Navigation Content

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

TV prijenosi Angeline na crvenom tepihu

Hrvatski su mediji sa svojim kolektivnim orgazmom zbog dolaska Angeline Jolie prelaka meta, pa ih je ovom prilikom deplasirano pljuvati. Nije im ni prvi ni zadnji put da se - majušni i iskompleksirani kakvi već svi ovdje jesmo - raspamećuju zbog toga što dolazi netko 'svjetske klase', pa neka se raduju. Osim toga, ne vidim da je ludovanje zbog Anđe puno gore od ludovanja zbog Busha i, kad smo već toga, Ratzingera. No dok se od komercijalnih medija takva opčaranost slavnim ličnostima očekuje, od javne televizije očekivala sam mrvicu više dostojanstva i ozbiljnosti te obrade cijeloga događaja tako da se u njemu barem izdaleka nazire zrnce javnoga interesa. Očito sam prenaivna

Foto: Sipa/ Medije u Hrvata jučer je pogodio jedan od najrazornijih potresa u povijesti te djelatnosti na Ovim Prostorima: posjetila ih je Angelina Jolie. Njezin je dolazak u Zagreb i Sarajevo najavljivan mjesecima, novinari od Prevlake do Vukovara zbog toga su se uzvrpoljili kao tinejdžerke pred maturalnu zabavu, a pričalo se da je i Severina odlučila pričekat s porodom dok pomahnitala usvajačica nejači ne otprhne iz Regije te medijska vojska svoju pješadiju pošalje u smjeru splitskog rodilišta. Sve u svemu, veljača nije uspjela ni svršiti kao što pristoji, a već smo o Angienu posjetu čitali i slušali kao o 'događaju godine'. Jer osim ako je drevni kalendar Maja bio u pravu i svi odemo u vražju mater negdje u prosincu, ništa nam se veće od Angeline ove godine više ne može dogoditi.

I sad, nije da cijelu tu presmiješnu viku, ciku i medijsku buku ne mogu razumjeti. Mogu. Mali su narodi – a njihovi mediji pogotovo – uvijek skloni medijskom pokondirenom tikvizmu, a Hrvati su u skorijoj prošlosti imali i mnogo gorih epizoda, kao primjerice, onu kada je državni vrh cijeli muzej preselio na Pleso samo zato što je Clinton ondje presjedao iz aviona u avion te ga je stolujući predsjednik tom prilikom sav izvan sebe pozdravio riječima: 'Neobično sam srećan'. Tako da je zadirkivanje medija zato što su doživjeli kolektivni orgazam zbog Angeline bespredmetno. Prelaka meta. Osim toga, u cijelome tom veselju ne vidim mnogo više zla od onoga koje nastaje svaki put kad Papa poljubi sveto tlo hrvatsko. Angelina nam barem nije došla otimat zemljište.

Uglavnom, poludješe nam mediji, a napose nacionalni televizori zbog Angelinina dolaska i ajde dobro. One komercijalne shvaćam: oglašivači bi im zviznuli dvi triske i tri dviske (čitaj: ne bi platili toliku količinu reklama) da su zakazali s histeriziranjem oko Endži i zato ih neću ovom prilikom zadirkivati, iako su posjet filmske zvijezde popratili takvom količinom gluposti da mi je bilo neugodno dulje od pet minuta u komadu pratiti njihove programe. No javni televerzum ilitiga prisavski hrt, kojemu svi plaćamo stan i hranu obveznom mjesečnom pristojbom, sasvim je druga priča. Njihov je posao pratiti vijesti i izvješćivati o događajima od javnoga interesa, što bi u slučaju Angeline Jolie otprilike bila predzadnja vijest u Dnevniku i eventualno kakva crtica u emisiji o najnovijim filmskim zbivanjima u zemlji (koja – valjda u interesu  javnosti - ne postoji). Jesu li to tako i učinili? Moš mislit. U ludilo su se s Angelinom uključili kao da su u najmanju ruku kanal E! ili 'Red Carpet'. Direktan prijenos s crvenog tepiha, posebno izdanje emisije 'In medias res', uključivanje u 'Hrvatsku uživo'... samo sam još čekala hoće li i Mišak u 'Rubu znanosti' razmatrati astrološku kartu Anđelke i maloljetne joj džece. Prestrašno. Umjesto da kao javna televizija zadrže neki trunak dostojanstva u svem tom žutoljublju, oni ispali najgori.

Da se razumijemo, pokušali su oni cijelu priču isfurati kao da je obrađuju iz drugoga kuta nego ostali, pa je zato Petar Vlahov u studio pozvao Mariju Slišković, predsjednicu udruge 'Žene u Domovinskom ratu'. To nam je navodno trebalo stvoriti dojam da o Angelininu filmu pričamo na vrlo ozbiljan način, s nekim tko se u stvarnosti, a ne samo na filmskome platnu bavi žrtvama silovanja tijekom rata. Nažalost, ono što je Vlahov u studio izveo s tom inače doista ozbiljnom ženom – bilo je upravo odvratno. Postavljao joj je samo i isključivo senzacionalistička i krajnje uvredljiva pitanja, poput onoga: 'Može li se žena zaljubiti u svojega silovatelja?', koje je izgovorio čak i nakon što je producent iz Sarajeva posebno naglasio da u filmu 'U zemlji krvi i meda' NIJE riječ o ženi koja se zaljubljuje u svojega silovatelja.

Čak i u onim rijetkim trenucima kada je razgovor o Angelininu filmu prelazio u koliko-toliko ozbiljne, političke i filmske domene, zbivalo se to na takavnačin da sam pred ekranom prekrivala oči, kao da gledam 'Teksaški masakr motornom pilom'.
Moš mislit. Do sutra neće znat razliku između Zagreba i Gornjih Pripuzovaca

 

Bosanski sugovornici preko skupog su se i iz našeg džepa plaćenog linka za uključivanje u emisiju uživo svađali oko svojih međunacionalnih gadarija vezanih uz to što se Angelinin film neće prikazivati u Republici Srpskoj (nisam uspjela shvatiti zašto bi gledatelje HTV-a trebalo biti briga), zbog loših tehničkih rješenja stalno smo čuli jeku glasa Petra Vlahova kad bi se obraćao gostima iz drugih studija, a razgovor na crvenom tepihu uglavnom se sveo na već tradicionalno i najgluplje pitanje svih hrvatskih novinara u susretu s osobama iz inozemstva: 'Kako vam se sviđa ovdje? Hoćete li doći opet? Zašto ne dođete na ljetovanje?' Svaki put se ugodno iznenadim kada na kraju NE počnu izvikivati CIMER FRAJ. Jer to je otprilike razina na kojoj su jedino u stanju funkcionirati pri srazu s gostima iz 'bijelog svijeta'. Bez obzira na to jesu li s komercijalnih televizija ili ih plaćamo da budu malo profinjeniji.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...