Navigation Content

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nezaboravni televizijski ljubavni parovi

Svi pljujemo po Valentinovu, čokoladama u obliku srdaca i sličnim kičerajima, a ljubiće iz kojih taj novokomponirani praznik vuče nadahnuće nazivamo ljigom i kičem. No kada je riječ o knjigama, filmovima i serijama, ništa ne pamtimo tako dobro kao velike romanse i nezaboravne parove. Taj odvratni kapitalistički blagdan koji vole samo cvjećari i slastičari je za nama pa se možemo podsjetiti nekih ljubavnih parova zbog kojih volimo gledati televiziju

Foto: Continetal film/

 Valentinovo je prošlo i svatko tko imalo drži do vlastitoga kvocijenta inteligencije već se ispovraćao. Te ajme majko, koji je to kič, te samo mi na sve te kredite fali još jedan praznik kada moram kupovati poklone, te fuj-fuj, nehrvatski praznik, a nemojmo zaboraviti ni onaj klasični prigovor o tome da prava ljubav ne treba datum da bi se dokazivala i pokazivala. Sve pet. Čak se donekle i slažem, pogotovo s onim dijelom o tome da mi praznik nije dovoljno hrvatski. Trebalo bi malo žešće zašahovničit pa bi lakše klizilo niz grlo.

No da ne bih i opet morala prekovremeno dežurati u uredu za cinike i nabrušene usidjelice te u njedrima gajila tek ledenu pustoš nalik iznenadnoj zimi u Hrvatskoj - sjetih se da u cijelome slastičarsko-cvjećarskom klišeju ipak postoje i neke ljubavne cici-micologije nad kojima se ipak raspekmežujem. I pritom ne mislim na onog mamlaza koji hrče u spavaćoj sobi. Mislim na ljubavne parove kojima se najviše volim baviti: one iz televizijskih serija. Svatko od nas mogao bi ih nabrojati bezbroj najdražih. Od onih pretpovijesnih, kao što su bili Sam i Diane iz 'Kafića uzdravlje', preko domaćih favorita poput Dunje i Mazala iz 'Smogovaca', a našli bi se i čudačko-suvremeni, poput Sheldona i Amy iz 'Teorije velikog praska'. Zaljubljenici u sapunice sjetit će se legenda poput Eden i Cruz iz 'Santa Barbare' ili Brende i Dylana iz 'Beverly Hillsa', a ako nečija baka čita tekst, vjerojatno iskopava neke favorite iz rubrike Doktor Luiđi i Bepina ili se prisjeća faca iz 'Sage o Forsytheima'. Rekoh već, svatko bi od nas mogao nabrajati unedogled. Zato sljedeći popis shvatite samo kao inspiraciju. On je ovdje zato da baš cijelo Valentinovo ne provedemo pljuckajući po kiču zvanom javno pokazivanje osjećaja. I govori o onim televizijskim zaljubljenim parovima za koje je autorica ovoga teksta najžešće navijala. Vi svoje slobodno dodajte u komentarima.

JIM I PAM

(‘U uredu’)

Jim i Pam iz serije 'U uredu'
Ona je bila lijepa, crvenokosa i pomalo bljeudnjava recepcionistica, a on ironični šaljivdžija i jedan od živahnijih pripadnika uredskog pakla Michaela Scotta. Zajednički jezik pronašli su u psinama na račun uredskog luđaka (i jednog od najkomičnijih ikad snimljenih televizijskih likova) Dwighta i pune nas tri sezone držali u hoće li ili neće napetosti. Jedini su romantičan par u ovoj inače izvrsnoj američkoj varijanti ‘Ureda’, a društvo im rade još barem tri – suludi Dwight i neurotično zakopčana ljubiteljica mačaka Angela, totalno debilni šef Michael Scott i njegova prilično ljigava afera sa šeficom Jen te na kraju sredovječna uredska tetkica Phyllis i njezin muž, mjesni kralj frižidera Bob Vance. Jedino za Jima i Pam navijamo, i to ne samo zato što su najzgodniji, najnormalniji i najpametniji, nego zato što jedino iz njihova primjera doznajemo kako uredske romanse, uza sve uspone, padove, poteškoće, strahove i neugodnosti – na kraju mogu završiti sretnim krajem. A u današnjem svijetu, gdje nam je ured skoro više od doma i definitivno bliži od kafića, kluba, restorana i kazališta – takav je zaključak vrlo utješan.


TED I MAJKA

(‘Kako sam upoznao vašu majku’)

 

Tedovu buduću suprugu još nismo upoznali, ali mu je jedna od bivših i najbolja frendica u mladosti pjevala smiješne pjesmice

 Ženski članovi parova koje nikako da upoznamo nisu novost u humorističkim serijama. Još od Normove žene Vere u ‘Kafiću uzdravlje’ i Nilesove Maris u ‘Frasieru’ scenaristi se vole zezati s likovima supruge-legende. No serija ‘Kako sam upoznao vašu majku’ jedina je koja je nastala i cijelo se vrijeme vrti oko takve legende i jedina u kojoj takva legenda ne nalikuje kakvom nezamislivom gmazolikom čudovištu. Govori o Tedu Mosebyju, koji negdje 2030. godine svojoj djeci priča kako je upoznao njihovu majku. To čini već OSAM sezona, najavljene su još dvije, a još uvijek nismo saznali kako je upoznao majku svoje djece, nego nam cijelo vrijeme priča o događajima koji su navodno sudbinski doveli do tog susreta. Iako je serija inače jedan od najboljih klasičnih sitcomova koji se već godinama prikazuju na američkoj televiziji, fora s tajanstvenom Majkom već je postala malo zamorna. I postaje sve manje izgledno da njezina konačna pojava nikoga neće razočarati. No nema veze. Ted i Majka su grande amore po definiciji od prve epizode pa neka ih i na ovome popisu.


LUKE I LORELAI

(‘Gilmoreice’)

 

Luke i Lorelai, 10 zgodnih trenutaka

Premda su glavni par i ljubavna priča ove serije zapravo Lorelai i njena kćerka Rory, malo je tko ostao ravnodušan na prvi poljubac uvrnute odbjegle aristokratske nasljednice i u flanelsku košulju zavijenog mrguda Lukea. Kemija između Lorelai i Lukea bila je opipljiva još od prve epizode ‘Gilmoreica’, a njihova veza ispresijecana problemima proizašlim iz turbulentnog obiteljskog života s obje strane. No koliko god voljeli neovisnu Lorelai koja je sama, bez ikakvih muževa, baka, baby-sitterica i sponzora podigla fantastičnu kćer i koliko god nam se sviđao namrgođeni Luke kojemu kava i uštipci uspijevaju puno bolje nego veze, ipak smo navijali za njih. Valjda smo slabi na one koji se spajaju ne zato što im je potrebno, nego samo zato što to, eto, žarko žele.

WILL I GRACE

(‘Will i Grace’)

 

Will i Grace, ali i njihovi prijatelji Karen i Jack bili su jednostavno - nezaboravni

Grace je razbarušena, neuredna, proždrljiva i nespretna, a Will bolesno uredan, racionalan i organiziran. No te razlike nisu najveća prepreka njihovoj vezi. Najveća prepreka njihovoj vezi jest to što je Grace hetero cura, a Will gay momak. Pa ipak, oni nisu samo cimeri – jedno su drugome najvažnije osobe u životu. Priča o prijateljstvu koje je veće od života proteže se na osam sezona i nikada ne tone u patetiku, vjerojatno zbog obilja fantastičnog slapstick humora i još jedne homo-hetero prijateljske simbioze: one između piskutave bogatašice Karen i do granice debilizma slikovitoga ‘glumca’ Jacka. I Willa i Grace i Karen i Jacka beskrajno volimo zato što su parovi koji nam pokazuju da ljubavne veze nisu uvijek najvažnije veze koje ostvarujemo u životu. Ponekad su to naprosto – prijateljstva.

BUFFY I ANGEL

(‘Buffy, ubojica vampira’)

 

Buffy i Angel - čista endokrinologija

Nespojivost seksualnih orijentacija u slučaju Willa i Grace djeluje poput minornog problemčića u usporedbi s onim što se urotilo protiv Buffy i Angela. Ona je ubojica vampira, a on – vampir. Pa još k tome vampir na kojeg je bačeno prokletstvo plemenite savjesti i duše. Pa još k tome nevjerojatno seksi vampir u tijelu glumca Davida Boreanaza. Ako ste žensko i ostali ste hladni na Angelove ljubavne scene s Buffy, preporučujemo vam da odete po uputnicu za endokrinologa jer s vašim hormonima garant nešto ne štima. A ako vam još uvijek treba razlog iz kojeg smo toliko slabi na Buffy i Angela, nema problema, to je vrlo lako objašnjivo. Kad je netko vampir ili ubojica vampira, u simboličkom su smislu oboje krajnje izdvojeni iz društva, sto posto su neshvaćeni i krajnje usamljeni. Takvi ljudi rijetko s kim uspijevaju pronaći zajednički jezik. E, pa ako se takvo dvoje uspjelo pronaći i tako sudbinski zaljubiti da su se maltene pomaknuli kontinenti, bilo kakva naša usamljenost ili izoliranost od društva djeluje nam ipak nešto manje beznadnom.

MULDER I SCULLY

(‘Dosjei X’)

 

Na kraju jedne od najboljih epizoda 'Dosjea X' Mulder i Scully čak su malo i zasentišali uz Cher

Još jedan par koji nikad nije učinio ono što su milijuni fanova diljem planeta toliko priželjkivali da su po internetu širili lažne snimke s njihovim seksom u liftu. Skeptična liječnica Scully te mistici, okultnome, izvanzemaljcima i svim mogućim teorijama zavjere odan Mulder zajedno su pobjeđivali sva nadnaravna čudovišta odavde do Roswella i usput izgradili vezu koju ne bi prekinula ni najezda aliena i zombija u kombinaciji. Usput, Mulder je bio (i sudeći po Duchovnyjevoj novoj ulozi u seriji ‘Kalifornikacija’ – ostao) super seksi. Čujem da je i Scully bila muškom dijelu publike. Povrh toga, svatko tko je ikada u životu imao platonsku vezu na pragu ljubavne (a tko nije?) duboko će se uživjeti u Scullyino i Mulderovo razumijevanje bez riječi, duge poglede, dobroćudno prepucavanje i požrtvovnost koja ih nagoni da jedno drugome priskoče u pomoć ma gdje i u kakvoj situaciji bili.

MAGGIE I JOEL

(‘Život na sjeveru’)

 

Fleischmann i O'Connel - malo kletzmera i valjanje po sijenu

Kad bi se dijelila nagrada za svjetske prvake u disciplini hoće-li-se-konačno-puknut-i-kada, pilotkinja Maggie O'Connell i liječnik Joel Fleischmann ne samo da bi je osvojili nego bi i postavili svjetski rekord. Oboje krajnje neurotični, oboje porijeklom iz urbanih sredina, sreli su se u aljaškom gradiću Cicelyju, s tom razlikom što je Maggie onamo došla dobrovoljno i ondje joj se sviđalo, a Joela su onamo dotjerale obaveze iz studentske stipendije i mrzio je svaku minutu provedenu na dalekom sjeveru. U vječitom su prepucavanju zajednički prošli kroz Joelov prekid sa zaručnicom, bizarnu smrt Maggiena momka, jednu tučnjavu, nekoliko prijetnji sudskim tužbama, nekoliko glumatanja pred roditeljima i prijateljima te na kraju i – vezu. Ipak, nismo dočekali klasičan sretan kraj ljubavne priče – Maggie je na kraju završila s lokalnim radijskim voditeljem, a Joelu se ostvario drugi san – vratio se u New York. Maggie i Joel uče nas da ponekad u životu susrećemo ljude koji su Onaj Pravi ili Ona Prava, ali ne zauvijek nego zasad.

NILES I DAPHNE

('Frasier')

 

Niles i Daphne plešu tango - jedna od najboljih scena u seriji

Niles je Frasierov brat, slikovito neurotičan psihijatar s dominantnom (i nikada vidljivom) ženom Maris, bacilofob i abnormalno uredan snob - a Daphne mu je potpuna suprotnost. Ipak, Niles njegovateljicu svojega oca zavoli čim je ugleda u prvoj epizodi serije o dr. Frasieru Craneu te je na kraju napokon i osvoji i s njom dobije sina Davida. Mislim da nikada nisam tako navijala ni za jedan drugi televizijski par kao za njih.

 

ROSS I RACHEL

(‘Prijatelji’)

 

WE WERE ON A BREAK!!!

Simpatični i nespretni štreber Ross obožavao je razmaženu tatinu princezu još od prvog srednje. Ona je u njemu vidjela tek smiješnog brata svoje najbolje frendice. Desetak godina kasnije i nakon što od učmaloga građanskog živoga sa zaručnikom Barryjem pobjegne toj istoj frendici u New York, Rachel će Rossa početi promatrati drugim očima. Zaljubit će se, prohodati, prekinuti, ponovno prohodati, ponovno prekinuti i u sljedećih desetak godina pregrmjeti sto čuda: Rossovu sklonost ulijetanja u brakove, Racheline flertove s kolegama s posla, neplaniranu trudnoću, zajedničko dijete i na kraju – ma, znate i sami.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...