Navigation Content

Alfonso Cuarón

Alfonso Cuarón

Datum rođenja: 28.11.1961

Mjesto rođenja: Mexico City, Meksiko

Visina: 1,83 m

Meksički redatelj Alfonso Cuarón koji je iznenada zabljesnuo na holivudskom nebu, postao je poznat nakon hvaljenog filma 'Solo Con Tu Pajera' (Ljubav u doba historije, 1991), crnoj komediji o ženskaru koji doznaje da je zaražen AIDS-om. U 'tvornicu snova' ga je doveo redatelj Sydney Pollack, a prvi radni zadatak mu je bila režija epizode popularne TV serije 'Fallen Angels'. Uskoro je prešao na igrane filmove, a prvi američki uradak bila mu je drama 'A Little Princess' (1995). Treću verziju priče Francesa Hodgsona Burnetta – prva je snimljena još davne 1917, a druga 1939. godine – kritičari su ocijenili najboljom, ali je prošla nezapaženo na kino blagajnama.

Nakon studija filmske režije Cuarón je prva praktična iskustva stekao radeći kao pomoćnik redatelja na mnogim filmovima snimanima na engleskom jeziku u Meksiku i Latinskoj Americi. Bio je pomoćnik režije Louisu Mandokiju na 'Gaby-A True Story' (1987) te Johnu Duiganu na 'Romeru' (1989).

Nakon 'A Little Princess' Cuarón je režirao romantičnu dramu 'Great Expectations' (1997), modernu obradu Dickensova klasika, ovog puta smještenu u ribarska sela Floride i na umjetničku scenu New Yorka. U filmu je radio s velikim holivudskim zvijezdama – Robertom De Nirom, Gwyneth Paltrow i Ethanom Hawkom.

Velik uspjeh došao je s meksičkim filmom 'I tvoju mamu također' (2001). Priča o dvojici adolescenata i njihovom putovanju s atraktivnom zrelijom ženom postala je planetarni hit. Cuarónu su neki zamjerili eksplicitne scene seksa, ali u globalu film je pokupio hvalospjeve kritike.

Na iznenađenje mnogih, Cuarón je nakon prvog velikog hita zasjeo u redateljsku stolicu trećeg dijela serijala rađenog po romanima, sad već legendarne dječje spisateljice J. K. Rowling'Harry Potter i zatočenik Azkabana' (2004). Bez obzira na velik pritisak, Cuarón je ostao vjeran sebi te je franšizi dodao mračnije tonove. Meksikančev 'Harry Potter' svidio se publici te je film zaradio više od 800 milijuna dolara.

Nisku uspjeha Cuarón je nastavio i u 2006. godini sjajnim SF trilerom 'Djeca čovječanstva'. Obrada romana poznate britanske spisateljice P. D. James proglašena je jednim od najboljih filmova godine, a Cuarón je potvrdio reputaciju jednog od najuzbudljivijih redatelja suvremene kinematografije.

ZANIMLJIVOSTI

Nije pročitao nijednu knjigu o Harryju Potteru kad mu je ponuđeno da režira treći dio serijala.

Živi u New Yorku sa suprugom Annalisom Bugliani, kćerkom Tessom Bu i sinom .

Velik je obožavatelj Tima Burtona.

U 2007. godini bio je jedan od desetero Meksikanaca nominiranih za Oscara. Ostali su bili Guillermo Arriaga, Guillermo del Toro, Adriana Barraza, Guillermo Navarro, Emmanuel Lubezki, Eugenio Caballero, Pilar Revuelta i Fernando Cámara.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...