Navigation Content

0D 28.10. NA DISCOVERY CHANNELU

Kubanski krom - prikaz kultne automobilske kulture

Kubanski krom je prvi američki televizijski serijal koji je potpunosti produciran na Kubi, a premijerno će se prikazivati na Discovery Channelu srijedom u 20 sati, počevši od 28. listopada

Foto: discovery channel/ Kubanski krom predstavlja posebnosti kubanske automobilske kulture koja kao da je zaustavljena u vremenu. Nakon Kubanske revolucije iz 1959. i embarga SAD-a, uvoz američkih automobila na otok postao je nezakonit. Kubanski starinski američki automobili tako su postali zamrznuti u vremenu. Kubancima ti automobili nisu samo sredstvo prijevoza nego i način života. Emisija Kubanski krom gledateljima će pružiti intiman prikaz automobilskog kluba "A lo Cubano", skupine strastvenih zaljubljenika u automobile, restauratore, mehaničare i vježbenike koji zajedno rade na restauraciji klasičnih automobila i održavanju onih koje već posjeduju, iako su svi izgledi protiv njih.

Ako posjetite Kubu, možete vidjeti tisuće starih američkih automobila, a iza svakog se krije jedinstvena priča.

Ekipa serije Kubanski krom dobila je posebne dozvole vlasti Kube i Sjedinjenih Američkih država kako bi mogla zabilježiti aktivnosti kluba “A lo Cubano” koji se svim silama trude sačuvati svoje dragocjene automobile i prenijeti ih na sljedeću generaciju vlasnika. Osim inovativnih metoda restauracije, serija prikazuje svakodnevni način života na Kubi, njegove izazove i radosti te predstavlja autentičan pogled na kubansku kulturu, strastvenost, odlučnost i domišljatost.

NAPOMENA: Produkcija ovog serijala je odobrena prije nego je SAD najavio da će obnoviti pune diplomatske odnose s Kubom. Reakcija članova auto-kluba "A lo Cubano" na ovu povijesnu objavu je također zabilježena u seriji.


ČINJENICE O KUBANSKIM AUTOMOBILIMA— JESTE LI ZNALI?

• Na Kubi ima oko 60.000 vintage automobila
• Novi automobilski dijelovi na Kubu nisu dopremljeni od ranih 60-ih.
• Do listopada prošle godine, stanovnici Kube imali su zabranu kupnje i prodaje vozila bez dopuštenja vlade.
• Na Kubi postoji nekoliko očuvanih i funkcionalnih automobila Ford Model T iz 1929.
• Mnogi od motora u tim klasičnih automobilima su zapravo Honda ili Toyota motori, jer izvorni motori više jednostavno ne rade.
• Vlasnici sami popravljaju automobile. Mnogi popravci rade s kućanskim rekvizitima i zamjenskim dijelovima iz kućne radinosti.
• Jedini automobili koje kubanski građani mogu legalno posjedovati su automobili proizvedeni i kupljeni prije 1959. Nakon ove godine, kubanska vlada zaplijenila je sve automobile, a i u njenom su posjedu sve do danas. Većina automobila starijih od 1959 u zemlju su uvezeni iz SAD-a.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...