim serijama i filmovima. Uz Christiana Balea, Hugha Lauriea, Daniela Daya Lewisa i Dominica Westa, jedan od najpoznatijih Britanaca koji je postigao vrtoglavu slavu i u Americi je Damian Lewis. Prepoznatljive narančaste kose, upadljivo plavih očiju i savršena američkog naglaska, Damian Lewis već je postao ikona

Foto: Pickbox/

U svojim ulogama toliko uvjerljivo glumi Amerikanca, da su svi bili šokirani kada je na dodjeli Emmyja 2012. godine za ulogu Nicholasa Brodyja progovorio britanskim naglaskom. Svi su se pitali je li moguće da je njihov omiljeni marinac Brody zapravo Britanac rođen u Londonu.

Britanac u Hollywoodu

Sam Damian nedavno je izjavio da i on sam, iako to zvuči pretenciozno, voli tog američkog Damiana. Ni sam nije siguran otkud mu se stvorio američki naglasak, ali to djelomično povezuje s ljetovanjima u Americi kad je bio klinac i preko školskih praznika odlazio u Portland i kod obitelji u Connecticut.

Prva uloga koja ga je odvela preko Atlantika bila je ona u mini seriji Združena braća (Band of Brothers) i već na samom početku američke karijere utjelovio je pravog američkog junaka s kojim su se ljudi mogli poistovjetiti i zbog koje su ga često zaustavljali na ulici.

Biti bogat u Britaniji i biti bogat u Americi

Za svoga boravka u Americi, Damian se nije mogao ne osvrnuti na temeljne razlike između britanskog i američkog mentaliteta. Osobito je ta razlika zanimljiva kada se tiče novca, uspjeha i bogatstva.

Moje shvaćanje Amerike i Amerikanaca jest da se ovdje bogatstvo ne zamjera, nego se njemu teži. A bogatašima se divi, poštuje ih se, katkad se čak smatra da im je to bila sudbina.

Postaju neka vrsta aristokracije u zemlji koja nema vlastitu aristokraciju. Ondje odakle dolazim, a to je Velika Britanija, ako nije jasno, još imam dojam da se bogatstvo zamjera.


Damian Lewis u Milijardama 

S obzirom da se Damianu osmjehnuo uspjeh preko bare, čini se da ga ništa neće omesti u dobivanju još većih i kompleksnijih uloga. Nakon tri godine u Domovini (Homeland), Damian se opet vratio na Showtime, i to u dugo iščekivanu seriju Milijarde (Billions) koja je svoju premijeru doživjela u siječnju 2016. na Pickboxu.

U novoj Showtimeovoj seriji o brutalnom svijetu visokih financija koja se kod nas 24 sata nakon Amerike može gledati na Pickboxu, Damian Lewis glumi financijskog kralja Bobbyja Axelroda. Glavni rival mu je Paul Giamatti koji glumi odvjetnika Chucka Rhoadesa i koji mu je non stop za petama. Damian je povodom premijere serije Milijarde otkrio kako je to snimati Milijarde i zašto na setu nikada ne viđa Paula Giamattija.

Oni snimaju u Queensu, a ja onamo ne idem. Moja priča nema izgrađen set u studiju s ostalima jer mnogo vremena provodim u Axe Capitalu, u što ćete se i sami uvjeriti. To je napušten poslovni centar negdje sjevernije – oko 20 minuta uzvodno uz rijeku Hudson. Onamo odlazim dva-tri puta na tjedan, otkrio je Damian.

Saga o Forsyteima

Osim Damianove američke karijere, valja obratiti pozornost i na njegovu britansku fazu. Njegova vjerojatno najzanimljivija uloga iz ranih dvijetisućitih je utjelovljenje Soamesa Forsytea u legendarnoj epskoj seriji Saga o Forsyteima koja je ispričana kroz tri generacije. Obje sezone povijesne drame, uz Milijarde, mogu se pogledati na Pickboxu.AKTIVIRAJTE USLUGU PICKBOX NA STRANICAMA HRVATSKOG TELEKOMA

<iframe width="600" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4MfqSboRJCA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...