Navigation Content

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Strane serije u jesenskoj shemi domaćih televizija

Hvala svim svecima zaštitnicima televizijskog gledateljstva - uskoro prestaje ovo prestrašno televizijsko mrtvilo i iza ugla nam se smiješi jesenska shema. Što se stranih serija tiče, smiješe nam se i barem dva vrlo ugodna iznenađenja: RTL2 emitirat će trenutačno najhvaljeniju američku humorističnu seriju, 'Moderna obitelj', a HTV - pripremite se na šok i nevjericu - s gotovo desetogodišnjom zadrškom NAPOKON emitira jednu od najboljih ikada snimljenih američkih kriminalističkih serija: HBO-ovu 'Žicu'

Foto: Rtl promo/ Premda meteorološke prilike s druge strane prozora više navještaju dolazak samoga đavla negoli što najavljuju primicanje jeseni, domaćim, a bogami i svjetskim televizionarima jesenska shema kuca na vrata bez obzira na klimatske anomalije. Dobro je to. S jesenskom shemom konačno će prestati i ova prestrašna programska suša koja je u zadnjih nekoliko tjedana zavladala domaćim TV valovima, a koja je takva da se prosječan gledatelj s nostalgijom prisjeća prvih tjedana inače omražene ljetne sheme. Pomalo su istrošene sve reprize stranih, domaćih i pučko-predajnih serijala, svi djelatnici koji su još bili voljni raditi zamjenske ljetno-hibridne emisije već su se izmijenili na stolicama u jedinome aktivnom studiju, sve teme koje se u 'revijalnom tonu' mogu obraditi u stankama između jutarnje Opre i večernjeg Dnevnika izraubane su do balčaka i sada su sve oči uprte u jesensku shemu. Situacija je, blago rečeno, dosadna, ali hibernacija televizijskog programa neće još dugo. Evo što nam za jesensko televizijsko buđenje od stranih serija nude televizionari s nacionalnim koncesijama:

HTV – DOBRO DOŠLI U 2002!

Dobro da nas nije strefio hercinfarkt od šoka, nevjerice, ali bogami i sreće kada smo saznali da će HTV u jesenskoj shemi ove godine KONAČNO prikazati jednu od najboljih američkih dramskih serija svih vremena – 'Žicu' ili 'The Wire'. Zašto hercinfarkt? Zašto šok i nevjerica? Zašto sreća pregolema? Zato što je prva epizoda 'Žice' na američkom HBO-u premijerno prikazana 2002. godine, zadnja u ožujku 2008, a do dana današnjeg nijedna sekunda te serije nije emitirana ni na jednom domaćem televizijskom kanalu, što je zapravo vrlo, vrlo čudno. 'Žica' je, naime, dio takozvanog 'klasičnog HBO-ova trolista', od kojih su druga dva lista – 'Obitelj Soprano' i 'Dva metra pod zemljom' – odavno odlistala svoje pred 'rvackim' gledateljem, jedan na HTV-u, drugi na Novoj TV. Čak i nisu nešto egzotično kasnili za premijernim datumima u Americi. Obožavatelji vrhunskih TV serija zato su već odavno odustali od nadanja da će se 'Žica' ikada pojaviti na domaćim televizijama i uglavnom je odgledali na razne druge (i)legalne načine. No evo je sad IPAK na HTV-u. Razloge tako dugome čekanju, vjerojatno najduljem još od slučaja s 'Letećim cirkusom Montyja Pythona', koji se na domaćoj televiziji emitirao s cca petnaest godina zakašnjenja, teško je nagađati, a sad više nije ni važno.

Važno je da će HTV u jesenskoj shemi, barem tako kažu, konačno emitirati 'Žicu', brutalno dobru seriju o borbi baltimorske policije s organiziranim trgovcima drogom, ubojicama, bandama tinejdžera, novinarima crne kronike, a na kraju krajeva – i sa samima sobom, tj. mangupima u vlastitim redovima i demonima u vlastitim glavama. Kraće rečeno – serija je čista rasturačina od kriminala, psovki, ulice, jada UND bijede, a posebna joj je vrijednost to što zadire vrlo duboko u američko urbano društvo, protkano korupcijom s obje strane formalne barijere između onih koji zakon štite i onih koji ga krše. Autor je David Simon, bivši novinar crne kronike koji je većinu reporterske karijere proveo u bliskom kontaktu s policijom, a iako je 'Žica' naveliko hvaljena (čisto primjera radi, jedan je od rijetkih naslova koji na internetskoj stranici www.imdb.com ima ocjenu 9,7), vjerojatno zbog priličnog probijanja glavom kroza zid uobičajenih televizijskih standarda – nije baš najčešće nagrađivana srednjestrujaškim televizijskim nagradama. Emmy ju je, primjerice, zaobišao, no to više govori o Emmyju nego o 'Žici'. Svakako je pogledajte.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/zmIvu1yg3bU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jesenska shema na HTV-u, inače, počinje 19. rujna, a točni termini prikazivanja serija još se ne znaju jer hateveovci još uvijek slažu puzzle, no zna se da nam spremaju i nove epizode 'Nijemog svjedoka', britanske forenzičke serije koja već četrnaest godina dokazuje da forenzičke serije ne moraju biti samo idiotarije s lepim tetama i stričekima koji pomoću bibo-štapića i tri takta iz pjesme grupe The Who rješavaju misterije univerzuma, nego da se to može obraditi i uz kol'ko-tol'ko trodimenzionalne likove. Na rasporedu je i druga sezona 'Prljavog seksi novca', o problemima bogate njujorške obitelji Darling. Pretpostavljamo da su obitelj Darling i njihovi političko-financijski manevri ono što je u seriji prljavo, a znamo da u njoj onaj seksi moment udovoljava jedan od glavnih glumaca, Peter Krause (mljac!), a nije ni Donald Sutherland za odbacivanje ako ste kakva živahna baka. Najesen nas na HTV-u čekaju i nove sezone serije 'Bez traga' s Anthonyjem LaPagliom, vjerni će se poklonici zacijelo obradovati i šestoj sezoni 'Dr. Housea', iako su je i kritičari i publika u Americi naveliko popljuvali, a oni koji vole mačo frajerluk Jacka Bauera u seriji '24' doći će na svoje osmom sezonom te megauspješnice. Na programu će se naći i druga sezona visokoproducirane tinejdžerske sapunice 'Tračerica' te BBC-jeve 'Od Lake Risea do Candleforda'.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/ydkzQDqLLFE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

RTL2 – OBITELJSKI 'OFFICE'

HTV nas je, rekosmo već, bacio u afan KONAČNIM emitiranjem 'Žice', a RTL-ovcima se, što se njihova najugodnijeg iznenađenja u jesenskoj shemi tiče, mora priznati da su ipak malu mrvicu ažurniji. Naime, RTL2 od jeseni počinje s prikazivanjem trenutno najhvaljenije američke humoristične serije – 'Moderne obitelji' - kojoj je autorica ovoga teksta već spjevala nekoliko stotina lirskih ljubavnih i zasula vas njima, no za one koji su sjedili na ušima ili kolutali očima – samo kratak podsjetnik. 'Moderna obitelj' serija je o tri osnovne 'obiteljske jedinice', pri čemu 'glavu' čini Jay Pritchett (Ed O'Neill, kojeg se dobro sjećamo kao Ala Bundyja iz 'Bračnih voda') i njegova mnogo mlađa druga supruga Gloria (seks-bomba Sofia Vergara) sa sinom Mannyjem, a druge se dvije sastoje od njegove kćeri Claire s mužem Philom i njihovo troje djece te od gej sina Mitchella s 'nevjenčanim suprugom' Cameronom i njihove posvojene kćerkice Lily. Serija je da crkneš od smijeha, ali istodobno prilično dirljiva, pa vjerujem da će je domaći gledatelji zavoljeti. Doduše, oni koji imaju pretplatu na posebne pakete kabelskih operatera već su je imali prilike gledati na HBO-u, ali sad će se prikazivati po sistemu navali narode, pa poslušajte taj zov.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/PyUNRWJg0P8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

'Baza' RTL-a, odnosno njihov 'prvi program' pak u jesenskoj shemi donosi jedan drugi biser (bez ironije) – miniseriju 'Stupovi zemlje', snimljenu prema izvrsnom povijesnom romanu Kena Folletta. Serija je čisto ludilo – dvanaesto stoljeće, gradi se katedrala u Kingsbridgeu, popovi popuju, dvorjani dvoruju, seljaci kopaju po blatu, Ridley i Tony Scott režiraju – što više reći? Gledati, gledati i opet gledati! Još jedna zanimljivost u programu RTL-a jest prikazivanje zgodne humoristične serije 'Na visokoj nozi', snimljene prema romanu Zoey Dean, 'Kako podučavati ogavno bogate djevojke'. U njoj JoAna Garcia, dosad nam poznata kao najstarija kćerka Rebe Hart u nekima superdragoj, a nekima ultrairitantnoj seriji 'Reba', glumi visokoobrazovanu djevojku s Yalea, koja nakon propalih ambicija s novinarskom karijerom u New Yorku prihvaća posao podučavanja razmaženih bogatašica na Floridi. Neki će reći: 'O, ne, opet razmažena bogata američka deriščad!', neki će se baš tome obradovati, ali serija je, sudeći prema pet odgledanih epizoda na DVD-playeru autorice ovih redaka, dovoljno zabavna da vam prikrati poslijepodne i dovoljno neglupa da vas pritom ne natjera na samoubojstvo.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/pU3bUJroGNg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Od 29. kolovoza na RTL-u gledat ćemo i drugu sezonu nelošeg 'Mentalista', najnovije serije iz rubrike 'vidovnjaci i mediji rješavaju zločine', koja, iako premisom bedasta, ipak unosi malo osvježenja u slične proizvode, gdje obično neka lepa teta (Patricia Arquette i Jennifer-Love Hewitt) komunicira s duhovima. Naravno, kada smo već kod trendova, neće nas zaobići ni nove epizode CSI-jeva sa sjedištem u New Yorku i Miamiju, a negdje od listopada sladit ćemo se i novim sezonskim snimcima privlačnoga Davida Boreanaza u ne toliko privlačnoj seriji 'Kosti'. Policajce, ali nešto manje forenzički orijentirane, gledat ćemo i u nastavku prve sezone 'Hawaii Five-0' (RTL nastavlja tamo gdje je pred ljeto naprasno prekinuo seriju - od desete epizode prve sezone), a od starih favorita vraćaju nam se i 'Kućanice' sa sedmom (strani kritičari kažu – prestrašno nenadahnutom) sezonom.

RTL2, osim već spomenute 'Moderne obitelji', koju bez imalo zadrške možemo nazvati najvažnijim humorističnim događajem televizijske sezone, u jesenskoj shemi donosi i nove epizode dosadašnjih asova, pa ćemo i dalje pratiti Tedovu potragu za budućom suprugom u seriji 'Kako sam upoznao vašu majku', hihotati se sa štreberima iz 'Teorije velikog praska' i još malo ludovati s drugim Tedom, ovaj put onime iz serije 'Znanstveno lud'. Na istome nas programu čekaju i nove sezone serija 'Dexter' (druga sezona), 'Sarah Connor: kronike' (druga sezona), 'Kuća lutaka' (druga sezona) i 'Vatreni dečki' (šesta sezona).

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/J9fWmp3QqCE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

NOVA I DOMA LETE S VAMPIRIMA I IZVANZEMALJCIMA


Što se jesenskih novosti na Novoj TV i njezinom 'drugom programu', Domi, tiče, nekih prevelikih iznenađenja nema, osim što oba ta programa nadoknađuju prilično siromaštvo znanstvenofantastičnih sadržaja na drugim nacionalnim kanalima.

Tako ćemo na Domi TV od jeseni gledati seriju 'V' ili 'Visitors', koja je doduše u Americi ukinuta nakon dvije sezone, ali joj je radnja utemeljena na zanimljivoj premisi o izvanzemaljcima koji dolaze na naš planet, tvrdeći da nam donose sijaset tehnoloških te medicinskih rješenja za goruće probleme s kojima živimo. Pogađate – stvari nisu baš takve kakve se na prvi pogled čine, a iako 'V' nije serija koju bismo uvrstili u ligu prvaka među SF (ili bilo kakvim drugim) serijama, dobro je da nam se barem netko sjetio servirati malo sveg tog svemira, letećih tanjura i inih hajvana koje neki među nama toliko vole (a da nije stopedeseta repriza 'Voyagera').

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/LQoSCEMzJYE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Negdje u istom tonu jest i jesensko emitiranje četvrte sezone 'Heroja' na Novoj TV. Genetski nabrundani klinci od početnih su se, vrlo obećavajućih desetak epizoda, u četvrtoj sezoni (a i prije) pretvorili u naporan treš koji sam sebe shvaća užasno ozbiljno dok mu se pola svijeta smije, ali ipak su dosta gledani i za sobom vuku vojsku obožavatelja, pa zašto ne? Doma TV se, kad smo već kod trendova i vojski obožavatelja, uključila i u vampirsku groznicu koja trese obližnji nam svemir pa od jeseni počinje s prikazivanjem 'Vampirskih dnevnika', snimljenih po tinejdžerskim romanima koje je napisala L. J. Smith. Riječ je o seriji koja nema takve ambicije kao ultrapopularna 'Okus krvi', a i namijenjena je mlađoj publici, no zacijelo će privući nešto pametnije fanove 'Sumraka' i sličnih saga. Od starih favorita Nova priprema emitiranje novih epizoda 'Televizijskih posla' i 'Medija', na programu Dome već se vrti nova humoristična serija 'Sjajna vremena', o životu brucoša na američkom sveučilištu sredinom osamdesetih, a turkofile i sapuničaroljube zacijelo je obradovala i nova telenovela 'Ljubav i kazna'.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/olDWd-CnxO8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Ukratko, mrtvilo u televizijskom programu KONAČNO prestaje i dolazi nam buljuk i pol stranih serija. E, sad, kako će nam ih rasporediti i hoćemo li morati bježati s posla/ostajati budni do dugo u noć da bismo ih pogledali – o tome kad ih ugledamo na ekranu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...