Navigation Content

Pedro Almodovar

Pedro Almodovar

Datum rođenja: 24.09.1949

Mjesto rođenja: Calzada de Calatrava

Najpoznatiji španjolski filmaš od vremena Luisa Bunuela, Pedro Almodóvar Caballero, rođen je u malom gradiću Calzada de Calatrava u španjolskoj pokrajini La Mancha. U Madrid stiže 1968. i zapošljava se kao prodavač u dućanu polovnom robom. Zbog siromaštva nije završio fakultet, a uz to su i fakulteti filmskih umjetnosti bili zatvoreni početkom 70-ih godina za vrijeme Francove vladavine. Umjesto školovanja nalazi posao u telefonskoj kompaniji. Od prve ušteđevine kupuje kameru Super 8, čime započinje njegova filmska karijera. U početku je snimao kratke filmove o svojm prijateljima.

S obzirom na vrtoglavi razvoj španjolske subkulture, Pedrovi videouradci doživjeli su prikazivanje na filmskom platnu. U nekoliko godina Almodóvar je postao glavna zvijezda pop pokreta 'La Movida' kasnih 70-ih. Njegov prvi film, Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón snimljen je 1980. Sedam godina kasnije, s bratom Agustínom otvara vlastitu producentsku kuću El Deseo, S. A. Uskoro će uslijediti njegovi najveći hitovi: Sve o mojoj majci, Pričaj s njom, Vraćam se, Mračne navike, itd.

Godine 1999. dobiva nagradu filmskog festivala u Cannesu i nagradu Goya za najboljeg redatelja za film Sve o mojoj majci, te Europsku filmsku nagradu za najbolji film po mišljenju publike. Godine 2003. osvojio je Oscara za najbolji originalni scenarij za film Pričaj s njom i Europsku filmsku nagradu. Za film Vraćam se osvaja Europsku filmsku nagradu za najboljeg redatelja i najbolji film po mišljenju gledatelja, nagradu filmskog festivala u Cannesu, Goyu za najboljeg redatelja 2006. godine. Njegov specifičan stil i originalnost potaknuli su mnoge diljem svijeta da se okušaju u izradi umjetničkog filma, a njegova sposobnost stvaranja jedinstvenih uradaka dobila je i naziv – Almodóvarov fenomen.

Almodovarov slijedeći film je 'Slomljeni zagrljaji' (Broken Embraces), 2009., film je dobio pregršt nominacija, bez osvojenih nagrada i možda ne spada u vrhunce njegove karijere, no ni ovoga puta zaigrani Španjolac nije razočarao. To je najduži i najskuplji Almodovarov film u kojem se slavni filmaš opet vraća romantičnim i melodramatskim motivima, i to opet uz Penelope Cruz u ulozi Lene. Ovo je životna priči o izgubljenoj ljubavi koja se zbog ljubomore, zavisti i egoizma nije mogla ostvariti i tragično je završila. Lluís Homar u ulozi je Matea Blanca, slijepog scenarista koji nakon teške prometne nesreće prije mnogo godina, preuzima svoj poslovni pseudonim Harry Caine. U nesreći gubi vid, ali i Lenu, lijepu starletu koja je nekada davno bila njegova ljubavnica. Film je bio nominiran u Cannes Film Festivalu u konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu, te za nagradu Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, te pregršt drugih nominacija.

'Koža u kojoj živim' (La piel que habito), 2011. u kojem redateljev omiljeni glumac Antonio Banderas glumi poludjelog plastičnog kirurga Ledgarda, koji ne uspijeva preboljeti svoju izgubljenu obitelj te razvija patološki odnos sa svojom pacijenticom/zatočenicom Verom, glumi je Elena Anaya, te ju preko neetičnih eksperimenata kreira prema liku pokojne supruge. Španjolska filmska akademija donijela je iznenađujuću odluku nominiravši kao svog kandidata za Oscara film Agustija Villaronge 'Crni kruh' (Pa Negre) umjesto Almodovarovog hvaljenog naslova 'Koža u kojoj živim'. Početkom godine Pedro Almodovar obnovio je članstvo u Španjolskoj filmskoj akademiji nakon što je sedam godina protestirajući zbog sustava glasanja bio izvan te institucije. Almodovar je osvojio BAFTA nagradu u kategoriji najbolji strani film.

U 2013. godini stiže šašava komedija 'Putnici ljubavnici' (I'm So Excited), priča o putnicima jednog aviona koji će se po svoj prilici srušiti, a njima jedino preostaje ispuniti preostalo vrijeme na najbolji mogući način. Ovaj film označava sedmu suradnju Pedra Almodovara i Antonia Banderasa i petu njegovu suradnju s glumicom Penelope Cruz. No ovo je prvi film Almodovarov film u kojem Cruzova i Banderas glume skupa. Još su tu i Javier Camara, Cecilia Roth, Lola Duenas, Raul Arevalo, Carlos Areces, Antonio de la Torre, Hugo Silva, Miguel Angel Silvestre, Blanca Suarez, Carmen Machi i Paz Vega. Kao i obično, malena uloga i u ovom filmu pripala je Augustinu Almodovaru, redateljevu bratu i producentu filma, koji igra kontrolora na aerodromu na samom kraju filma. Mnogo je refererenci na osobni svijet Pedra Almodovara u ovom naslovu: ime aviona je Chavela Blanca, referenca na Pedrovu dragu prijeteljicu,i pjevačicu Chavelu Vargas i na jednu od dragih prijateljica Blancu Sanchez. Ime avionske kompanije Peninsula je skraćeno na Pe, nadimak Penelope Cruz.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...