Navigation Content

Spike Lee

Spike Lee

Datum rođenja: 20.03.1957

Mjesto rođenja: Atlanta, SAD

Visina: 1,68 m

Čim se 1986. pojavio u svijetu filma, odmah je uzburkao duhove te stekao status jednog od najvažnijih mladih američkih redatelja. Riječ je o Spikeu Leeju, kontraverznoj figuri afroameričke kulturne scene i zagriženom fanu New York Knicksa koji svoje poslove planira ovisno o rasporedu košarkaških utakmica.

Dečko iz Brooklyna s diplomom njujorškog sveučilišta, Lee je digao prašinu već svojim prvim igranim filmom, komedijom She's Gotta Have It (1986). Priča o ljubavnim zgodama i nezgodama atraktivne djevojke snimljena je za samo 12 dana s budžetom od 175 tisuća dolara. Film je zaradio sedam milijuna dolara, a u Cannesu je dobio nagradu za najbolji film mladog autora - Prix de Jeunesse.

Njegov drugi film, za razliku od niskobudžetnih She's Gotta Have It i Joe's Bed-Stuy Barber Shop: We Cut Heads (nagrađivani studentski uradak iz 1982), financiran je novcima Columbia Picturesa. Iako pod kapom moćne producentske kuće (Lee je dobio tek trećinu uobičajenog holivudskog budžeta), komedija School Daze (1988) provokativno je progovorila o segregaciji između Amerikanaca različite boje kože.

Još veću buku digao je film Učini pravu stvar (1989), čija je tema rasna netrpeljivost između talijanskog i afroameričkog stanovništva Brooklyna. Film je bio nominiran za Oscara i Zlatni globus, a prikazan je u Cannesu. Uslijedili su nešto slabiji uraci, glazbena drama Mo' Better Blues (1990) s Denzelom Washingtonom u naslovnoj ulozi te Jungle Fever (1991), priča o ljubavnoj aferi između oženjenog crnog arhitekta i tajnice Talijanke.

Između snimanja filmskih projekata Lee je radio za televiziju. Režirao je brojne spotove, reklame, kratki uradak za popularni 'Saturday Night Live'… Radom na TV-u Lee je trošio svoju nepresušnu kreativnu energiju dok je pokušavao namaknuti novac za svoje nekompromisne, ali opet komercijalne filmove koji su odudarali od dominantno bjelačkog Hollywooda.

Sljedeći Leejev dugometražni uradak bio je Malcolm X (1992), film koji je izazvao kontraverze i prije nego što je snimljen. Priču o životu radikalnog crnačkog lidera Malcoma X-a trebao je režirati Norman Jewison, ali nakon razgovora s Leejem, kojem je taj projekt bio životni san, Jewison mu je dobrovoljno prepustio redateljsku stolicu jer ga je Lee uvjerio da samo afroamerički redatelj može na pravi način prikazati život crnačkog vođe. Snimanje filma financijski su pomogle i slavne osobe kao što su Bill Cosby, Janet Jackson, Tracey Chapman, Oprah Winfrey i Michael Jordan. Malcolma X-a je utjelovio Denzel Washington.

Do kraja 90-ih Lee je u kina isporučio manje kontraverzne, ali i slabije filmove: komediju Crooklyan (1994), krimić Clockers (1995), promašenu komediju Girl 6 (1996), političku dramu Get on the Bus (1996), dokumentarac 4 Little Girls (1997), sportsku dramu He Got Game (1998) i solidnu kriminalističku dramu Ljeto kad je ubijao Sam (1999). Ovaj je film, kao i mnogi drugi Leejevi radovi, podijelio kritiku, a sličnu je reakciju izazvao i njegov sljedeći film - Bamboozled (2000) - satira o crncima u pretežno bjelačkoj popularnoj kulturi.

Potom je režirao odličnu krimi dramu 25. sat (2002) kojom je posjetio na svoje najbolje dane, komediju She Hate Me (2004) koju publika nije najbolje primila te priču o pljački banke Inside Man (2006) sa zvjezdanom postavom – Denzel Washington, Jodie Foster i Clive Owen.

ZANIMLJIVOSTI

Nikad nije naučio voziti automobil.

Više od deset godina pokušava snimiti film o životu Jackieja Robinsona, prvog crnog igrača u nacionalnoj bejzbol ligi. Također mu je želja da na kino platnu prikaže priču o legendarnom boksačkom meču između Nijemca Maxa Schmelinga i crnog boksača Joea Louisa.

Veliki je navijač Arsenala i osobni prijatelj kapetana momčadi Thierryja Henryja. Poznat je po tome što na setu često nosi Arsenalov dres.

Obožava mjuzikle iz zlatnog doba (1920-1934) Hollywooda.
Nagrade: Cannes Film Festival (Award of the Youth 'She's Gotta Have It' 1986.); BAFTA Awards (Special Award 2002.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...