Navigation Content

Baz Luhrmann

Baz Luhrmann

Datum rođenja: 17.09.1962

Mjesto rođenja: New South Wales, Australia

Visina: 1,70 m

Luhrmann je odrastao u ruralnoj Australiji u malom mjestu Herron's Creek. Njegov otac je vodio lokalno kino, gdje se Baz i zainteresirao za filmsku umjetnost.  Još kao tinejdžer odlučio se konkretno posvetiti filmu pa dobiva ulogu u romantičnoj drami 'Winter of Our Dreams', 1981., a nakon toga uslijedilo je i nekoliko angažmana na televizijskim projektima. Tada se upisuje na Nacionalni institut dramske umjetnosti (NIDA) i razvija ideju za solo dramu koju je nazvao 'Pogrešni koraci' (Strictly Ballroom), 1992., da bi 1986. godine izveo njenu tridesetminutnu verziju. Napustio je NIDA-u i osnovao dramsku družinu 'Six Years Old Company' s kojom je dalje prezentirao svoje 'Pogrešne korake' koji je s vremenom postao vrlo popularan u Australiji.

Uz 'Pogrešne korake', 1992., tu su 'Romeo + Juliet', 1996. i 'Moulin Rouge!', 2001. pod nazivom 'Red Curtain Trilogy', filmovi određenog stila koje Baz objašnjava riječima: 'Publika zna kako će priča završiti od samog početka filma, fabula je kratka i jednostavna, svijet opisan u filmu je malo 'pojačana' teatralnija stvarnost, a u svemu tome mora postojati nešto što pokreće cijelu priču, bilo da je to ples ili pjesma.' Twentieth Century Fox prepoznaje njegov upečatljiv stil i angažira ga za režiju filma 'Romeo + Juliet' sa Leonardom DiCapriom i Claire Danes u ulozi modernih Romea i Julije koji su strastveno zaljubljeni ali nažalost dolaze iz protivničkih mafijaških obitelji. Američki kritičari bili su podijeljeni, ali se zato publika 'zagrijala' najviše zbog mladog para u glavnim ulogama i vizualne atraktivnosti koja plijeni poglede. 'Moulin Rouge' je izvrsni i raskošni mjuzikl baziran na raznim urbanim mitovima ali i na operi 'La Boheme'. Film obiluje šarenim kostimima, raskošnim stilom, pjesmom i strasti, što je mnoge osvojilo.  Nazivaju ga najneobičnijim filmom snimljenim na početku 21. stoljeća. To je djelo koje je od 8 oskarovskih nominacija potvrdilo dvije (za najbolju scenografiju i kostimografiju), te osvojilo pet nagrada Australskog filmskog instituta i dvije nagrade BAFTA. Nicole Kidman i Ewan McGregor u glavnim ulogama sve što pjevaju u filmu otpjevali su sami, a na iznenađenje mnogih, u tome su bili vrlo dobri.

Krajem 2004. godine režirao je najskuplju svjetsku reklamu za Chanel  No. 5. To je 4-minutni kratki film pod nazivom 'No 5: The Film' s Nicole Kidman i Rodrigom Santorom.  Film je romantična reklama koja je koštala 18.000.000 funti i koja je napravila Kidmanicu Guinnessovom svjetskom rekorderkom za najviše plaćenu glumica u komercijalne svrhe.

2008. godine slijedi ratna avanturistička drama 'Australija', 2008. Radnja je smještena u sjevernoj Australiji prije Drugog svjetskog rata. Naime, engleska aristokratkinja naslijedila je ogromni ranč kojeg joj pokušavaju silom oduzeti. Od glumačke postave tu su Shea Adams, Hugh Jackman, Ray Barett i Nicole Kidman. Nicole Kidman i Hugh Jackman pristali su glumiti bez da su vidjeli scenarij, upravo zahvaljujući Kidman koja je, nakon što je saznala da Luhrman režira, bez ikakvih poteškoća nagovorila Jackmana na sudjelovanje.

2013. Luhrmann se vraća na velika vrata sa filmom 'Veliki Gatsby' (The Great Gatsby), 2013. S novom filmskom adaptacijom romana F. Scotta Fitzgeralda. Priča je to o vremenu lakog morala, blještavog jazza i nebeskih vrijednosti dionica. Loveći svoj američki san Nick dolazi u New York i useljava se pored misterioznog milijunaša Jaya Gatsbya. Nick je uvučen u zavodljivi svijet super bogataša, njihovih iluzija, ljubavi i prijevara. Skupio je i poznatu glumačku ekipu Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Isla Fisher, te Tobey Maguire. Film je premašio očekivanu zaradu. Naime, iz Warner Brosa su očekivali da će film zaraditi između 35 i 40 miliona dolara, ali film je već prvog vikenda zaradio preko 51 milion dolara.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...