Navigation Content

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ne zovi, mama, TV doktora!

Uskoro na Drugom programu HTV-a počinje emitiranje serije 'Nurse Jackie' (Bolničarka Jackie) s izvrsnom Edie Falco u naslovnoj ulozi. Riječ je o prvoj 'medicinskoj' seriji u kojoj je glavna junakinja bolničarka, a ne liječnik, no Jackie nastavlja dobru tradiciju televizijskih medicinara koji se već odavno ne prikazuju kao savršeni vitezovi, nego kao pali anđeli. U povodu toga prisjećamo se nekih od najzanimljivijih TV doktora, koji su nam više ili manje uspješno liječili dosadu pred malim ekranima

Foto: HTV/ Seriju 'Bolničarka Jackie' s Edie Falco (poznajemo je kao Carmelu iz legendarne serije 'Obitelj Soprano') domaći gledatelji s kabelskim priključkom već neko vrijeme mogu pratiti na kanalu Fox Life, gdje se najčešće prikazuje u svojevrsnom bloku junkie medicinara s 'Doktorom Houseom'. Riječ je o seriji koja govori o medicinskoj sestri u jednoj njujorškoj bolnici, koja, iako dobra u duši i plemenita u srcu, ima vrlo liberalno shvaćanje ovlaštenog pristupa bolničkoj ljekarni. Žena se, naime, drogira kad god stigne, a usput još na mnoge druge načine vodi dvostruki život.

Nestašna Jackie osvježenje je u uobičajenoj ponudi dramskih serija čija se radnja odvija u zdravstvenim ustanovama zato što je prva koja je dobila svoju seriju, a da pritom nije liječnica. Jest, i prije su nam bolničarke poput Carol Hathaway iz 'Hitne službe' ili Carle Espinoze iz 'Stažista' osvajale srca s malih ekrana, ali nijedna dosad nije bila glavna junakinja serije. Jackie je prva. Ono po čemu se, međutim, mnogo ne razlikuje od liječnika koji obično caruju zdravstvenim televizijarijama - upravo je taj njezin nestašluk, odnosno, da se izrazimo zvjezdanoratovski - mračna strana. Vremena savršene gospode doktora koji uvijek čine pravu stvar i na kraju epizode dječici koju zibaju na koljenu priopćuju naravoučenje u televizijskom su svemiru odavno završila. Liječnici su mnogo zanimljiviji kada su nesavršeni, shvatila je televizijska bratija u Amerikama i Engleskama, negdje im je na tragu bio i njemački živalj s Brinkmannovima u 'Klinici Schwartzwald', a bogami i češki s 'Bolnicom na kraju grada'. Publika voli kad im se na televizoru ukazuju liječnici koji ne glume božanstva, nego liječnici koji su čudni, ludi, nepoćudni, antipatični, pa ponekad i ovisni o lijekovima koje bolesnicima propisuju s velikim oprezom. Neke bismo od njih, da ih sretnemo uživo, vjerojatno zaobišli u velikom luku, ali na televiziji su nam baš če-če.

Zato ćemo se u povodu dolaska prve bolničarke među pale televizijske liječničke anđele prisjetiti desetak nezaboravnih doktora iz doktorskih serija. Pa krenimo obrnutim redoslijedom...

10. DR. HAWKEYE PIERCE (Alan Alda) iz serije 'M.A.S.H.'
Specijalist za spravljanje savršenog martinija, glavni šaljivdžija u američkoj poljskoj bolnici za vrijeme Korejskog rata i trn u oku bojnika Franklina Burnsa i njegove ljubavnice, Hotlips Margaret. Dr. Hawkeye bio je jedan od najomiljenijih likova na američkoj televiziji sedamdesetih, a svojim je šarmom dopro i do naših ekrana, gdje se 'M.A.S.H.' prikazivao početkom devedesetih. U sjajnoj izvedbi Alana Alde, taj simpatični mladi liječnik nije bio samo duhovit, zabavan i topao, nego i istinski glasnogovornik antiratnog sentimenta svojih tvoraca, koji je svako malo naglašavao vlastitu indignaciju prema ratu i oružju.

'Neću nositi oružje!', buni se mladi Dr. Oko Sokolovo

9. DR. MICHAELA 'MIKE' QUINN (Jane Seymour) iz serije 'Dr. Quinn, žena-vrač'
Hrabra najmlađa kći bostonskog liječnika tek nešto nakon američkog građanskog rata, kada su žene u Americi uglavnom imale pravo rađati djecu i držati jezik za zubima, završava medicinu i odlazi sama u Colorado Springs, u to doba selendru s kuplerajem, salunom, nešto dućančića i hrpom svakojakih divljezapadnih likova, koji na žensku emancipaciju, a još više na ženske liječnike, gledaju otprilike jednako kao na izvanzemaljce. Jane Seymour je kao dr. Quinn bila prilično sapuničast lik, ali smo je ipak zapamtili kao jedan od jačih ženskih doktorskih likova na televiziji.

Uvodna priča i špica iz prve sezone serije 'Dr. Quinn, žena-vrač'

8. DR. MARK GREEN (Anthony Edwards) iz serije 'Hitna služba'
Premda je 'Hitna služba' prepuna nezaboravnih liječnika i liječnica te je jedna od rijetkih doktorskih serija koja je dosta pažnje posvetila i bolničarkama, posebno izdvajam Marka Greena jer je bio jedan od najsimpatičnijih, najslojevitijih i zato što je njegov odlazak iz serije - smrću od tumora na mozgu - bio jedan od najtužnijih odlazaka televizijskih likova iz neke serije.

Zadnji dani dr. Marka Greena na Havajima
7. DR. MIRANDA 'NACISTICA' BAILEY (Chandra Wilson) iz serije 'Uvod u anatomiju'
Premda 'Uvod u anatomiju' obiluje jakim ženskim liječničkim likovima, nijedan nije kao Nacistica Bailey, strah i trepet svih stažista, najoštrija i najstroža mentorica na kirurškom odjelu seattleske bolnice Grace. Baileyjeva je prava legenda: pametna, sposobna, ne trpi gluposti i ne izvodi cvilidretave scene kad joj je teško. Prava frajerica. S - pogodili ste - čitavom gomilom slabih točaka. Ali za to je tek trebate upoznati...

'Imam PET pravila! ZAPAMTITE IH!!!'

6. DOKTORI FRASIER I NILES CRANE (Kelsey Grammer i David Hyde Pierce) iz serije 'Frasier'
Da, da, znam - stavljanje dva lika na jedno mjesto bezočno je varanje pri sastavljanju popisa, ali morat ćete mi oprostiti u slučaju braće Crane. Nemoguće je spomenuti dr. Frasiera, a ne spomenuti dr. Nilesa Cranea. Oni su kao kruh i maslac, špagete i parmezan, Beatlesi i Rolling Stonesi, košulja i guzica... Frasier je stariji, duboka, mudroga glasa, smirenoga ponašanja i grandioznoga nastupa, dok je njegov mlađi brat Niles mali, živčani, trzavi genijalac. Obojica su nam priuštila toliko predivnih sati smijeha da su neke među nama barem na trenutak zacijelo i izliječili.

'Ali mi smo PSIHIJATRI!!!'
5. DR. JEFFREY GEIGER (Mandy Patinkin) iz serije 'Chicago Hope'
Čudnovati doktor Geiger iz bolnice Chicago Hope svaki put skida hlače kada razmišlja jer dok razmišlja, mora hodati, a šuškanje materijala pri hodu ga dekoncentrira. S ljudima mnogo bolje komunicira pjevajući nego razgovarajući, arogantan je do neba, a genijalniji još malo više. Oni koji se sjećaju ovog genijalnog lika iz već pomalo zaboravljene liječničke serije zacijelo će se složiti da je riječ o preteči danas megapopularnog dr. Housea, samo s malo osjećajnijom crtom. U videozapisu koji slijedi, naime, dr. Geiger odlazi u posjet svojoj mentalno bolesnoj supruzi i pokušava joj pjevati njihovu najdražu pjesmu...

Dr. Geiger pjeva svojoj teško bolesnoj supruzi

4. DR. JENNIFER MELFI (Lorraine Bracco) iz serije 'Obitelj Soprano'
Svojoj smirenoj, pametnoj psihijatrici, kojoj je dospio nakon opetovanih napada panike, zastrašujući je mafijaš Tony Soprano otprilike ovim riječima izrazio divljenje: 'Gotovo u cijeloj zemlji postoje moćni muškarci koji pišaju u gaće od straha kada čuju moje ime. A vi... vi niste ni trepnuli.' I doista, briljantna dr. Melfi s ovim se strašnim i neurotičnim mafijašem nosila bolje nego bilo tko drugi iz 'Obitelji Soprano'. Usto je još svojim imidžem stroge učiteljice i savršenim, dugim nogama očarala gledateljstvo od New Yorka do Kuala Lumpura.

Na nju viče jedan od najstrašnijih mafijaša u zemlji, a ona... ona nije ni trepnula


3. DR. GREGORY HOUSE (Hugh Laurie) iz serije 'Doktor House'
Naravno da nije moglo proći bez Housea, najveće televizijske liječničke legende suvremenog trenutka. Većina bi nas, da nabasa na takvoga liječnika u stvarnoj bolničkoj nevolji, podivljala od bijesa, potčkaljila mu štap i razbila mu šakom zube. Isto tako, u stvarnosti mu liječnička komora vjerojatno ne bi samo oduzela dozvolu, nego je i ritualno spalila na glavnom gradskom trgu. Ipak, Greg House u nezaboravnoj interpretaciji Hugha Laurieja medicinska je inačica modernoga Sherlocka Holmesa (ima štap, ima prijatelja čije prezime počinje na W, ima ovisnost o kontroliranoj supstanci, otkriva misterije...), i to je formula kojoj gledatelji jednostavno ne mogu odoljeti. Još kad je tako šarmantan, duhovit i s tako prodorno plavim očima...

10 razloga zbog kojih volimo Housea (iako to ne zaslužuje)

 

2. MEDICINSKI HOLOGRAM ZA HITNE SLUČAJEVE ILI SAMO 'DOKTOR' (Robert Picardo) iz serije 'Zvjezdane staze: Voyager'
Robert Picardo već je i prije 'Voyagera' sjajno glumio jednoga liječnika - onoga u seriji 'Kineska plaža' - ali u ovoj inačici Star Treka odglumio je vjerojatno najnezaboravnijeg lika: računalno generirani hologram iz brodske ambulante koji do kraja serije pokazuje više ljudskosti nego većina ostalih junaka s Janewayine svemirske letjelice. Voyagerov liječnik u sedam je sezona ove serije bio svašta: kapetan broda, operni pjevač, otac obitelji, ljubavnik, učitelj, pjesnik, romanopisac, povjesničar, pa na kraju krajeva i - liječnik.

Najbolji i jedini doista nezaboravan član posade Voyagera

1. DR. PERCIVAL ULYSSES 'PERRY' COX (John C. McGinley) iz serije 'Stažisti'
House može sto puta biti legenda, sve 'Hitne službe' ovoga svijeta mogu nagomilati petsto članova glumačko-liječničkog osoblja i 'Uvod u anatomiju' može dovesti još komada za kojima će sliniti pripadnici oba spola, ali za autoricu će ovoga popisa uvijek najveća faca među televizijskim liječnicima ostati dr. Perry Cox iz 'Stažista'. Oštar, brbljav, politički nekorektan, sklon alkoholu, nazivanju svojeg glavnog pulena ženskim imenima te potpuno očaran svojom još agresivnijom suprugom Jordan - dr. Cox od samoga je početka pa do kraja serije 'Stažisti' bio i ostao uzor mladome doktoru Dorianu čije liječničko odrastanje pratimo u ovoj supersmiješnoj seriji. Nije ni čudo. Iako u početku zamišljen kao sporedan lik, dr. Cox već je u prvoj epizodi apsolutno zasjenio sve ostale i bez ikakve je sumnje najjači televizijski liječnički lik na ovome popisu.

Pet najboljih verbalnih ispada dr. Coxa

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...