Navigation Content

ZMAJEVI U DUBROVNIKU

'Igra prijestolja' – najveći koprodukcijski projekt u Hrvatskoj

Popularna TV serija 'Igra prijestolja' dolazi u Hrvatsku, ali ne samo na male ekrane – sa sobom u Dubrovnik donosi milijune dolara i hrpu posla za naše filmske djelatnike postavši najveći koprodukcijski projekt 2011. godine

Foto: HBO/ Možda ćemo jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, konačno moći prestati živjeti u vječnim prežvakavanjima sjećanja na dane kada je hrvatska filmska produkcija solidno živjela od pomaganja holivudskim i azijskim filmskim ikonama da snime velike stvari za malo novca – bilo da govorimo o paradiranjima Liz Taylor i Orsona Wellesa po Titovim mirisnim vrtovima Brijuna, Jackie Chanovom natjeravanju po Dolcu i lomljavi vrata u okolici Zagreba ili danas ne pretjerano razvikanom, ali svakako povijesnom produciranju 'gay pornografije' na jadranskoj obali, u vikendicama visokopozicioniranih oficira JNA i s potpisom Jadran Filma i Branka Lustiga (Metzgerov 'The Score', 1973).

Jer kao da se počelo opet kotrljati, polako, ali svakako ohrabrujuće – ne zato što smo odjednom postali jako jeftini, tj. krenuli nuditi iznimno povoljan omjer cijena i usluga za sve koji su to do sada dobivali u Rumunjskoj, Bugarskoj pa čak i Srbiji, a sigurno ne zato što smo u dvije godine uspjeli ugostiti čak četiri nova filma Uwe Bolla. Ali svakako zato što se ove godine kod nas snimaju dva 'pristojna' projekta, jedan koji baš i nije naciljan u samo srce mainstreama ('Goltzius and the Pelican Company' Petera Greenawaya), ali ima svoj odjek na arthouse sceni te drugi koji ima opseg, značaj i domet u rangu svega onoga u što su se studiji bivše Jugoslavije upuštali prije nekoliko desetljeća.

U novoj sezoni 'Igre prijestolja', hvaljenom televizijskom epskom spektaklu HBO-a snimljenom prema knjigama Georgea R. R. Martina, gledat ćemo hrvatsku obalu, i to ne zato što je riječ o B-produkciji koja traži zgodne lokacije za oskudni budžet, već zato što američkim biznismenima sad možemo ponuditi isto ono što i američkim turistima – Dubrovnik, jedinstveni grad koji i u 21. stoljeću izgleda kao da je izišao iz fantasy romana.

Takvim ga je prepoznala i Gemma Jackson, jedna od ključnih osoba novog koprodukcijskog dogovora, set-dizajnerica koja je u dubrovačkim kulama vidjela bolji King's Landings od Malte, gdje je sniman dio prve sezone, uz mnoge probleme s lokalnim vlastima zbog oštećenja zaštićenog ekosustava, tj. tamanjenja morske flore i faune neodgovornim pripremama scena na obali. Ostaje se nadati da će dubrovačke plaže nakon invazije ljudi, kablova i bagera ostati tek 'posoljene' opušcima i konzervama, kao jedinom 'kolateralnom žrtvom' ovako velikog projekta.

Jackson je, nakon prvog pregleda lokacija, u Dubrovnik pozvala i proslavljenog producenta Davida Benioffa, kao i dio autorskog i produkcijskog tima serije, koji su se nakon kupanja i upijanja sunca uvjerili da je, u konkurenciji ostatka Dalmacije, kao i Crne Gore, Malte, Turske, Španjolske i Maroka, Dubrovnik ipak najbolji izbor za sve.

Snimanje počinje 18. rujna, kad glumci dolaze u Hrvatsku i pridružuju se timu od više od 100 hrvatskih filmskih djelatnika. Otprilike isto toliko članova ekipe dolazi iz SAD-a, a cijelu logistiku organizira dubrovačka produkcijska tvrtka Ambasada film, koja će se pobrinuti za angažman nešto više od 1.500 statista. Tijekom mjesec i pol dana proizvodnje, za suradnike iz inozemstva rezervirano je 130 hotelskih soba, a kad sve to zbrojimo, dolazimo do direktne potrošnje (u prijevodu: ulaganja u hrvatski biznis i poreznu upravu) od više milijuna dolara tijekom četiri tjedna snimanja.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/5PxLidxnAE8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ambasada film d.o.o. (Embassy films) je, dakle, jedina domaća produkcijska firma zadužena za proizvodnju serije na teritoriju Hrvatske, ali u ekipi su angažirane tvrtke za najam tehničke opreme (rasvjeta) te ostale usluge u proizvodnji, smještaj ekipe, itd. U samom vrhu autorskog tima angažiran je scenograf međunarodne reputacije, Ivo Hušnjak, kao i njegov hrvatski scenografski tim.

Naravno, postoje i posebni zahtjevi američkog dijela produkcije, a onaj glavni možete pretpostaviti: nije dopušteno fotografiranje samog snimanja, scenografije, glumaca..., te prijenos fotografija na internet i sl. Nismo sigurni kojim će se sve sredstvima boriti protiv nove tehnologije i personalizirane paparazzo kulture 21. stoljeća, ali kako tvrde da do sada nisu imali problema u Irskoj, Malti pa čak ni u Velikoj Britaniji, očito je da postoji recept za držanje znatiželjnih objektiva podalje od lokacija.

Osim toga, ako ste pripremili DVD izdanje 'Gospodara prstenova' i čekate priliku za upecati autogram Seana Beana dok se šeće Stradunom, samo podsjetnik na to da je njegov lik u prvoj sezoni spektakularno dekapitiran, a kako nam za sad potvrđuju iz HBO-a, neće uskrsnuti u drugoj sezoni. Ali uvijek se možete nadati da će se kad-tad pojaviti kako bi snimio pokoji flashback. Ako ne sada, onda možda nagodinu – naime, saznajemo da postoji veliki interes za nastavkom ovog partnerskog odnosa, čak i prije negoli je okušan u praksi. Drugim riječima, ako hrvatska strana ispuni očekivanja pa odradi svoj posao na traženoj razini, postoje realne mogućnosti za nastavak snimanja novih sezona na istim lokacijama i to već u proljeće 2012. godine.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...