Navigation Content

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Zamišljanje i promišljanje Balkana na HTV-u

Tko kaže da se na domaćoj javnoj televiziji nikada ne snima i ne emitira ništa pametno? Tko laže da je za praćenje svega onoga što se snima pod strogo napetom lajnom prisavskog hrta – dovoljan IQ omanje jastučnice? E pa nađite mi takvoga i prikažite mu sinoć emitiran dokumentarac Ines Pletikos, 'Što je meni Balkan – Kino Europa', pa da ga vidimo kako će najastučit sa svojom tvrdnjom

Foto: angusyoung.wordpress.com/ Teško da je prosječnog pretplatnika HRT-a išta moglo pripremiti na intelektualni atak pod kojim se našao sinoć pred televizorom. Nakon što je odgledao Dnevnik 3 s Tončicom Čeljuskom, igrao se s daljinskim tijekom 20-minutnog bloka reklama za crepove, beton i lasersko ispravljanje vida te potom prespavao Vijesti iz kulture – 'Što je meni Balkan: Kino Europa' mogao mu je samo djelovati kao rezultat najezde vanzemaljaca na Prisavlje. Promišljanja Borisa Budena i specifičan autorski stil Ines Pletikos otprilike se u tom omjeru uklapaju u uobičajen program HRT-a.

Sad, nemojte me krivo shvatiti. Nije da na HTV-u nema mozgovno živahnog pučanstva i nije da se na njegova dva programa nikada ne prikazuju sadržaji koje bi poželio pogledati i štokoji zahtjevniji pretplatnik. No uobičajena HTV-ova dokumentarna forma uz časne je iznimke obično penzionerskog tempa, pučko-predajne tematike, trideset godina zastarjelog stila ili je otkupljena od stranih televizija. Dokumentarac Ines Pletikos u tom je kontekstu totalno drukčiji od drugih, pa odande i analogija s vanzemaljcima.

'Što je meni Balkan: Kino Europa' nije bez mana. Na trenutke ga je teško pratiti, teško uhvatiti nit kojom se čudnovato montirani fragmenti vežu u priču ili poantu koju nam autorica želi prenijeti. Osobno me u početku iritiralo i forsiranje Darka Rundeka kao neprikosnovenog soundtracka autoričina doživljaja balkanskog identiteta i s tim povezana alternativna furka koja se – ne suviše nametljivo – ali ipak dovoljno primjetljivo (i predvidljivo) provlači kroz cijeli film. No riječ je o osobnom doživljaju, kao što se uostalom najavljuje i samim naslovom – 'Što je MENI Balkan' – i autorica me malo, pomalo u taj svoj doživljaj uvukla dovoljno duboko da sam ga i sama počela proživljavati.

Balkan je zamišljena kategorija, rekao je u filmu Boris Buden, citirajući klasik Marije Todorove. Za neke je on psovka i uvreda, za neke, poput Rundeka, nadahnuće kojemu se vraćaju i nakon što se odsele u inozemstvo, za neke, poput Budena, misaona kategorija kroz koju promišljaju vlastiti i grupne, kulturne identitete. Nekima je pak Balkan život od kojega pokušavaju pobjeći, kao što je to u filmu slučaj s djevojkama i mladićima iz okolice Knina, koji na kraju, uz vijugavu cestu usred spektakularnog, ali pustog krajolika, pronalaze šofera voljnoga da ih odande i odveze. Balkan je sve to – čitav taj skup čudesno montiranih fragmenata, osjećaja, promišljanja, slika i zvukova koje je Ines Pletikos uspjela isplesti u sinoć prikazanom dokumentarcu.

A HTV joj je, kao što stoji na kraju sjajno izrađene špice, u tome pomogao. I dokumentarac prikazao. Jest, morali smo stisnuti zube i ostati budni uz Dnevnik Tončice Čeljuske da bismo ga pogledali, ali neka, ipak bilježim jedan plusić u rubriku javne televizije. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, emitiranje bilo čega nalik tome njihovim se komercijalnim kolegama ne bi moglo dogoditi ni uz pravu najezdu vanzemaljaca.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...