Navigation Content

ZVIJEZDE MASTERCHEFA:

Ljudi ne shvaćaju koliko je kuhanje brutalan poziv

Rijetko edukativan i nadasve zanimljiv reality, zapravo talent show, 'Masterchef', još nije iznjedrio kuharsku zvijezdu, no, barem za sada, najveće su zvijezde ovog showa članovi žirija: Mate Janković, Tomislav Gretić i Radovan Marčić. Pokušali smo saznati upravo od njih što je to što Masterchefa čini Masterchefom

Foto: Nova/ Kuhar i šef kuhinje Mate Janković, unatoč činjenici da su mu tek 32 godine, iza sebe ima bogato kuharsko iskustvo koje je, između ostalog, stekao i radeći u restoranu The Fairmont na Bermudama, te Bevanda i Baltazar u Hrvatskoj, a kuhao je i za mnoge slavne ličnosti. U svojoj kuhinji inzistira na autohtonim, sezonskim i organski uzgojenim namirnicama.

Tom Gretić ima vrlo velika očekivanja od svih kandidata, a pogotovo od budućeg Masterchefa, i to s razlogom. Jedan je od najznačajnijih predstavnika 'nouvelle cousine' u Hrvatskoj te je vodio mnoge rastorane po Europi i Hrvatskoj, a nemali je broj puta spremao hranu i za zahtjevne muzičare poput Rolling Stonesa, Stinga, U2, Depeche Mode, Tine Turner. Posljednjih nekoliko godina Tom se skrasio u hotelu Monte Mulin u Rovinju.

Za razliku od Mate i Toma, Radovan Marčić nije kuhar, iako je možda kušao više jela od obojice. Kao gastrokritičar posjetio je nebrojeno mnogo restorana i kušao još veći broj raznih jela. Iza sebe ima djela 'Peljar hrvatskog Jadrana', '1300 planova luka, lučica i uvala hrvatskog Jadrana', 'Poslanice sladokuscima' te 'Gustoza đita', koja je prevedena na četiri strana jezika. O kvaliteti knjiga svjedoči 20.000 prodanih primjeraka. Poznat kao maritimni pisac, Marčić je ujedno i jedan od pokretača i urednik nautičkog magazina 'More', piše scenarije, režira dokumentarne filmove i reklame, a što je zanimljivo, uz hranu mu je velika ljubav i kazalište pa tako iza sebe ima preko pedeset kazališnih predstava. No prije svega je veliki gurman koji smatra da je kuhanje veliko umijeće te da može postati i istinska umjetnost.

Nova TV
Svoj trojici postavili smo nekoliko pitanja.

Može li kuhar amater doista postati Masterchef?
R. Marčić: 'Isto kao što netko može postati automehaničar ako izuči zanat. Dobar automehaničar postaneš ako popraviš puno automobila. Dakle, zanatom i praksom postaje se dobar kuhar. Natjecatelje uče najbolji profesionalci. Stvarno bi bili antitalenti da ne ostvare svoju želju da budu kuhari profesionalci.'
M. Janković: 'U jednom TV formatu definitivno može, tako da će i ovaj show dati prvog hrvatskog Masterchefa, a za pravu kuhinju trebat će i puno više rada i učenja.'
T. Gretić: 'U Masterchefu će kuhari amateri puno toga naučiti i nakon ove avanture moći će ostvariti, ako će to i dalje jako željeti, kulinarsku karijeru. Sve ovisi o njima samima.'

Koje su glavne osobine budućeg Masterchefa?

R. Marčić: 'Lijep, pametan, mlad i mršav i da... jako napaljen na kuhanje.'
M. Janković: 'Zalaganje, smisao za estetiku i organizaciju te istančano nepce.'
T. Gretić: 'Neizmjerna koncentracija, predanost te velika volja za napredovanjem.'

Što je to što Masterchefa čini Masterchefom?
R. Marčić: 'To sam već odgovorio u prethodnom pitanju.'
M.Janković: 'Iskustvo i ljubav prema poslu koji radi.'
T. Gretić: 'Volja, koja je jako bitna, jer samo onaj koji ima neizmjernu želju raditi u profesionalnoj kuhinji može učiti i napredovati.'

Nazire li se Masterchef među odabranih 20?

R. Marčić: 'O da! I to ne jedan. Potencijalnih je barem pet, a možda i više.'
M. Janković: 'Još je rano za reći.'
T. Gretić: 'Prerano je donositi takve sudove, vrijeme će pokazati.'

Koje su najčešće pogreške ljudi koji žele postati vrhunski kuhari?

R. Marčić: 'To morate pitati njih ili Matu i Toma.'
M. Janković: 'Nespremnost na brutalnost tog poziva.'
T. Gretić: 'Najveće pogreške ljudi koji žele biti vrhunski kuhari su nestrpljenje i nedostatak predanosti.'

Koje je vaše omiljeno jelo kojem se svakoga puta s radošću vraćate i uživate u njemu? (recept)
R. Marčić: 'Recept vam ne dam. Imate ih, osim toga, na stotine u mojim knjigama. Sve što ja volim uglavnom je iz mora. Može to biti i morski krastavac, a naravno da nemam ništa protiv hlapa na lešo.'
M. Janković: 'Špageti sa salsom... zakon.'
T. Gretić: 'Nemam omiljeno jelo, omiljeno mi je svako jelo koje je dobro skuhano.'

Treba li Hrvatskoj visoka škola vrhunskog kuhanja?
R. Marčić: 'To je nasušna potreba. Nivo srednjoškolskog obrazovanja koji se nije promijenio od ŠUP-a (Škola učenika u privredi) za ozbiljno kuhanje nije dovoljna. To mora biti visokoškolska ustanova kao naše umjetničke akademije.'
M. Janković: 'Budući da smo zemlja ogromnog turističkog potencijala, definitivno da.'
T. Gretić: 'Da.'

Zašto ste postali kuhar?

M. Janković:: 'Zato što me od trenutka kad sam to vidio, počelo zanimati... i zanima me još dan danas.'
T. Gretić: 'Odluka o tome je došla negdje prije upisa u srednju školu, kad sam poslao svoj prvi tanjur van prema gostu i isti se nije vratio nazad. Divan je osjećaj kad netko vjeruje u vas i prije nego što vi vjerujete u samoga sebe. Zadovoljan sam svojim odabirom profesije i time kamo me je do danas odvela, pa tako i do Masterchefa.'

Zašto ste se opredijelili za pisanje o hrani, gastronomiji i kulinarstvu?

R .Marčić: 'Zato što to volim, a mislim da imam na tu temu što reći. Da je to što radim dobro, potvrđuje mojih 20.000 prodanih knjiga.'

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...