Navigation Content

OD 1. SIJEČNJA 2013.

HRT ukida reklame u filmovima i serijama

HRT od 1. siječnja 2013. godine više neće prekidati igrane filmove i serije promidžbenim porukama, iako po zakonu to smije jednom za vrijeme trajanja filma', kazao je Goran Radman Glavni ravnatelj kuće na današnjoj je sjednici Programskog vijeća

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/ Dodao je i kako reklama neće biti bez obzira što je to važan element u prihodima.

Do prije nekoliko godina HRT-ov prihod od marketinga iznosio je 340 milijuna kuna u 2011. brojka se zaustavila na 157 milijuna, 2012. zaključiti s oko 140 milijuna kuna dok je plan za 2013. godinu 111 milijuna kuna.

Ukidanjem reklama u serijama i filmovima te raskidanjem ugovora s AGB Nielsenom tvrtkom koja jedina u Hrvatskoj pruža uslugu mjerenja gledanosti HRT je odlučio napraviti zaokret kod oglašavanja. Tako se dogodine oglasni prostor neće prodavati na osnovu gledanosti emisija već po sekundi. Zbog toga se pretpostavlja da će HRT izgubiti određeni dio oglašivača.

Raskidanjem ugovora s AGB-om HRT planira uštedjeti oko šest milijuna kuna, dok bi gubitak zbog ukidanja reklama, neslužbeno doznajmo, u serijama i filmovima trebao iznositi između tri i pet milijuna kuna.

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici dalo i uvjetnu suglasnost Radmanu za potpisivanje Ugovora sa Vladom RH o obvezama HRT-a i opsegu usluga koje javni servis treba isporučiti u zamjenu za prihod koji ostvaruje prikupljanjem rtv pristojbe.

Ugovor se potpisuje 1. siječnja 2013. na razdoblje od pet godina, a Vijeće je dalo uvjetnu podršku ravnatelju zbog zadrške svojih članova oko pojedinih točaka Ugovora.

Član Vijeća Josip Jelić zapitao se među ostalim ima li uopće smisla Ugovor u kojem se taksativno navode obveze programa, a da Vijeće nije o tome moglo raspravljati.

Neda Ritz pak imala je zamjerke u pogledu udjela programskih vrsta, za koje je rekla da se trebaju ili revidirati ili izostaviti iz teksta Ugovora, navodeći primjere postotaka udjela programa iz kulture na radijskim odnosno televizijskim emisijama.
Prigovore je imao i Arsen Oremović.

'Ugovor je manjkav, ne predviđa se obveza prikazivanja dokumentarnih programa', istaknuo je Oremović.

Radman složio se kako Ugovoru trebaju promjene, no kako je njegovo potpisivanje nužnost te kako više nema mogućnosti mijenjati njegov karakter jer je prošao zakonski rok.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...