Navigation Content

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Moderna obitelj' - humoristični biser napokon u Hrvatskoj

Od 19. ožujka ove godine, na RTL-ovu drugom programu napokon počinje prikazivanje sjajne američke humoristične serije 'Moderna obitelj'. Ako je već niste pogledali na kabelskim kanalima, nikako nemojte propustiti taj mali humoristični TV biser

Foto: Rtl promo/

Ako vam nedostaje genijalna postmodernistička humoristička serija 'Arrested Development', ako ste obožavatelj Rickyja Gervaisa ili čak Stevea Carella i njegova 'Ureda', ako tražite nešto što nije standardni američki sitcom s nasnimljenim smijehom i forama u obliku gegova - stižu nam dobre vijesti s drugoga RTL-ova programa. Od 19. ožujka na njemu počinje emitiranje nagrađivane američke humoristične serije 'Moderna obitelj', sa sjajnom glumačkom ekipom (Ed O'Neil iz 'Bračnih voda', Julie Bowen iz 'Bostonskog prava', Sophia Vergara iz 'Vitezova uzaludnog truda' i mnogi drugi) i epizodama snimljenim u formatu kvazidokumentarca kakav smo upoznali 'U uredu'.

O čemu je riječ i zašto svi pričaju o 'Modernoj obitelji'? Najprije nekoliko riječi o temeljima.

Jay Pritchett uspješan je i dobrostojeći poduzetnik na pragu šezdesete i odnedavna je u braku s Glorijom, prekrasnom i temperamentnom Kolumbijkom na pragu četrdesete. Gloria pak ima sina iz prvog braka, supersimpatičnog i pametnog Mannyja, koji je, iako tek treba postati tinejdžer, već sada opsjednut ženama kao pravi latin lover. To je prva osnovna obiteljska jedinica.

Claire Dunphy je turboorganizirana kućanica s troje djece, od kojih su starije dvije djevojčice već tinejdžerke i međusobno potpuno različite. 

Foršpan za prvu sezonu 'Moderne obitelji'
Starija Haley jedino mari za to koliko je popularna i koliko se sviđa momcima, a mlađa Alex prava je štreberica koja prezire sestrinu frivolnost. Treće Claireino dijete jest sin Luke, pomalo priglup desetogodišnjak koji se izvrsno slaže s ocem, Claireinim suprugom Philom. Phil Dunphy agent je za prodaju nekretnina i samoproglašeni cool tata koji u svojim nastojanjima da ispadne gala kit uglavnom ispada smiješna, ali simpatična budala. Obožava Claire i pomalo je se boji. To je druga osnovna obiteljska jedinica.

Mitchell Pritchett uspješan je odvjetnik i već čitav niz godina živi u građanskoj uniji sa svojim dečkom Cameronom. Svoju su ljubav momci okrunili posvajanjem vijetnamske bebe, djevojčice Lily, koju odgajaju s velikom ljubavlju i puno pretjerane drame. Cameron je napustio karijeru i posvetio se odgoju kćeri. To je treća osnovna obiteljska jedinica.

Kako su te tri osnovne obitelji povezane? Lijepo. Jay Pritchett, uspješni poduzetnik s početka teksta, otac je Claire i Mitchella pa zahvaljujući tome svi gore pobrojani likove čine jednu veliku, uglavnom sretnu, modernu obitelj.

Špica serije 'Moderna obitelj'
Zašto su svi toliko poludjeli za ovom serijom? Prije svega, zato što je životna. Čak i ako vam je već pun nos kvazidokumentarističke komedije kakvu smo na našim kanalima imali priliku gledati samo u seriji 'U uredu', ali je već iskorištena i u vrlo uspješnoj 'Parks and Recreation' - u 'Modernoj obitelji' pronaći ćete nešto za sebe jer se svatko mora prepoznati barem u jednome liku, jednoj situaciji, jednoj obiteljskoj stvari o kojima ova serija govori. Svi znamo tu jednu majku troje djece koja je totalna kontrol-frikuša i najveća šefica svemira svim svojim ukućanima. Svi znamo tog jednog tatu koji misli da je najveći frajer i kuler u kvartu, a zapravo ga svi muštraju k'o zadnjeg bedaka i svi smo se našli okom u oko sa šezdesetogodišnjakom koji je oženio privlačnu 40-godišnjakinju i sada se čudi kada ga smatraju njezinim ocem. Prepoznat ćete, ukratko, sve likove u 'Modernoj obitelji' i smijat ćete im se od srca, kao što se i inače smijemo stvarima koje su do srži istinite.

No ono što 'Modernu obitelj' čini još vrednijom od puke parodije na temu složenosti suvremenog obiteljskog života jest toplina kojom pristupa likovima čak i kada ih najbrutalnije ismijava. Već pri kraju prve epizode (koja je, usput budi rečeno, pravo malo remek-djelo jer odmah skače na glavu u radnju i ne troši previše vremena na objašnjavanje životnih situacija likova, kao što se to i prečesto događa u prvim epizodama serija) - zavoljet ćete sve likove, čak i one koji vam nisu osobito simpatični. Vidjet ćete da se Gloria nije udala za Jaya zbog novca, da Claire nije samo naporna gnjavatorica, da Phil uspijeva ukapirati mnogo više nego što to njegovi najbliži misle i da je čitava ta obitelj - koliko god smiješna i skandalozna na trenutka bila - ipak normalna jer počiva na onome na čemu počivaju sve normalne obitelji: na ljubavi. A kada se takvo što na televiziji uspije prikazati bez patetike i ljige, nego uz vrlo pristojnu dozu iznimno kvalitetnog humora - to je pravi scenaristički, glumački i producentski pothvat.

Nemojte zato propustiti Pritchettove i Dunphyje kada se pojave u hrvatskom TV eteru. Nasmijat će vas i razgaliti, a vrlo vjerojatno i srušiti pokoji obiteljski tabu o kojemu se dosad na televiziji nije govorilo.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...