Navigation Content

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Kosor u Dnevniku: Propagandni spot HDZ-a

U sinoćnjem središnjem Dnevniku HTV-a, četiri sata prije početka predizborne kampanje, gostovala je Jadranka Kosor. To samo po sebi ne bi bilo problematično da se doista radilo o novinarskome razgovoru urednice informativne emisije s čelnicom jedne od najjačih stranaka na predstojećim izborima. No nije bilo tako. Dnevničari su HTV-a po tko zna koji put pokazali da boluju od 'netalasajućeg' novinarskog nerva te su zbog toga razgovor s JK pretvorili u odličan materijal iz kojega bi HDZ mogao zadovoljno namontirati sasvim pristojan predizborni spot

Foto: Goran Mehkek/ Mene HTV-ovci jednostavno fasciniraju. Predizborna kampanja počela je sinoć u ponoć, ali oni se nisu mogli suzdržati do toga trenutka. Četiri sata prije u središnjem su Dnevniku ugostili Jadranku Kosor, ko fol na novinarsko-informativnom razgovoru ususret izborima. To što je cijeli taj razgovor izgledao kao radna verzija predizbornoga HDZ-ova spota – nikom ništa. Oni su u kadar nalijepili Sandru Križanec i time zadovoljili formu. Tko god im prigovori, odgovorit će da je to bio normalan intervju, kakvi se i inače vode pred izbore u svakoj normalnoj državi i na svakoj normalnoj televiziji, a još će i spomenuti da su isto tako dan prije u Dnevnik pozvali Kukuriku Zokija (djevojačko prezime: Milanović). Oni su objektivni, nepristrani i fer da se smrzneš, a tko drukčije kaže, kleveće i laže. Da stvar bude smješnija, gostovanju Jadranke Kosor u studiju prethodio je prilog u kojemu se novinarka Tatjana Munižaba pitala kako to da su neki HDZ-ovi ministri BAŠ DANAS održali konferenciju za tisak. Sirota novinarka, naime, nije mogla prije snimanja priloga i svojega komentara vidjeti što će se odviti u studiju kada JK stupi nogom na Prisavlje pa je s tim svojim pitanjem ispala Hlebinka. Kako to da HDZ-ovci baš na taj dan drže konferencije za tisak u dužnosničkoj ulozi? Lijepo. Zato što vide da neki novinari takve fore – možda ne baš puše, ali svakako gutaju.

I sad, sama činjenica što se gospoja prajm-ministarka pojavila kao glavna gošća Dnevnika dobra četiri sata prije službenog početka kampanje i nije tako strašno šokantna. Svi mediji, a ne samo HTV, izborima se i kandidatima bave otkad je u javnosti prvi put izgovoren taj nesretni 4. prosinca. No način na koji je voditeljica Dnevnika Sandra Križanec razgovarala s Jadrankom Kosor (koja je, čisto da napomenem usput, predstavljena kao 'predsjednica HDZ-a', a ne 'predsjednica Vlade', pa ne može biti baš nikakve dvojbe o svrsi njezina gostovanja) bio je na rubu komičnog, barem za one kojima nije tragičan. Ničega tu nije bilo osim pružanja prilike vrhovnoj HDZ-njari da još jedanput, u informativnom prime timeu i pred sam početak predizborne kampanje, opravda sve ono zbog čega je kritiziraju u javnosti. Prvo joj se omogućilo da još jedanput palamudi o tome zašto se neće sučeljavati s Milanovićem, gdje je po tko zna koji put prosula foru da ona zapravo bi, majke joj preko koljena, ali ne samo s Milanovićem, nego i s preostala tri čelnika stranaka u Kukuriku koaliciji. Pritom novinarki (a bogami ni Kukuriku koaliciji, koja je biser za sebe, ali ne potpada pod domenu TV kritike pa nećemo sad o tome) nije palo na pamet da Grande Šeficu priupita: 'Dobro, a biste li vi onda bili spremni na takvo sučeljavanje doći S KERUMOM?' Nou vej, Hoze, takvi intelektualni vrhunci HTV-ovim su informativcima štetni po frizuru i ostale ključne aksesoare uz pomoć kojih obavještavaju javnost, a tko zna, možda je i pitanje teški tabu po kojemu se, vođeni unutarnjim moralnim kompasom autocenzure, ne usude čačkati.

Drugo, bez ijedne se kritike, primjedbe ili nedajbože potpitanja čelnici The Stranke dopustilo da popunjavanje HDZ-ovih izbornih lista sve samim nikad-čuo imenima protumači iberplemenitim stremljenjima obnovi, osvježenju i prepuštanju daljnjega političkog angažmana 'vrijednim, mladim ljudima'. Ne, ne, ni slučajno to nisu učinili zato što većini birača prokrvari čir kada vidi ili čuje jedno od njihovih dobro poznatih imena. A ni pitanje o tome nije li možda ipak riječ o panici i pregrupiranju u vetaransko-mangupskim redovima nije se našlo na ustima pristojne Sandre Križanec.

Za kraj – i kao desert – predsjednici je Vlad… pardon, HDZ-a serviran podatak o broju nezaposlenih, koji se, kažu službeni izvori, povećao. Uvažena je gošća to s gnušanjem odbila i rekla da ona ima druge podatke, ali, kao i u slučaju svih drugih pitanja dotad, dnevničarki Križanec nije palo na pamet da je pita dobro, majku mu, a iz kojih izvora. Evo, meni, koja nikad u životu nisam održala nijedan intervju ni s jednim političarom, to je ODMAH palo na pamet. Ne bi li se, naime, broj nezaposlenih trebao izračunavati u državnim ustanovama koje se bave evidencijom zaposlenih/nezaposlenih? Pokušava li, dakle, aktualna premijerka reći da ti izvori ne ferceraju i da ona ima nekakve tajne obavještajce koji šenluče po terenu i prebrojavaju ljude s radničkim pokazima u javnome prijevozu? Ili pak tvrdi da mediji imaju neke svoje? Zašto joj je Sandra Križanac bez ijednog pogovora dopustila da još jedanput javnosti prodaje tu spiku da 'ima druge podatke', a da je pritom nije priupitala znači li onda da se iz službenih izvora medijima plasiraju nekakvi pogrešni? Ne, ne, sačuvaj bože, takve se stvari ne pitaju HDZ-ovu matronu, mogla bi se uzrujati, a onda ode frizura.

Sve u svemu, pred kraj sam razgovora još samo čekala kada će novinarka premijerki poljubiti broš. Mislim, bio bi to prigodan kraj prigodnog intervjua, premda sam osobno uvjerena da mlada SK sve to nije učinila zato što bogznakako obožava JK, nego zato što je krasi isti novinarski nerv kao i većinu HTV-ovaca. Stručno bi se taj nerv mogao nazvati netalasajućim, ali za potrebe nas, običnih i nestručnih pučana, objasnit ćemo ga opisno: ono što smo sinoć gledali u HTV-ovu Dnevniku nije bio novinarski razgovor s predsjednicom jedne od jačih stranaka na predstojećim izborima. Bila je to najobičnija reklamna, kampanjska objava za javnost iz HDZ-a, u kojoj je voditeljica Dnevnika samo statirala u kukuruzu, praveći se da postavlja teška i neugodna pitanja. Uza sve promjene i turbulencije na političkoj sceni Hrvatske, stvari se na HTV-u, izgleda, nikada neće promijeniti.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...