Navigation Content

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick

Datum rođenja: 26.07.1928

Mjesto rođenja: New York City

Datum smrti: 07.03.1999

Mjesto smrti: Hertfordshire, Engleska

Stanley Kubrick rođen je u New Yorku 1928. godine. Unatoč lošim ocjenama, još u osnovnoj školi je pokazao iznimnu inteligenciju. Budući da ga školski predmeti nisu interesirali otac ga uvodi u svijet šaha, koji postaje Stanleyeva strast i uskoro postaje iskusni igrač. Šah će se u njegovoj budućoj karijeri protezati kroz sve elemente rada, od raspoređivanja glumaca u filmovima do artističkog motiva.

S 13 godina je od oca Jacka dobio foto-aparat, što se pokazalo kao još bolji potez. Stanley je postao odličan fotograf, često vrijeme provodeći u obilasku New Yorka, fotografirajući ili razvijajući fotografije u prijateljevoj 'mračnoj komori'. Nakon što je časopisu Look Magazine prodao jednu svoju fotografiju započeo je suradnju s profesionalnim fotografima te uskoro dobio posao kao fotograf – šegrt.

Uskoro se Kubrick počeo zanimati za film. U početku je snimio nekoliko dokumentaraca ('Day of the Fight', 'Flying Padre: An RKO-Pathe Screenliner'). Njegov prvi igrani film 'Fear and Desire' nije bio uspješan pa je i sam Stanley kanije izjavio kako je to bio amaterski uradak kojim se ne ponosi. Sljedeća dva filma 'Killer's Kiss' i 'The Killing' privukla su pozornost Hollywooda, a film 'Staze slave' s Kirkom Douglasom bio je prvi korak ka uspješnoj karijeri. Mnogi su bili uznemireni pojavom redatelja čiji je stil bio potpuna novost pa su se u strahu od gubitka posla protivili njegovom dolasku u Hollywood. Ali Stanley je samouvjereno nastavio sa svojim radom. Idući projekt bio je vestern 'One-Eyed Jacks' s Marlonom Bandom, ali nesuglasice među njima bile su prevelike te je Kubrick odustao od rada na filmu koji je do kraja režirao sam Brando.

Razočaran Hollywoodom 1962. seli se u Englesku gdje snima 'Lolitu', koju je morao osmisliti s posebnom pažnjom kako ne bi uvrijedio komisiju za cenzuru koja je u to vrijeme mogla pridonijeti propasti filma. Kubrick je nastavio s tematikama koje nisu bile uobičajene za žanrove tog doba.

S Arthurom C. Clarkom 1968. snimio je film '2001: Odiseja u svemiru'. Mnogi ga i danas smatraju remek-djelom, a poslužio je kao standard po kojem su snimani mnogi znanstveno-fantastični filmovi kasnije. Uslijedio je hit 'Paklena naranča', a sve veća Kubrickova popularnost rezultirala je prikazivanjem njegovih prvih filmova među kojima je najveću pažnju privukla kontraverzna 'Lolita'. Uskoro je snimio svoj prvi horor 'Isijavanje' prema romanu Stephena Kinga te hvaljenu ratnu dramu 'Full Metal Jacket'.

'Oči širom zatvorene' s Nicole Kidman i Tomom Cruiseom, koji su tada bili supružnici, bio je apsolutni hit, ali i film koji je naišao na mnoge kritike. Sad već svjetski poznat, počeo je raditi na 'Umjetnoj inteligenciji', no za vrijeme snimanja je doživio jak srčani udar od čega je preminuo. Film je dovršio njegov dobar prijatelj s kojim je često raspravljao o 'Umjetnoj inteligenciji', Steven Spielberg.

Filmovi i rad Stanleya Kubricka ostali su kao temelj na kojem su mnogi mladi redatelji mogli naučiti graditi vlastiti stil. Njegov rad nikada nije bio kompromitiran niti vođen putevima slave i bogatstva. Upravo zbog toga njegova djela možemo smatrati pravom umjetnošću.


Zanimljivosti:
Stanley Kubrick rijetko je davao intervjue jer nije volio pričati pred kamerama.

Glumci i ekipa s kojima je radio žalili su se da im ne daje pauze i da moraju cijeli dan snimati dok scena ne bude savršena.

Nije bio zadovoljan svojim uratkom 'Fear and Desire', pa je pokušao kupiti sve primjerke koji su izašli kako bi što manje ljudi vidjelo film.

Nekoliko autora romana na osnovu kojih je Kubrick snimao filmove nisu bili zadovoljni jer je previše odstupao od originala.

Steven Spielberg nije volio Kubrickov način rada, pa je neke njegove naslove 'obradio' u svojoj verziji, ali je nakon njegove smrti njihov odnos javnosti prikazivao u znatno boljem svjetlu.
Nagrade: Oscar (1969, 2001: Odiseja u svemiru), David (1969. 2001: Odiseja u svemiru), BSFC Award (1988. Full Metal Jacket), Luchino Visconti Award i David (1988. Full Metal Jacket), KCFCC Award (1969. 2001: Odiseja u svemiru), Filmcritica

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...