Navigation Content

POVRATAK DVOJCA

Beavis i Butt-Head protiv 'Sumraka' i reality showova

Beavis i Butt-Head su se vratili, ali pitanje je za koga? Osamnaest godina nakon premijere ovog animiranog serijala, MTV više nije glazbena televizija pa dvojac tako više primarno ne ismijava glazbu, već reality showove

Foto: collider.com/ Devedesetih, mjesto i vrijeme bili su jednostavno savršeni - novi alternativni val koji je postao uporište popularne kulture većine desetljeća, zajedno s paralelnim svijetom tinejdžerskog popa s druge strane jasno definirane kulturne barikade, pratio je i veliki porast popularnosti MTV-ja, koji je svoja vrata pametno otvorio objema zaraćenim stranama.

Genijalni Matt Judge upravo je na toj, tada glazbenoj televiziji našao dom za svoj posvuda odbijani, radikalni animirani show. Rezultat? 'Beavis and Butt-Head', saga o dva grubo animirana heavy metal morona, koji su svojim stilom 'sirove' animacije i dugim, iskrenim jezičinama u mainstreamu utrli put i jednom 'South Parku', postali su ne samo protagonisti najgledanijeg animiranog projekta prve polovine devedesetih, već i kulturni fenomen koji je obarao rekorde popularnosti, uzrokovao lavine kontroverzi pa na kraju završio i u kinima kao dugometražni hit-film.

No onda je, zasićen produkcijom i svjestan da je potpisao ugovor koji mu nije donio ni upola onoliko love koliko je zaslužio, 1997. godine Judge stavio ključ u bravu i okrenuo se novim poslovima, od igranih filmova do novog animiranog serijala 'King of the Hill'.
Četrnaest godina kasnije, 27. kolovoza, Beavis i Butt-Head su se, s istim majicama i u istom ambijentu sobice s TV-om, vratili na MTV! Kako sad to? Otkud? Zašto?

MTV jednostavno slijedi trendove revivala i 'rebootanja' svega, s kopanjem po devedesetima koje, uz još uvijek neiscrpno vrelo nostalgije za osamdesetima, postaje sve popularnije onako kako generacija devedesetih odrasta s većom platežnom moći i sve intenzivnijim sjećanjima na mladost. S druge poslovne strane, Matt je konačno isposlovao novi ugovor te dobio 50 posto prava na zaradu od svog uratka, ali i otkrio novi elan za stare likove, u tolikoj mjeri da je, barem ako je suditi po intervjuima kojima je najavljivao povratak, kraj zapravo tumačio kao jedan jako dugi odmor. No je li mu taj odmor donio svježinu potrebnu za novi početak?

Prva epizoda nazvana 'Werewolves of Highland' uranja naglavačke u svježi recept - romantična vampirska saga 'Sumrak' postala je baza parodije, pomalo očita meta za start, uz MTV-jeve realityje kao što su 'True Life', 'Teen Mom' i 'Jersey Shore', prave popkulturne fenomene koji, za razliku od spotova, danas istinski zanimaju publiku MTV-ja. Sve to uz klimavi pokušaj držanja spotovske baze s kratkim šetanjem kroz uratke imena kao što su MGMT, Skrillex i LMFAO.

Beavis i Butt-Head se u svojoj srži zapravo uopće nisu promijenili, ostavši umjereno duhoviti, maloumni i zabavni komentatorima trendova - promijenilo se jednostavno vrijeme, a uz modu, humor je prva žrtva curenja pješčanog sata. Pitanje je stoga koliko ovaj format može držati vodu u svijetu u kojem je 'South Park' odavno preuzeo primat društvene i kulturne satire (usporedite samo kako se tko 'obračunao' s 'Jersey Shoreom' i jasno je da Parker i Stone odnose zlatnu medalju), a i nekadašnja uvredljivost odavno je izgubila oštricu šoka koju je imala od 1993. do 1997.

Judge i ekipa se puno trude, možda malo i previše ako je suditi po prvoj epizodi, ali u eri u kojoj neki novi klinci parodiranje obljubljenih fenomena svoje generacije češće traže na YouTubeu (čiji bi amaterski filmići, prema najavama, također trebali postati meta sprdnje u epizodama koje dolaze!) nego na malim ekranima, ostaje samo trud i nada da duh nekog drugog vremena može ponovo... pa ako već ne opet zavladati njome, onda barem ugodno živjeti na televiziji.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...